Anatomija i veze sa drugim naukama

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,089
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Anatomija i veze sa drugim naukama

UVOD


Predmet anatomije je definisan na veliki broj sličnih načina. Kao primerom možemo se poslužiti Enciklopedijom Kolumbija u kojoj se navodi: anatomija je grana biologije koja se bavi proučavanjem strukture tela raznovrsnih organizama, uključujući i čoveka. Sam naziv ove oblasti biologije potiče od grčkog jezika, čija je transkripcija anatomia, a ta reč potiče od reči čija je transkripcija anatemnein koja znači raseći ili otvoriti. Razvoj anatomije je počeo još u najdavnijoj istoriji kada su ispitivanja vršena na žrtvovanim životinjama, dok smo u današnjem vremenu svedoci upotrebe savremenih tehnologija čijom se upotrebom stiču uvidi u najsuptilnije aspekte svih struktura u telu. Asirci i Vavilonci su poznavali sastav tela i njegovih delova i organa, o čemu postoje dokazi na iskopanim predmetima i natpisima na njima se vidi bogata anatomska nomenklatura. Inuiti i australijski Abordžini su razvili detaljno znanje anatomije sisara i složen rečnik anatomskih pojmova koji su primenjivali za životinje i čoveka.

Egipatskoj civilizaciji se priprisuje prvi dokument na kome se diskutuje o prepoznatim strukturama i organima čovečijeg tela. Kinezi su svoje anatomske pojmove podredili svom verovanju u broj 5 (pet planeta, pet elemenata, pet boja, pet osnovnih organa: jetra, srce, slezina, pluća i bubrezi, pet svojstava materije). Hindusi su smatrali da se telo sastoji od sedam delova: sok, krv, meso, mast, kosti, srž i seme. Grci su među prvima vršili sekcije na životinjama radi bližeg upoznavanja anatomskog sklopa i dr.

S A D R Ž A J

UVOD 3
1. Anatomija i veze sa drugim naukama 3
ZAKLJUČAK 6
LITERATURA 7


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:41 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Anatomija želudca derrick 0 4,234 16-01-2013 10:01 PM
zadnja poruka: derrick
  Vidni sistem - anatomija čovjeka Maja 0 1,981 09-03-2012 12:12 AM
zadnja poruka: Maja
  Anatomija - Kičmena moždina Dzemala 0 3,597 19-02-2011 11:20 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: