Antropologija i etnicitet -ij

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Antropologija i etnicitet -ij
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Uvodna razmatranja o teoriji etniciteta

U ovom seminarskom radu pokušati ćemo razjasniti osnovne pojmove vezane za pitanja etniciteta,antropologije kao nauke i nacionalnog identiteta te njihovog međusobnog prožimanja i odnosa.
Pitanje etniciteta odnosno nacionalnog identiteta i drugih oblika društvene identifikacije je složeno pitanje iz razloga što se ne mogu odrediti čisti odnosno apstraktni modeli i definicije jednoga i drugoga. Razlog tomu je nejednak stav znanstvene zajednice o ovim pitanjima,budući da je svaki etnicitet odnosno nacionalni identitet nastao na različitim temeljima,tj.nije isti razvoj ni država ni nacionalnih identiteta u svijetu,jer na tvorbu društvenih zajednica utječe kultura,osjećaji zajedništva,okolina,vjera i niz drugih faktora.
U ovome seminarskome radu biti će prikazana određena sistematika izmedju različitih načina razmišljanja,njihova zajednička povezanost odnosno ono o čemu se svi antropolozi i znanstvenici slažu,kao i njihove specifične razlike.

Fenomen etničkog i nacionalnog identiteta

"Prema uobičajenoj formuli stav identiteta glasi: A=A. Taj stav važi kao vrhovni zakon mišljenja.
Za koji trenutak ovaj ćemo stav pokušati promisliti. Jer s njime bismo htjeli iskusiti što identitet jest.(...) Kao zakon mišljenja stav važi samo ako je on zakon bitka, koji glasi: svakom biću kao takvom pripada identitet, jedinstvo sa samim sobom."

Svaka rasprava o naciji, te o etničkom i nacionalnom identitetu, i o društvenom
identitetu uopće, otežana je ozbiljnim terminološkim poteškoćama.Zato,kada se upuštamo u istraživanje fenomena tih identiteta upoznajmo najprije dva bliska a ipak različita pojma i entiteta: prvo, pojam/entitet etnički, koji stoji uz etničke skupine, etničke zajednice i etnički
identitet i, drugo, pojam/entitet nacionalni, koji nastaje uz naciju, nacionalnu zajednicu,nacionalizam i nacionalni identitet. Za ovu je našu raspravu važno da uočimo razliku između ta dva pojma i entiteta (etničkog i nacionalnog) kao i te dvije zajednice (etničke i nacionalne)i ta dva kolektiviteta i identiteta (etničkog i nacionalnog).
Nema sumnje da su i etničke grupe i etničke zajednice (etnije) i etnički identiteti trajno vezani uz povijest čovječanstva: uz čovjeka i odnose među ljudima. Nalazimo ih u svim regijama svijeta i svim razdobljima.
To dakle stanje (etnička i kulturna raznolikost i društveni pluralizam) postoji u prošlosti i u suvremenom svijetu. Teško je naći neku regiju ili državu koja je bila ili jest etnički posve čista i homogena (koja posjeduje tzv. "jedinstvo krvi i porijekla"). Pritom polazimo od teorema da su prvobitne proto-etnije i etničke grupe i etnički identiteti po svom postanku starije povijesne pojave od nacije i nacionalnih identiteta. Jer su nacije, kao cjelovite
nacionalne zajednice, i nacionalni identiteti (kao masovni kolektiviteti) moderni fenomeni koji se izgrađuju u epohi modernog društva...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
13-08-2010 01:35 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Kulturna antropologija i kulturologija Lesli Vajta Dzemala 0 1,190 18-08-2011 02:29 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Socijalna antropologija - antropologija Dzemala 0 2,715 18-06-2010 11:26 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: