Analiza osnovnih proizvodnih faktora

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Analiza osnovnih proizvodnih faktora
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz berzanskog poslovanja.

Čovek sa svim svojim sposobnostima, koje u odredjenom vremenu i uslovima dolaze do izražaja u obliku rada, predstavlja prvi i osnovni faktor svake ekonomske delatnosti. U procesu rada, njegovo delovanje se odvija u sklopu delovanja radnog kolektiva, kao nosioca čitave aktivnosti preduzeća (i to i izvršne i upravljačke).
S obzirom na činjenicu, da je analiza pomenutih aktivnosti ustvari analiza celokupnog poslovanja preduzeća, pod analizom kadrova se podrazumeva samo onaj deo te analize koji se odnosi na ispitivanje veličine i strukture radnog kolektiva, s jedne strane, kao i faktora koji uslovljavaju njegovo formiranje, kao radnog potencijala, s druge strane.

1. ANALIZA KADROVA

U analizi kadrova polazi se najpre od optimalne veličine i strukture kadrova kao normale. Optimum se može definisati kao takva veličina i struktura kadrova za koje se smatra da na osnovu uskladjenosti sa raspoloživim sredstvima i drugim uslovima privredjivanja na najbolji način obezbedjuju izvršavanje poslovnih zadataka.
Stalna težnja ka približavanju optimalnom sastavu radnog koletiva doprinosi ujedno i konstantnom poboljšanju kvaliteta sastava kadrova, što je i osnovni uslov za podizanje racionalnosti. Potreban radni kolektiv, iako predstavlja normalu i polaznu osnovu za analizu, nije konstantna veličina. Promena obima poslovanja, kao i uslova poslovanja uzrokovaće i promenu potrebnog radnog kolektiva.
Svako preduzeće ima na neki način izraženu sopstvenu potrebu za kadrovima, što ne znači da je ta potreba i normalna za analizu.
Radni kolektiv nije uslovljen samo sopstvenim potrebama, već i mogućnostima angažovanja kadrova, i to: broj stanovnika u konkretnom području, odgovarajuće škole za osposobljavanje potrebnih kadrova.
Radni kolektiv je vrlo dinamičan, tako da iako formiran, u fazi je permanentnog formiranja. Pojedine promene utiču na jačanje, dok druge deluju na slabljenje radnog kolektiva.
Suština analize sastoji se u tome što je potrebno ispitati da li mere koje se trenutno preduzimaju, kao i one koje se nameravaju preduzeti, znače jačanje radnog kolektiva, ili ne.
Ispitivanje radnog kolektiva kao celine predstavlja analizu obima kadrova, dok ispitivanje radnog kolektiva s aspekta sastavnih delova predstavlja analizu strukture kadrova. Analiza obima i strukture kadrova može se vršiti za kraći i za duži vremenski period.
Pomenute analize u kraćem vremenskom periodu odnose se na ispitivanje u toku poslovanja i ispitivanje po završetku poslovne godine, a oba pomenuta aspekta analize su medotološki i po analitičkim postupcima vrlo slična.
Analiza radnog kolektiva u kraćem vremenskom periodu vrši se na taj način što se, najpre, ukupan broj zaposlenih uporedi sa potrebnim brojem kadrova, pri čemu će se, po logici stvari, javiti znatne razlike u vidu viška ili manjka.
Druga etapa u analizi, nakon utvrdjenih odstupanja u veličini radnog kolektiva, predstavlja ispitivanje uzorka odstupanja, i to kako onih koji proističu iz mogućnosti angažovanja kadrova, tako i onih koji proističu iz odredjenih mera kardrovske politike.
Dinamika ukupnog broja kadrova i strukture, odnosno pojedinih delova radnog kolektiva predstavlja predmet analize radnog kolektiva za duži vremenski period. Tretirana analiza se vrši sledećim uporedjivanjem i to: veličine i strukture radnog kolektiva s potrebnim brojem kadrova, odnosno za zadatkom u vidu planova preduzeća u tim godinama, i, napokon, radnog kolektiva preduzeća s radnim kolektivima srodnih preduzeća, tj. grupacije u celini, takodje po godinama koje se analiziraju.
Tri su komponente analize radnog kolektiva u dužem vremenskom periodu, i to: analiza tendencije dinamike kadrova u proteklom periodu, analiza radnog kolektiva za svaku godinu posmatranog perioda i analiza razvoje kadrova.

Uvod .............................................................................................................. 2
1. Analiza kadrova ......................................................................................... 3
2. Analiza randmana osnovnih sredstava ...................................................... 8
3. Analiza veličine osnovnih sredstava ......................................................... 9
4. Analiza stepena istrošenosti osnovnih sredstava ..................................... 10
5. Analiza stepena korišćenja osnovnih sredstava ....................................... 12
6. Korespondencija randmana osnovnih sredstava
sa drugim indikatorima ............................................................................ 14
Zaključak ..................................................................................................... 15
Literatura ..................................................................................................... 16


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:00 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Analiza predškolskog uzrasta Dzemala 0 1,587 14-09-2011 09:16 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Uputstvo za izradu seminarskog rada - Pripreme proizvodnih procesa Dzemala 0 1,979 25-04-2011 05:15 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Analiza trzista i plasman robe Dzemala 0 2,858 07-03-2011 08:11 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Analiza motivacione strukture zaposlenih Dzemala 0 1,657 09-02-2011 09:31 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Analiza ugovora - akcijski kapital Vesnica 0 3,454 06-07-2010 09:51 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: