Analiza i projektovanje poslovnih procesa pd Gasop d.o.o.

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Analiza i projektovanje poslovnih procesa pd Gasop d.o.o.
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

PD GASOP d.o.o. je preduzeće u privatnoj svojini koje se bavi proizvodnjom i prodajom vatrogasne opreme, sa posebnim akcentom na proizvodnju vatrogasnih vozila. Prezentaciju firme možete pogledati na http://www.gasop.net

Firma je osnovana 1991. godine i iz male privatne firme se razvila u , prema prošlogodišnjem završnom računu u preduzeće srednje veličine sa prometom od preko 2,5 miliona evra.

Sa rastom preduzeća i povećanim obimom poslovanja, počeli su da se javljaju određeni problemi u funkcionisanju postojećeg programa za finansijsko i materijalno knjigovodstvo i praćenje proizvodnje.
Program je uveden i implementiran 2000. godine i od tada nije menjan.
U međuvremenu su se desile velike promene u firmi koje postojeći program nije u stanju da prati. Osim toga, deo firme (proizvodni pogon) je dislociran, tako da se vođenje kompletne proizvodnje obavlja i dalje ručno, zbog nepovezanosti sa centralom. Javljaju se greške, zastoji, gomilanje robe, ili pak nedostatak robe na zalihama itd. Sve češće, samo obavljanje poslovnih procesa je onemogućeno neadekvatnim softwarskim rešenjima.

Glavni zadatak ovog projekta biće izmena poslovnog procesa u delu magacinskog poslovanja sa posebnim osvrtom na povezivanje dve odvojene lokacije, centrale i proizvodnog pogona.
Krajnji rok za završetak projekta je 6 meseci.

Planiranje projekta

Komitet direktora je imenovao vođu projekta, koji ima zadatak da formira projektni tim. Vođa projekta poziva zaposlene koje želi da postavi u projektni tim na intervjue i obaveštava ih ukratko o opštem planu projekta,o tome šta se od njih očekuje kao i o rokovima koji su zadati za ispunjenje ciljeva. Određuje se termin plan i budžet neophodan za projekat.

Analiza postojećeg procesa


U drugoj fazi projektovanja poslovnog procesa, projektni tim prikuplja i dokumentuje rad postojećeg poslovnog procesa. Zatečeno stanje je sledeće:

•Centrala je odvojena od proizvodnog pogona 20 km. Ne postoji mrežna povezanost između te dve lokacije. Svi dokumenti vezani za proizvodni proces : računi dobavljača, otpremnice, trebovanja, nalozi magacinu da primi, radni nalozi, kalkulacije, se šalju faksom ili intrenom poštom svakog dana. Greške su velike.
•Magacin repromaterijala nije fizički odvojen od proizvodnog pogona. Krađe su moguće.
•Ne postoji magacioner, tj. lice koje odgovara za stanje zaliha.
•Šifarnik robe je obiman, mnoge šifre se ponavljaju, neke stavri se čak i ne vode kroz magacin ( npr. šrafovska roba)
•Ne postoji automatizacija nabavke repromaterijala ( nema signala da su zalihe robe na kraju), nova nabavka se vrši po slobodnoj proceni
•Radnica koja radi na poslovima magacionera nema adekvatno znanje
•Sam poslovni proces prijema robe u magacin i njenog izdavanja nije organizovan, sve se obavlja bez plana i po usmenim dogovorima

U ovakvoj situaciji je vrlo teško napraviti AS IS dijagram, jer ništa ne funkcioniše u procesu. Sve je skup nepovezanih i neorganizovanih, individualnih radnji kojima se proces nabavke i ugradnje robe “odrađuje” a greške se kriju ili ispravljaju u hodu.

Projektovanje procesa

O obezbeđivanju resursa, obuci kadrova i ostalim radnjama neophodnim za primenu novog projekta, biće više reči u sledećoj fazi. Pod pretpostavkom da su svi preduslovi ispunjeni, nov projekat funkcionisanja proizvodnog procesa bi trebao da izgleda ovako:
•Nakon prijema porudžbenice iz komercijalnog sektora, inženjer u proizvodnji, na osnovu preciznih tehničkih crteža pravi normativ materijala u kojem će biti navedeni svi delovi koji se ugrađuju u nov proizvod. Daju se približne količine sa minimalnim odstupanjima +/- 2%.
•Normativ materijala je osnovni dokument koji služi šefu proizvodnje da napiše nalog za izdavanje robe iz magacina. Magacioner robu izdaje samo uz pisani nalog magacinu da izda robu.Nepoštovanje ove odluke vuče za sobom sankcije.
•Magacioner, na osnovu naloga priprema robu za izdavanje iz magacina. Ukoliko nema svih artikala, magacioner šalje nalog za nabavku robe referentu nabavke.
•Referent nabavke nabavlja robu, ili ukoliko je roba iz uvoza, daje nalog za uvoz referentu spoljne trgovine.
•Kada roba stigne u magacin, magacioner samo na osnovu otpremnog dokumenta dobavljača prima robu u magacin i vrši kvantitativni i kvalitativni prijem. Svi uočeni nedostaci se odmah prijavljuju referentu nabavke koji je dužan da ih ispravi.
•Magacioner zatim izdaje ostatak robe iz magacina proizvodnom pogonu.
•Nakon završenog procesa proizvodnje radi se konačna kalkulacija i sada već gotov proizvod se prima u magacin gotovog proizvoda.
•Gotov proizvod se može prodati


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:07 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Analiza tehnika odbrane polja derrick 0 1,874 11-10-2013 03:44 PM
zadnja poruka: derrick
  Značaj procesa širenja za razvoj i budućnost EU derrick 0 1,568 03-06-2013 03:02 PM
zadnja poruka: derrick
  Analiza konflikta derrick 0 2,221 08-02-2013 12:48 PM
zadnja poruka: derrick
  Dijagnostika korozionih procesa na putničkom vozilu Dzemala 0 1,829 03-03-2011 04:21 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Projektovanje u hemijskoj industriji adzi 1 2,068 23-02-2011 04:36 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: