Arapska kultura u Francuskoj od De Gola do danas

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Arapska kultura u Francuskoj od De Gola do danas
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Od V do VIII veka Arapi su najrazvijeniji narod na Zemlji. Najrazvijenija nauka i kultura je kod Arapa. Njihova država je nastala na prostoru starih civilizacija i oni su puno toga naučili os starih civilizacija i sve su to prenosili u Europu. U arapskoj državi se jako očuvala pismenost i školstvo. Doneti su zakoni da se nitko nije mogao baviti obrtom i trgovinom ako nije bio pismen. Kod Arapa je ostala vrlo razvijena nauka. Oni su nastavili proučavanja na području prirodnih znanosti. Arapima je i dalje ostao najvažniji način istraživanja eksperiment.
Izuzetno se razvija matematika, geometrija i algebra. U matematici su Arapi preuzeli brojke od Indijaca i dodali su još nulu. Tako su još proširili brojeve na Europu. Jako puno toga su otkrili i izračunali na području astronomije.
Arapi su utemeljili i hemiju. U VII veku su hteli napraviti kamen mudrac. On bi imao dve funkcije – izlečio bi sve bolesti i imao bi funkciju goldfinger, pretvarao bi svaku stvar u zlato. Tako su Arapi počeli istraživati svojstva materije – to je bila alhemija. Zahvaljujući hemiji jako se razvijala i medicina. Arapi su znali da proizvode razne lekove. Osnovali su najstariju medicinsku školu na jugu Italije. U ranom srednjem veku su već svoje pacijente operirsali pod narkozom.

Arapi su razvijali i društvene nauke. Značajan doprinos dali su i istoriji i geografiji. Bili su izuzetni jezikoslovci. Arapi su napisali prve gramatike. Među društvenim naukama ipak je bila najrazvijenija filozofija jer su Arapi učili od Grka. Pokušavali su prevesti sva dela grčkih filozofa. Inače su Arapi jedini sačuvali dela grčkih filozofa. Od grana književnosti najrazvijenije je pesništvo.
Što se tiče likovne umetnosti, tu je najrazvijenije graditeljstvo. Arapi puno toga preuzimaju od Grka i Rimljana, ali razvio se čak i posebni graditeljski stil – maurski stil. Mauri ili Saraceni su Arapi iz Severne Afrike. Maruski stil se ističe po savršenoj obradi kamena. Najpoznatije građevine su džamije, ali isto tako i dvorci za kalife. Iz daljine izgleda a je ceo dvorac u zavesama, a zapravo je sve to od kamena. Što se tiče kiparstva i slikarstva tu Arapi loše stoje zato što Kuran zabranjuje crtanje ljudskog lika. Kiparstvo je svedeno na reljefe, pa tako Arapi imaju razno ukrašene fasade. U slikarstvu su se razvile posebne slike koje se zovu arabeske. Arabeske se sastoje od geometrijskih motiva koji su obojani živim bojama. I najčešće je napisan jedan red iz Kurana ...

Sadržaj:


Uvod 3
1 Arpsko stanovništvo u Francuskoj 4
1.1 Arapske zajednice u Francuskoj 6
1.2 Džamije 7
1.3 Problemi 7
Zaključak 9
Literatura 10PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:17 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Rimska kultura ishrane i kulinarstvo Maja 0 1,849 27-08-2012 12:07 PM
zadnja poruka: Maja
  Ustav od 1931. godine Dzemala 0 1,696 13-08-2011 01:49 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Politička transformacija Rusije od Staljina Dzemala 0 1,228 13-08-2011 10:37 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Kultura i civilizacija Rusije - hr Dzemala 0 1,222 12-08-2011 09:43 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Helenizam - sjaj jači od mača Dzemala 0 1,159 12-08-2011 09:25 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: