Aristotelova politika 2

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,082
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Aristotelova politika 2
UVOD

Dva najčuvenija i najuticajnija određenja čovjeka jesu čuvena dva Aristotelova stava o suštini čovjeka s početka njegovog najvećeg djela - Politike. U prvom određenju se kaže se kaže da je " čovjek po prirodi politikón zóon" a u drugome da je " čovjek zóon koji ima lógon". I pored njihovog ogromnog uticaja na budući razvoj filozofije, a još više na način na koji je čovjek sam sebe razumjevao u domenu različitih oblasti refleksivne kulture kroz istoriju, izvorni aristotelovski smisao ovih određenja često je za njihove tumače ostajao skriven. Opšta prihvaćenost ova dva Aristotelova određenja čovjeka i njihova duboka ukorijenjenost u našu civilizaciju, doveli su do toga da su ona počela da se pojavljuju i funkcionišu sama po sebi, gotovo kao nekakve usmene izreke, opšta mjesta u istoriji zapadno-evropskog čovjeka. Njihovo najčešće navođenje u latinskim ekvivalentima animal sociale i animal rationale ili u našim prevodima politička (ili čak društvena) životinja i razumna životinja, potpuno nas udaljavaju od izvornog smisla i značenja koja im je Aristotel pridavao. U njihovom tumačenju zaboravlja se ne samo činjenica da se oba pojavljuju na početku Politike, a ne nekog drugog Aristotelovog djela, što naravno nije ni malo slučajno, već se takođe potpuno prenebregava kontekst u kome se pojavljuju, dakle sam Aristotelov tekst gdje se oba određenja izriču.

Stavljajući u stranu biološki, ili antropološki ili logički smisao koji se ovim određenjima obično pridaje, probaćemo da im u tumačenju priđemo iz samog teksta Politike. Nastojaćemo međutim, da specifičnost našeg pristupa bude u pokušaju da mimo uobičajenih načina prilaženja ovom Aristotelovom tekstu, probamo da osvjetlimo ono što u tumačenju ova dva određenja najčešće ostaje u "mrtvom uglu" pažnje, a to je činjenica da su oba određenja izrečena na istom mestu i da ih razdvajaju samo dve rečenice. Probaćemo dakle, da pokažemo da između ove dve definicije postoji jasna i očigledna veza, te da i nije moguće tumačiti ih odvojeno, što nam neposredno pokazuje i činjenica da ih Aristotel u tekstu navodi odmah jednu iza druge.

Sadržaj

UVOD 3
1 Aristotelova „Politika“ 6
1.1 Politički logos i politički etos u Aristotelovoj „Politici“ 14
1.2 Aristotelova politička antropologija 15
ZAKLJUČAK 24
LITERATURA 26


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:54 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Platonova politika - ij derrick 0 2,674 06-02-2014 12:14 AM
zadnja poruka: derrick
  Seminarski rad - Aristotelova logika erik_bananamen 0 5,153 14-05-2011 01:00 PM
zadnja poruka: erik_bananamen
  Aristotelova politika i filozofija Dzemala 0 4,735 05-04-2011 11:45 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Aristotelova politika Dzemala 0 6,778 11-02-2011 05:03 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Aristotelova metafizika 1 Dzemala 0 5,597 11-02-2011 05:01 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: