Analiza programa javnih rashoda

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Analiza programa javnih rashoda
Maturski, Seminarski , Maturalni ,Masters i Diplomski radovi iz Ekonomije, Finansija, Ekonomike i Elektronsko poslovanje.


Program javnih rashoda predstavlja u sustini zadovoljenje potreba odredjenih drustvenih grupa na nivou drzave. Pre svega to se odnosi na rashode koji sluze za socijalne aspekte svekog drustva, podmirenje programa socijalnog osiguranja I pomoci, programa zdravstvenog osiguranja. Preostala dva programa se odnose na program nacionalne odbrane drzave I na rashode u oblasti obrazovanja. Ovi programi su znacajni iz dva razloga. Bitno je na pocetku naznaciti da su programi javnih rashoda sastavni deo fiskalnog sistema svake zemlje, koji se razlikuje od zemlje do zemlje po strukuri I nacinu raspodele na subjekte.Pojam programa javnih rashoda.

Program javnih rashoda predstavlja specifican vid trosenja sredstava previdjenih budzetom. Posto se programi finansiraju iz budzeta oni se tretiraju kao drzavni programi. Oni nastaju kao rezultat postojanja velikih problema koje kreatori politike treba da rese. Samim tim se postavljaju se I odredjena pitanja koja treba da pomognu u resavanju problema.
Program javnih rashoda verovatno ne bi ni postojao da ne postoji drzava. Jer da ne postoji aktivnost drzave nastao bi problem, zato sto ne postoji alternativni program koji bi efikasniji od drzavnog programa javnih rashoda. Moramo istaci da postoji jedan deo alternativnih intervencija koje takodje nastaju pod uticajem drzave i sluze kao dopuna za osnovne programe. To se odnosi na uticaj drzave na razlicite oblike raspodele, na razne vrste subvencija I uticaj na privatnu I drzavnu proizvodnju.
Neophodno je napomenuti da ovi programi imaju posebne karakteristike. One se ogledaju pre svega u postavljanju standarda kojim se treba rukoviditi pri izvrsenju drzavnih programa. Standardi treba da omoguce postovanje principa pravicnosti I efikasnosti pri raspodeli sredstava. Jednostavno standardi koji su na pravi nacin definisani zadovoljice I poreske obveznike I korisnike sredstava.
Treba obratiti paznju I na efekte koje izazivaju programi, koji se pre svega ogledaju u efikasnosti I raspodeli. Jedan od bitnih efekata se ogleda u stepenu ostvarenje ciljeva drzavne politike. Drzavni pregrami moraju da budu preraspodeljeni na lica kojima su stvarno potrebna, napr. da drzava placa zdravstvene usluge starijim licima jer ona imaju korist, da socijalna pomoc bude usmerene na one kojima je stvarno potrebna bez obzira na njihovu starost.


SADRZAJ

• Uvod 3
• Pojam programa javnih rashoda 4
• Javni rashodi u oblasti zdravstva 5
• Javni rashodi u oblasti nacionalne odbrane 7
• Javni rashodi u oblasti socijalnog osiguranja 8
• Javni rashodi u oblasti socijalne pomoci 10
• Javni rashodi u oblasti obrazovanja 12
• Zakljucak 14
• Literatura 15PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:40 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Finansijska analiza i finansijski izveštaji derrick 0 2,923 31-08-2013 05:19 PM
zadnja poruka: derrick
  Analiza finansijskih izvještaja Maja 0 3,683 02-08-2012 03:38 PM
zadnja poruka: Maja
  Knjigovodstveno obuhvatanje rashoda pri prodaji trgovinske robe i zemljišta Maja 0 2,021 02-08-2012 03:15 PM
zadnja poruka: Maja
  Finansijska analiza Hemofarma Dzemala 0 2,865 05-04-2011 04:52 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Analiza, interpretacija i zaključci istraživanja Dzemala 0 3,509 04-03-2011 09:43 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: