Analogni i digitalni signali

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Analogni i digitalni signali
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz informatike.

Kao što je poznato, digitalni signal može se predstaviti naizmeničnom sekvencom visokih i niskih vrednosti (0 i 1). Analogni signal se kontinuelno menja u intervalu između dve vrednosti. Digitalni signal ima konstantnu vrednost za kratko vreme, a zatim se menja na drugu vrednost. Pošto se analogni signal menja kroz vreme, često se predstavlja karakterističnim sinusoidalnim talasnim oblikom (slika1.1b). Digitalni signal se može koristiti za predstavljanje podataka pridruživanjem 0 i 1 ili visokom, ili niskom signalu. Međutim, ovaj pristup ima brojne probleme. Zato je neophodna alternativa. U poglavlju 2 opisani su različiti pristupi. Analogni signali stvaraju brojne probleme. Pošto se vrednost signala neprestalno menja, kako je moguće definisati 0 i1? Moramo bolje da razumemo karakteristike analognih signala. U poglavljima 3 i 4 data su detaljnija objašnjenja i povezan je koncept bitske brzine sa karakteristikama signala. Osim toga, predstavljena su dva čuvena rezultata koja definišu granice u količini podataka koju je moguće preneti u jedinici vremena, u skladu sa karakteristikama signala.
Ovo stvara sledeći problem: digitalni i analogni signali prenose podatke na različite načine. Zbog toga, za kompjuter koji uspostavlja komunikaciju preko telefonske linije moramo da pronađemo način za konvertovanje signala iz jednog tipa signala u drugi na odlasku i dolasku. U poglavljima 5 i 6 opisane su neke tehnike. Poglavlje 7 pokriva modeme (uobičajene uređaje za konvertovanje signala) i standarde za konvertovanje. Konačno u poglavlju 8 predstavljam DSL (Digital Subscribe Line digitalnu pretplatničku liniju), alternativu za konvencionalne i kablovske modeme.

2. Šeme za digitalno kodiranje

Između digitalnog signala i digitalno kodiranih podataka postoji prirodna veza. Podaci koji su digitalno zabeleženi predstavljeni su kao nizovi 0 i 1 . Pošto digitalni signali imaju dve moguće konstantne vrednosti, jednostavno se jednoj vrednosti dodeli 0, a drugo1. Konkretne vrednosti nisu bitne. Kada se koriste elektricni signali, često se koriste iste vrednosti, ali sa različitim predznakom. Da bismo raspravu zadržali na opstem nivou, koristićemo termine ''visoki napon'' i ''niski napon''.

2.1 NRZ kodiranje

NRZ (nonreturn to zero) šema predstavlja verovatno naj prostiju šemu kodiranja. 0 se prenosi prelaskom signala sa nižeg na viši nivo, a 1 niskim naponom. Tako se odgovarajućim promenama naponskog nivoa može preneti bilo koja sekvenca nula i jedinica. Naziv šeme potiče od činjenice da nivo napona ostaje konstantan (ne vraća se na nulu) dok se bit prenosi. Alternativa NRZ kodiranju je NRZI (NRZ invertovano). Razlika između NRZ i NRZI sastoji se u tome što se kod NRZI 1 prenosi promenom vrednosti napona. Ako je signal bio nizak, postaje visok. Ako je bio visok, postaje nizak. Komunikacionim uređajima je neophodan neki mehanizam da bi se onemogućila odstupanja u tajmingu. Kod konstantnog signala ne postoji mehanizam za sinhronizaciju. Međutim, ako se signal menja, promene mogu da se koriste za održavanje sinhronizovanosti uređaja. Zbog toga se u nekim šemama uvodi promena signala.

2.2 Mančester kodiranje

Mančester (Manchester) kod koristi promene za očuvanje sinhronizacije između uređaja koji šalju i koji primaju podatke. Neki ga nazivaju i samosinhronizujuci kod. Razlika između 0 i 1 označena je promenom naponskog nivoa. 0 se predstavlja promenom napona sa visoke na nisku vrednost, a 1 promenom napona sa niske na visoku vradnost. Na slici 1.2 prikazan je Mančester-kodirani prenos stringa 01011001. Kao što slika prikazuje, signal nikada neće imati konstantnu vrednost duže od jednog bitskog intervala. Čak i kada je reč o sekvenci 0, ili 1, signal se menja na sredini svakog intervala. Nedostatak Mančester kodiranja je to što je neophodan dvostruki opseg signala – signal mora da se menja dva puta češće nego kod NRZ kodiranja. Varijacija ovog metoda se naziva diferencijalno Mančester kodiranje. Slično Mančester kodiranju, uvek dolazi do promene signala na polovini svakog bitskog intervala. Razlika je u onome što se dešava na početku

1. Uvod……………………………………...………………3
2. Šeme za digitalno kodiranje……………………...….4
2.1 NRZ kodiranje……………………………………….4
2.2 Mančester kodiranje…………………...…………...4
3. Analogni signali………………………………………..5
3.1 Furijeovi rezultati…………………………………....6
4. Bitska brzina……………………………………………7
4.1 Nikvistova teorema i bešumni kanali……………..7
4.2 Kanali sa šumovima………………………………..9
4.3 Šenonov rezultat…………………………………..10
5. Konvertovanje digitalnih u analogne signale…...11
5.1 Frekventna modulacija……………………………12
5.2 Amplitudska modulacija…………………………..13
5.3 Fazna modulacija……………………………….…14
5.4 Kvadraturna amplitudska modulacija……………14
6. Konvertovanje analognih u digitalne signale...…16
6.1 Impulsna amplitudska modulacija…………….....17
6.2 Impulsna kodna modulacija……………………....17
7. Modemi………………………………………………....19
7.1 Konstelacija signala………………………………..20
7.2 Standardi za modeme……………………………..22
7.3 Kablovski modemi………………………………….24
8. DSL………………………………………………………25
8.1 Kako DSL funkcionise?……………………………26
8.2 Različite DSL tehnologije………………………….28
9. Zaključak………………………………………………..30


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:41 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Primena PDA ( personalni digitalni asistent ) u savremenom biznisu Dzemala 0 1,648 18-10-2010 08:00 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Digitalni tahografi Vesnica 0 4,717 19-06-2010 05:37 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Prelazak sa analogne na digitalni prenos TV signala u BiH Vesnica 0 1,504 17-06-2010 08:26 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Analogni i digitalni signali ad-da konverzija Vesnica 0 3,526 15-06-2010 02:55 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Analogni i digitalni signal Vesnica 0 5,515 14-06-2010 10:44 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: