Analiza tržišta nafte i naftni derivati u Srbiji

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Analiza tržišta nafte i naftni derivati u Srbiji
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Nafta

Sirova nafta je smeša različitih ugljovodonika, pretežno parafinskih, iz homologog niza alkana, odnosno viših članova tog niza, zatim naftenskih ugljovodonika - cikloalkana, aromatičnih ugljovodonika i drugih organskih jedinjenja. Olefinskih ugljovodonika praktično i nema u sirovoj nafti, ali su zato prisutni u produktima njene prerade. Prema ovim grupama koje sadrže, nafte se dele na parafinske, naftenske i mešane.
U hemijskom sastavu po procentu mase dominira ugljenik, zatim vodonik, i kiseonik, sumpor i azot kojih ima relativno malo. U zavisnosti od sastava i ulova nastanka, to je mrko-žuta/zelena do crna viskozna tečnost gustine manje od vode (820-920kg/m²). Redovni pratilac nafte u njenim nalazištima je zemni gas.
Nafta nastaje od belančevina, ugljenih hidrata i masti kao ostataka niskorazvijenih biljnih i životinjskih planktona i bakterija koje su živele u vodi i u moru. Ti organski ostaci se mogu posebnim geohemijskim procesima pretvoriti u naftu i zemni gas. Ti procesi se odvijaju tokom dugog vremenskog perioda, čak i po geološkim standardima, sa povišenom temperaturom i pritiskom (koji su posledica naslaga sedimenata) kao osnovnim inicijatorima.
Kao gorivo, nafta se ubraja u prirodna tečna goriva.

Dizel gorivo

Dizel gorivo je jedan od glavnih produkata prerade nafte. Ono se destiluje između 170 i 360°C, a služi za pogon dizel motora. Postoje: vrlo lako dizel gorivo (za brzohodne mašine i niske temperature okoline), lako dizel gorivo (za brzohodne mašine kad temperature nisu niske), i srednje i teško dizel gorivo (za stabilne dizel motore i dizel motore na brodovima).

Kvalitet goriva određuje cetanski broj (kvalitet zapaljenja). On ne sme biti prevelik jer uzrokuje nepotpuno sagorevanje i pojavu dima u gasovima sagorevanja. Njegov minimum je između 25 i 45 u zavisnosti od vrste dizel goriva....

Sadrzaj:


1 UVOD 3
2 Nafta 3
2.1 Dizel gorivo 3
2.1.1 Kalorijska vrednost 4
3 Analiza tržišta nafte u svetu 4
4 Ko utiče na cenu nafte 5
5 Cena nafte u Srbiji 6
5.1 Rast cena naftnih derivata cini gotovo trecinu inflacije 6
5.2 Proizvođači 7
6 Zaključak 8PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:04 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Organizovani kriminal u srbiji derrick 0 611 27-05-2021 01:16 PM
zadnja poruka: derrick
  Analiza tehnika odbrane polja derrick 0 2,751 11-10-2013 03:44 PM
zadnja poruka: derrick
  Današnji politički govor u Srbiji derrick 0 2,195 11-10-2013 03:34 PM
zadnja poruka: derrick
  Analiza konflikta derrick 0 2,950 08-02-2013 12:48 PM
zadnja poruka: derrick
  Pojam, nastanak i razvoj policije u Srbiji derrick 0 2,673 08-02-2013 11:33 AM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: