Analiza lutkarske predstave Tri praseta

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,233
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Analiza lutkarske predstave Tri praseta
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD

Lutkarstvo spaja u sebi sliku, muziku i duh u potpunu harmoniju. Duh, to je ona neuhvatljiva veza između gledaoca i umetnika. Ono bez čega bi lutkarstvo bilo i ostalo samo zanat. Lutkarsko pozorište se često poredi sa pozorištem likovnih umetnosti. U mašti scenografa (kreatora lutaka) i reditelja rađa se novi svet pun čudesnih stvorenja, potpuno drugačiji od realnog, ali veoma ubedljiv. Scenografsko rešenje je isto toliko značajno kao i rediteljsko. Vrlo često se dogodi da se izražajna sredstva, potrebna za sprovođenje dramaturške ideje, rode ne u mašti reditelja već u procesu rada scenografa na scenografiji.

Ono što je najbitnije, kada su deca i pozorište u pitanju, jeste da predstava zaintersuje decu. Ona njih mora angažovati i uzbuditi. Dramska predstava za dec umora, takođe, čuvati osobenost svog “libreta” te se stoga lutkarska predstava, sama po sebi, ističe kao najpogodnija za decu predškolskog uzrasta. Specifičnost ovog tipa predstave jeste lutka, kao poseban objekt dečjeg interesovanja. Uz lutku, deca bolje pamte sadržaje i zbivanja prikazana na sceni. Kada se lutka nađe u rukama glumca koji je potpuno ubeđen u date okolnosti i cilj, ona dobija veliko emocionalno dejstvo i postaje svemoguća. Lutke su takođe kadre da tipiziraju čoveka i zahvaljujući tome s njima se mogu raditi predstave kakve se ne bi mogle ostvariti ni u jednoj drugoj vrsti pozorišta.

Osnovno izražajno sredstvo lutke je pokret. Bez obzira kojim sistemom za oživljavanje lutke radimo, moramo se prvo naučiti da „crtamo pokret u fazama” radimo jedan pokret koji odvajamo od sledećeg itd. Lutka oživi u trenutku kada počne da se kreće. Pokret koji ima zadatak, cilj i smisao jeste radnja. Glumac koji radi s lutkom mora da zna da pred njim stoji dupli zadatak da uradi lik, u sebi i spolja, i da ga dosledno sprovede kroz plastičnost lutke. Mora usmeriti svoju maštu u pravcu ponašanja lutke u datim okolnostima i preuzeti i sprovesti u sebi unutrašnji život lika.

S A D R Ž A J

UVOD
1. Predstava „Tri praseta“ 4
ZAKLJUČAK 7
LITERATURA 8


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:11 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Analiza opere Travijata Maja 0 4,597 29-08-2012 05:03 PM
zadnja poruka: Maja
  Analiza fotografije po Sosirovim Maja 0 3,635 23-02-2012 08:08 PM
zadnja poruka: Maja
  Analiza filma Metropolis Maja 0 4,064 23-02-2012 08:06 PM
zadnja poruka: Maja
  Analiza filma Do poslednjeg daha Maja 0 4,102 23-02-2012 08:03 PM
zadnja poruka: Maja
  Analiza filma Big Fish Maja 0 4,214 23-02-2012 08:00 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: