Analiza odliva kadrova

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,344
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Analiza odliva kadrova
:::UVOD:::


Pre svega, treba reći da kadrovski menadžment predstavlja osnovnu upravljačku funkciju organizacije, kojom se usmeravaju njeni kadrovski potencijali. Kadrovi su osnovni nosioci radne i poslovne efikasnosti organizacije. Razvoj organizacije zavisi od razvoja samih kadrova, njihovog broja, strukture, radnih sposobnosti i motivacije. Organizacija mora stalno usklađivati razvoj kadrova sa svojim materijalnim, tehnološkim i organizacionim razvojem. Oblast razvoj kadrova postaje polako ograničavajući činilac bržeg rasta i razvoja savremenih organizacija. Adaptacija organizacije na brojne promene i zahteve okruženja ne može se postići bez efikasnog razvoja kadrova.

Menadžment je univerzalan proces koordinacije svih resursa organizacije jer je neophodan svim formalnim i ciljno usmerenim organizacijama. Menadžment prilagođava organizaciju zahtevima i promenama okruženja i neposredno utiče na njenu tehničku-tehnološku, organizacionu i ekonomsku efikasnost.

Oblast kadrovskog menadžmenta je značajna i izvan organizacije. Ona je značajna za izučavanje i predviđanje razvoja nacionalnih, urbanih i industrijskih kadrovskih potencijala, kao i za izučavanje razvoja obrazovanja, zapošljavanja, demografskog razvoja i razvoja nezaposlenosti.

Kadrovski menadžment može biti usmeren na usklađivanje razvoja kadrova sa materijalnim i tehnološkim razvojem organizacije i to je tzv. Oblast korporativnog kadrovskog menadžmenta, i usmeren na istraživanje i uskladjivanje društveno-ekonomskog razvoja, razvoja obrazovanja, demografskog razvoja i razvoja zapošljavanja i to je oblast makro-strategijskog razvoja.

[Slika: 94777005.jpg]

:::ABSENTIZAM - ODSUSTVOVANJE SA POSLA:::


Absentizam-odsustvovanje sa posla je značajan činilac istraživanja razvoja kadrova i usklđivanja razvoja i rada kadrova. Zbog absentizma, organizacije često gube veliki deo radnog vremena, koje nije iskorišćeno za stvaranje radnih rezultata. Zbog pojave odsustvovanja sa posla organizacija mora da obezbedi rezervni kadrovski potencijal, odnosno da zaposli veći broj radnika od onoga koji je potreban za obavljanje planiranih poslova i radnih zadataka. Povećan broj radnika, pak, utiče na smanjenjenje produktivnosti rada, povećanje troškova organizacije i smanjenje poslovnih rezultata.

Podaci o razvoju absentizma su značajni za analizu: produktivnosti rada, iskorišćenja radnog vremena, radne discipline, organizacije rada... Neki oblici absentizma kao što su odmori radnika, stručno napredovanje i slično, mogu imati pozitivne efekte, jer sa određenim kašnjenjem mogu uticati na porast radnih rezultata, međutim visoki absentizam uvek ima negativan uticaj na razvoj organizacije.:::OSNOVNI UZROCI NASTANKA ABSENTIZMA:::


Nastanak i razvoj absentizma je pod uticajem skupa različitih činilaca. Osnovni uzroci nastanka absentizma su:

- godišnji odmori;
- obrazovanje ili stručno usavršavanje;
- bolovanje;
- sastanci u toku radnog vremena;
- odsustvovanje sa posla zbog povreda;
- odsustvovanje sa posla zbog selidbe, smrtnog slučaja, sudskih sporova;
- ostali razlozi odsustvovanja sa dozvolom;
- odsustvovanje sa posla bez dozvole.:::STOPA ABSENTIZMA:::


Izgubljeno radno vreme zbog absentizma treba pratiti odvojeno po radnicima, odeljenjima i pojedinim razlozima. Intenzitet absentizma meri se stopom absentizma, koja predstavlja odnos izgubljenog vremena zbog absentizma prema ukupnom radnom vremenu svih zaposlenih. Stopa absentizma može se utvrditi na osnovu sledeće relacije:

SA(t) = (Da (t) / N(t) × Dr(t) ) × 100 (t= 1,2,...)

gde su:

SA(t) – stopa absentizma u vremenskom periodu t ,
Da(t) – ukupan broj izgubljenih dana zbog absentizma u vremenskom periodu t ,
Dr(t) – ukupan broj radnih dana u vremenskom periodu t ,
N(t) – prosečan broj zaposlenih u vremenskom periodu t.


-Povrede na radu (nesreće na poslu)-


Pri analizi absentizma posebno se prate povrede na radu- odnosno bolovanje uzrokovano nesrećama na poslu. Analizom povreda prate se mesta povreda i vrste povreda. Za praćenje povreda koriste se dva osnovna obeležja: stopa frekvencije nesreća na poslu i prosečno trajanje nesreće na poslu. Stopa frekvencije nesreća na poslu utvrđuje se na sledeći način:

Fp(t) = L(t) / H(t) (t= 1, 2,...)

gde su:

Fp(t) – stopa frekvencije nesreća na poslu u periodu t ,
L(t) – izgubljeno radno vreme u satima zbog nesreće na poslu u periodu t ,
H(t) – ukupan broj radnih sati u periodu t.

Prosečno trajanje nesreće na poslu može se utvrditi pomoću relacije:

H(t) = Da(t) / Np(t)

gde su:

H(t) – prosečno trajanje nesreće na poslu u satima u vremenskom periodu t ,
Da(t) – ukupan broj izgubljenih sati rada zbog nesreće u vremenskom periodu t ,
Np(t) – ukupan broj nesreća na poslu u vremenskom periodu t.
:::ODLIV KADROVA:::


-Suština i značaj odliva kadrova-


Odliv kadrova predstavlja skup odlazećih tokova kadrovskog sistema usmerenih od kadrovskog sistema prema njegovom okruženju. Odlivom kadrovi napuštaju kadrovski sistem organizacije sa ili bez svoje volje. Odliv kadrova zbog svoje učestalosti i neizvesnosti ometa stabilan razvoj organizacije. Za planiranje i analizu razvoja kadrova značajno je i istržianje voljnog odliva kadrova. Intenzitet voljnog odliva i njegova struktura su značajan pokazatelj organizacione stabilnosti. Nizak stepen voljnog odliva je pokazatelj stabilnog razvoja , i obrnuto. Odlivom kadrova menja se broj, struktura i obrazovni nivo kadrova u organizaciji. Ovaj oblik dinamike kadrova stvara praznine u kadrovskoj strukturi organizacije.

[Slika: 32237969.jpg]


:::VOLJNI ODLIV KADROVA:::


-Nastanak i razvoj voljnog odliva-


Najčešći uzrok voljnog odliva kadrova je formiran negativan stav radnika prema njegovom statusu u organizaciji, politici napredovanja, sistemu raspodele ličnih dohodaka i slično. Kadrovi koji odlaze iz organizacije mogu da utiču na formiranje motiva za odliv onih koji su ostali. Kadrovi koji odu obično i dalje komuniciraju sa kadrovima iz organizacije koju su napustili, što može uticati na pojavu novih odlazaka i slabljenje kadrovskog potencijala organizacije.

Odlive kadrova često uzrokuju druge organizacije koje nastoje da za svoj razvoj obezbede deficitarne i kvalitetne kadrove. Promena radne sredine predstavlja najčešće težnju radnika da ukloni izvore ličnog nezadovoljstva. Odlivu su više skloni radnici koji imaju manji radni staž i koji nisu menjali svoje prvo zaposlenje. Mnogi mladi radnici su skloni da napuste organizaciju pre sticanja radnog iskustva. Najčešći razlog ovog odliva je što kadrovi nisu zadovoljni visinom ličnih dohodaka, poslovima koje obavljaju, sistemom napredovanja... Od posla najviše očekuju kadrovi sa visokom stručnom spremom. Mnogi od njih već u toku pripravničkog staža uočavaju da posao nije ispunio njihova očekivanja koja su formirana u toku studija.

Pored pojave odliva kadrova pre sticanja radnog iskustva ili završenog obrazovanja, česte su pojave odliva posle sticanja radnog iskustva ili završenog obrazovanja. Za mnoge mlade kadrove prvo zaposlenje znači sticanje radnog iskustva, posle čega nastoje da odu u drugu organizaciju gde nastavljaju da rade i napreduju. Mladi kadrovi se pre opredeljuju za učenje nego za napredovanje. Ukoliko ne postoji mogućnost učenja oni formiraju negativan stav prema organizaciji. Neke organizacije su pogodnije za učenje i sticanje radnog iskustva a neke za napredovanje.

Verovatnoća nastanka odliva je veća kod mladih kadrova sa manjim radnim iskustvom, kadrova koji su udaljeni od mesta rada, deficitirnih kadrova i kadrova koji nemaju rešeno stambeno pitanje. Organizacije nastoje da efikasnom kadrovskom politikom ublaže nepoželjan razvoj voljnog odliva, kao i da efikasno popune praznine stvorene odlivom.

:::SADRŽAJ:::


 Uvod . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2

 Absentizam-odsustvovanje sa posla i osnovni uzroci nastanka absentizma . 3

 Stopa absentizma i povrede na radu (nesreće na poslu). . .. . . . . . . . . . . . . . 4

 Odliv kadrova . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . 5
-suština i značaj odliva kadrova . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .5

 Voljni odliv kadrova . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ... . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
-nastanak i razvoj voljnog odliva . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6

 Uzroci odliva kadrova . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . 7

 Kompenzacija nastalog odliva . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .7

 Merenje odliva kadrova . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
-prosečna stopa odliva . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
-prelazna stopa odliva . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .10
-indeks stabilnosti rada . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11

 Analiza odliva homogenih grupa . . . . . . . . . . . . . . …….. . . . . . . . . . . . . . . . 12
-analiza razvoja homogenih grupa . . . ……. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
-standardna greška procene . . . . . . … . . . . . . . . . . .. . . . . . . .... . . . . . . 13
-utvrđivanje verovatnoće odliva . . . . …. . …. . . . . . . … . . . . . . . . . . . . . .13

 Primer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . … . . . . . . . . . . . . . . . 14

 Zaključak . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ….. . . . . . . . . . . . . . . . .14

 Literatura . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ….. . . . . . . . . . . . . . . . . . 15PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:11 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Analiza motivacione strukture zaposlenih VS1 0 5,494 23-04-2010 07:51 PM
zadnja poruka: VS1
  Proces pribavljanja kadrova-temelj uspešnog poslovanja Goran 0 1,836 13-02-2010 11:25 PM
zadnja poruka: Goran
  Analiza kadrova Goran 0 2,619 13-02-2010 11:19 PM
zadnja poruka: Goran

Skoči na forum: