Analiza programa proizvodnje u FAM Secanj

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Analiza programa proizvodnje u FAM Secanj
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Fabrika je počela sa radom 23. maja 1979. god. , kao OOUR FAM “Sečanj”u okviru tadašnje SOUR LŽT “Kikinda” iz Kikinde.Tada je broj radnika bio oko 200.Radilo se u dve smene a često i u tri. Od 1979. do 1983. godine proizvodila se samo jedna mašina i to radijalna bušilica RB-40 koja je preuzeta od livnice iz Kikinde. U to vreme se proizvodilo oko 20 mašina mesečno.Pored domaćeg tržišta, izvozilo se i to oko 60-70 % u SSSR i Čehoslovačku uglavnom.Od 1983. god. Pored radijalnih bušilica počela je proizvodnja i bušilica za ravno brušenje URB i to tri tipa zavisno od dužine podužnog stola URB-1000, URB-750 i URB-550. Posle 1990. god. izvoz u SSSR i druge bivše socijalističke zemlje se drastično smanjio a počelo se u manjem obimu izvoziti u zapadnu evropu, SAD i Kikindu. Uvodjenjem ekonomskih sankcija našoj zemlji izvoz mašina je skoro sasvim zaustavljen,a zbog krize i nedostatka novca ni na domaćem tržištu nije bilo ništa bolje. Zbog toga je počelo usvajanje i proizvodnja manjih mašina i uredjaja koje su se mogle prodavati na domaćem tržištu i održavati koliko toliko proizvodnja u Famu. Momentalno Fam ima 120 radnika.
1995. godine organizovano je boravište četiri inženjera “FAM” Sečanj u Italiji, gde se sa jednom od Italijanskih firmi sklopio ugovor o proizvodnji bušilica i brusilica za ravno brušenje URB. Pri tome je Italijanska firma tražila odredjen kvalitet što tada “FAM” nije posedovao.Samim tim uvodjene su sankcije, došlo je do nedostataka novčanih sredstava i proizvodnja je svedena samo na planiranje tj. plan i program proizvodnje, projektovanje, tehnologija itd.
1998. godine došlo je do prikupljanje sredstava za proizvodnju, a ugovor sa Italijanskom firmom i dalje je uvažavan. Zbog NATO agresije proizvodnja je počela tek 2000. godine i do sada je proizvedeno:
-četiri stubne bušilice (za bušenje i do 32 mm prečnika) koje spadaju u red većih bušilica
-osam manjih stubnih bušilica (za prečnike do 20 mm)
-dve manje stone bušilice (za prečnike do 13 mm) spadaju u red manjih bušilica
-tri brusilice URB – za ravno brušenje sa vertikalnim radnim vretenom jedna tipa URB-750 i dve tipa URB-550

OPIS POSMATRANE ORGANIZACIJE

Organizacija FAM “Sečanj”od objektata poseduje sledeće:
-portirnicu
-upravnu zgradu
-halu za mašinsku obradu
-halu za montažu
-magacine

Portirnica je objekat pored koga se vrši ulaz i izlaz iz fabrike pa se samim tim tu vrši kontrola robe i lica koja ulaze i izlaze iz fabrike.
U upravnoj zgradi je smešteno rukovodstvo fabrike i prateće službe koje prate proizvodnju (planska služba i tehnologija). U sklopu upravne zgrade nalazi se i restoran gde radnici koriste topli obrok.
Hala za mašinsku obradu je objekat gde se obavlja kompletna mašinska obrada delova i sklopova. U zavisnosti od veličine mašina i delova koje se obradjuju ova hala je podeljena na laku obradu i tešku obradu.
U hali za montažu vrši se montaža sklopova i cele mašine. U sklopu montaže je i farbara gde se farbaju delovi, sklopovi i kompletne mašine.
Magacini su podeljeni na magacin materijala (odlivaka, čelika...), magacin poluproizvoda (svih delova koji su proizvedeni u fabrici), magacin standarda ( delovi koji se kupuju) i magacin gotovih proizvoda.
U upravnoj zgradi se vrše glavne operacije tokom proizvodnje. Tu se vrši planiranje i podela proizvodnje, upotrebe odgovarajuće tehnologije, računovodstvo. Izdaju se nalozi za: nabavku odgovarajućih sredstava koji se korista pri proizvodnji kao i nabavka materijala, goriva i maziva, potrebnih za proizvodnju. Zbog nedostataka sredstava radionički i sklopni crteži se crtaju ručno, nema prisustva računara što bi u vaćini slučajeva ubrzalo proizvodnju, olakšalo, asamim tim i omogućilo bolji kvalitet proizvoda.

HALA ZA MAŠINSKU OBRADU

U delu za laku obradu vrši se:
-Odsecanje na testerama. Uglavnom se koriste okvirne testere koje su namenjene, uglavnom za odsecanje materijala u obliku šipki.
-Struganje na univezalnim i revolver strugovima. Najčešće se izradjuju sitniji mašinski delovi kao i sitniji delovi za neku mašinu alatku itd.
-Glodanje, koje se vrši na horizontalnim glodalicama. Od operacija najčešće se koriste obrada ravnih površina, izrada zupčanika sa pravim zupcima, izrada žljebova itd.
-Brušenje, koriste se brusilice za ravno i okruglo brušenje.
-Bušenje na stonim i stubnim bušilicama i to manjih prečnika do 20 mm.
U delu za tešku obradu vrši se:
-Peskiranje, postoji jedna prostorija za peskiranje.
-Struganje na CNC strugu.
-Glodanje, po potrebi na portalnoj ili dugohodnoj glodalici sa dva horizontalna i dva vertikalna vretena.
-Brušenje na brusilici za okruglo brušenje.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:22 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Analiza tehnika odbrane polja derrick 0 2,209 11-10-2013 03:44 PM
zadnja poruka: derrick
  Analiza konflikta derrick 0 2,480 08-02-2013 12:48 PM
zadnja poruka: derrick
  Rezultati poslovanja preduzeća - fizički obim proizvodnje Maja 0 3,434 02-02-2012 12:46 PM
zadnja poruka: Maja
  Organizacija proizvodnje pasterizovanog mleka sa 2.8 % mlecne masti Vesnica 0 2,740 14-05-2010 12:16 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Analiza kompanije Montenegro Airlines Vesnica 0 1,928 13-05-2010 01:46 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: