Analiza tražnje

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Analiza tražnje
Maturski, Seminarski , Maturalni ,Masters i Diplomski radovi iz Ekonomije, Finansija, Ekonomike i Elektronsko poslovanje.


TEORIJA TRAŽNJE

Teorija tražnje zauzima veoma značajno mjesto u proučavanju teorije tržišne privrede, odnosno teorije tržišta i cijena, prvenstveno stoga što je u tržišnoj privredi potrošnja glavni pokretač cjelokupne društvene reprodukcije.
Potrošači i novčana sredstva koja oni namjenjuju kupovini robe, tj. proizvoda i usluga, su ona najvažnija veličina kooja odrđuje i reprodukcijsku i investicionu potrošnju, što znači da proizvodnja prati potrošnju i strukturu potrošnje.
Tražnja za nekom robom na tržištu u određenom periodu predstavlja onu količinu te robe koju su kupci spremni kupiti po određenim cijenama. 1)
Između visine cijene i količine tražnje za nekom robom odnos je da, što je cijena viša tražnja je manja i obrnuto, što je cijena niža tražnja je veća.
Pri tome, treba imati na umu da povezanost cijene i potraživane količine neke robe nije jednosmjerna, ne samo da cijena određuje potraživanu količinu neke robe, nego i potraživana količina neke robe određuje njenu cijenu.
Iz toga proizilaze i osnovne determinante tražnje:
1.potrebe – najznačajnija determinanta tražnje za proizvođače jer oni svojim proizvodima i uslugama zadovoljavaju potrebe potrošača u mjeri u kojoj to uspiju i njihov posao je uspješniji;
2. dohodak – veoma bitna determinanta, jer što je dohodak potrošača viši i oni će biti u mogućnosti kupovati veću količinu roba i usluga na tržištu;
3. cijene – determinanta koja je veoma bitna i za proizvođače i(ponuđače) i za potrošače, i za jedne i za druge je važno praćenje trenda cijena na tržištu, kao i cijena proizvoda povezanih sa određenim dobrom jer se danas veliki broj proizvoda koristi skupa, npr.automobil i gorivo i gume, gdje cijene određenih dobara (goriva i guma) utiču na cijenu proizvoda (automobila)...

S A D R Ž A J

1. Uvod
2. Teorija tražnje
3. Vrste tražnje
4. Tražnja za srdstvima za proizvodnju (input-output analiza)
i sredstvima za potrošnju (analiza «kućnih budžeta)
5. Funkciija tražnje
6. Korisnost roba kao osnova tražnje za njima
7. Pojam granične korisnosti
8. Teorija indiferencije i analiza ponašanja potrošača
9. Optimalna potrošnja
10. Zaključak


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:41 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Finansijska analiza i finansijski izveštaji derrick 0 2,922 31-08-2013 05:19 PM
zadnja poruka: derrick
  Analiza finansijskih izvještaja Maja 0 3,683 02-08-2012 03:38 PM
zadnja poruka: Maja
  Finansijska analiza Hemofarma Dzemala 0 2,865 05-04-2011 04:52 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Analiza, interpretacija i zaključci istraživanja Dzemala 0 3,509 04-03-2011 09:43 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Analiza programa javnih rashoda Dzemala 0 4,218 03-06-2010 11:40 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: