Analiza internog i eksternog okruženja

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Analiza internog i eksternog okruženja
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz menadzmenta proizvodnje.

Preduzeće je oduvek bilo stožer privrede i njenih ekonomskih aktivnosti. Prema karakteristikama, funkcijama i efikasnosti preduzeća raspoznaju se kvalitativna obeležja privrede i društveno – ekonomskog sistema. Visoko razvijene zemlje postavljaju preduzeće kao osnovni ekonomski subjekt, mesto stvaranja i raspodele profita, kao i oblik ostvarivanja brojnih ekonomskih i neekonomskih interesa. Stoga je preduzeće, njegovo poslovanje, funkcionisanje, metode poslovanja i organizacija predmet izučavanja i analiziranja brojnih ekonomskih disciplina.
Poslovanje preduzeća je kompleksno i podlozno uticaju velikog broja ekonomskih i neekonomskih faktora, kao i uticaju brojnih internih i ekternih faktora koji utiču na njegovo funkcionisanje i rezultate.
Zbog svega predhodno navedenog moja namera je da detaljnije afirmišem i analiziram problem kako internog, tako i eksternog okruženja i što je moguće kompleksnije vam ga izložim i predočim u svom radu.

2. Preduzeće

Preduzeće je privredni subjekat u okviru koga se u robno – novčanoj privredi obavlja određena privredna delatnost. Shvatanje pojma preduzeće menjalo se kroz istoriju, ali ono se uvek javljalo kao oblik odvijanja privrednih aktivnosti i manje ili više aktivni privrednik i društveni subjekt koje koristi razne sile i aktivnosti da bi ostvarilo određeni cilj.
Preduzeće se može definisati kao organizaciona, ekonomska i poslovna celina u kojoj se obavlja odr. aktivnost privrednog karaktera ( proizvodnja, promet roba i obavljanje usluga) radi sticanja dohotka, odnosno dobiti. Preduzeće je osnovni oblik organizovanja subjekata u oblasti privredne delatnosti, na kome počiva privredni i celokupni društveni razvoj. Ono je skup ljudi i sredstava čija je uloga da obavi određene zadatke u procesu društvene reprodukcije. Preduzeća organizuju proizvodnju, nude tržistu određenu količinu roba, nastojeći da maksimiziraju svoju dobit. Kada odlučuje o proizvodnoj ponudi preduzeća nastoje da svoje proizvode prodaju po takvim cenama, kako bi pokrila cene koštanja ( odnos ukupnih troškova proizvodnje i prometa po jedinici proizvoda ) i ostvarila određeni iznos dobiti ( npr. u vrednosti 10% cene koštanja ).
Preduzeće evoluira prostorno i vremenski, po formi i sadržini. Društvena i ekonomska obeležja preduzeća evoluiraju sa transformacijom svojine i razvojem tehničke osnove preduzeca. Razvoj komponenata proizvodnje, tehničke osnove, podele rada, kao i omasovljavanje proizvodnje dovode do promena kvalitativnih obeležja preduzeća. Tome doprinose uticaj i integracija države preko ekonomske politike na reprodukciju preduzeća.
“ Svaki samostalni subjekt koji proizvodi za tržiste robu ili usluge “ je preduzeće po trzišnom konceptu. U takvom preduzeću težiste je na pravnom statusu i vlasništvu i komponentama preduzeća – (imovinska autonomija ) i profitu koje ono treba da ostvari. Ekonomski karakter preduzeća proizilazi iz njegove materijalne baze koju čine kapital i rad, kao i ekonomske zakonitosti i principe na kojima se zasniva njihovo poslovanje i razvoj.
Preduzeće je složeni ekonomski i organizacioni subjekt koji podrazumeva detaljnu podelu rada, poslova i funkcija, a samim tim i potrebu njihovog koordiniranja ka postavljenim ciljevima.
Preduzeće posmatramo kao osnovni ekonomski organizacioni oblik predviđanja i ekonomske aktivnosti ljudi, sa određenim ciljevima. Preduzeće predstavlja oblik kolektivnog ( zajedničkog ) rada, ekonomski i organizacioni subjekt u kome se ostvaruju reprodukcija i funkcionisanje raznovrsnih delatnosti i procesa rada.

1. Uvod
2. Preduzeće
3. Funkcionisanje preduzeća
4. Planiranje proizvodnje – osnovi planiranja
5. Kvalitet
6. Proizvodni program – izbor proizvodnog programa
7. Tehnologija
8. Interna sredina preduzeća
9. Eksterna sredina
10. Zaključak
11. Literatura


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:31 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Uticaj ekonomske dimenzije opšteg okruženja na poslovanje kompanije Maja 0 2,465 09-03-2012 02:35 PM
zadnja poruka: Maja
  Analiza internog i eksternog okruženja - Proizvodni i usluzni menadzment zekan 0 2,870 09-09-2010 04:12 PM
zadnja poruka: zekan

Skoči na forum: