Aristotelov i Platonov pogled na obrazovanje

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Aristotelov i Platonov pogled na obrazovanje
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD – obrazovanje, vaspitanje i grčka škola

Poseban značaj u razmatranju teorije i prakse obrazovanja ima filozofski pristup obrazovanju (i vaspitanju), koji odnos izmenu filozofije i obrazovanja posmatra iz aspekta celine istorijskog razvoja. Reč je, u stvari, o sagledavanju procesa promena sa aspekta ideje obrazovanja, a samim tim i o nužnoj orijentaciji o postojećem stanju obrazovanja u istorijskom kontekstu. Promišljanjem uzajamne uslovljenosti između teorije i prakse obrazovanja (i vaspitanja) bave se filozofija obrazovanja (i vaspitanja) i filozofija nastave.

Pedagoški aspekt u određivanju pojma obrazovanja upućuje na praksu vaspitnog delovanja, koja je posredovana sadržajima obrazovanja. Pedagogija se najčešće definiše kao nauka o vaspitanju, što govori u prilog filozofske zasnovanosti i društvene uslovljenosti problema vaspitanja. Kao najširi pedagoški proces i pojam, vaspitanje se odnosi na sve što ljudi svesno, namerno, sistematski i organizovano preduzimaju na planu formiranja ličnosti, kako ono što organizuje društvo u odnosu na vaspitanika, tako i ono što preduzima sama ličnost koja se razvija i formira u okolnostima jednog konkretnog društva. Obrazovanje se u ovom kontekstu određuje kao uži proces i pojam, kao jezgro celokupnog procesa vaspitanja koji čini temelj i osnovu vaspitanja ličnosti.


Sadržaj

UVOD – obrazovanje, vaspitanje i grčka škola 3
1 Platon – instrumentalizacija vaspitanja i obrazovanja 6
2 Aristotel – obrazovanje između teorije i prakse 13
ZAKLJUČAK 19
LITERATURA 21


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:31 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: