Analiza i projektovanje poslovnih procesa

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Analiza i projektovanje poslovnih procesa
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Cilj projektnog zadatka jeste prikaz unapređenja poslovanja domaćeg lanca benzinskih stanica, uvođenjem novog poslovnog procesa, tzv. eSCM. Plan projekta jeste informatizacija, automatizacija i re-konceptualizacija dosadašnjem procesa nabavke goriva i njegove distribucije do benzinskih stanica.

DEFINISANJE GLAVNOG PLANA PROJEKTA

Preduzeće EUROPEN doo, sa sedištem u Beogradu, ima ukupno 9 benzinskih stanica širom Srbije i to u Feketiću, Vrčinu, Ribniku, Krnjači, Vrnjačkoj Banji, Leštanima, Čačku, i Beogradu. Gorivo za pumpe preduzeće doprema do pumpi sa nekoliko velikih skladišta za gorivo. Preduzeće se bavi prodajom sledećih vrsta goriva: Super MB, BMB 95, Euro Dizel 5, Dizel D2, i TNG. Preduzeće je odlučilo da inovira postojeći sistem snabdevanja zbog prisustva intenzivne konkurencije na domaćem tržištu ulaskom stranih kompanija kao što su MOL, LUK OIL, OMV, EKO i drugi.

Osim što nude standardne sadržaje za objekte ovog tipa, pumpe dodatno imaju i veoma moderne i dobro opremljee shopove, sa velikim izborom robe za široku potrošnju, kao i pratećih travel i gift programa. Preduzeće izuzetnu pažnju posvećuje partnerstvu sa kupcima, u smislu zadovoljenja potreba i očekivanja kupaca, pridobijanja njihovog poverenja i trajne privrženosti. Međutim, javljaju se problemi prilikom procesiranja narudžbi te pojave slučaja kada kupci nemaju na raspolaganju dovoljnu količinu odgovarajuće vrste goriva na benzinskim stanicama. Suština problema svakako leži u domenu lanca snabdevanja koji zahteva jedan sveobuhvatni redizajn procesa.

Poslednjih pet godina, u teoriji upravljanja lancima snabdeanja (tzv. Supply Chain Management, SCM) veliki naglasak se stavlja na njihovu što intenzivniju i sveobuhvatniju informatizaciju i automatizaciju te uvođenje jedinstvenih standarda kako bi se ubrzao i pojednostavio protok informacija počev od dobavljača sirovina pa do krajnjih potrošača. Pod elektronskim poslovanjem u smislu lanaca snabdevanja misli se pre svega na primenu EDI i WEB tehnologije, te savremenih poslovnih aplikacija i složenih informacionih sistema. Tako je i nastao koncept elektronskog lanca snabdevanja.

Svrha upravljanja lancima snabdevanja (Supply Chain Management – SCM) je da se dostigne integrisano planiranje kroz aktivnosti lanca snabdevanja. SCM podrazumeva planiranje i upravljanje tokovima dobara i usluga, informacija i novca kroz lanac snabdevanja, počevši od nabavljanja sirovina do finalnih proizvoda u rukama krajnjih potrošača. Sistemi upravljanja lancima snabdevanja kontinualno povezuju aktivnosti nabavke, proizvodnje i distribucije proizvoda od dobavljača ka kupcima. Sa primenom elektronskog lanca snabdevanja i integrisanog SCM sistema te kontinualnim popunjavanjem dobara na skladištu, eliminišu se zalihe, i sve se dešava u režimu “just-in-time”. Prenos informacija je pouzdan i one se na svom putu ne gube niti porpimaju izmenjene sadržaje. Prednosti elektronskog lanca vrednosti su smanjena vremena ciklusa, prisnija veza sa partnerima, rast prihoda, smanjenje troškova, optimalizovano upravljanje zalihama, efikasnija distribucija i kolaborativniji proces poslovanja.

Glavni cilj informatizacije i automatizacije procesa logistike u preduzeću jeste ponuditi dobru uslugu krajnjim kupcima uz smanjenje troškova i vremena koje protekne od iniciranja do završetka procesa (tzv. lead time). Vreme koje protekne od početka do završetka procesa (engl. lead time) se definiše kao vreme koj eprotekne između početka (merenja nivoa zaliha) i kraja (bilo da je to pristizanje novih količina goriva ili odluka da se ne naručuju nove količine). S obzirom da su i cene i kvalitet goriva u Evropi regulisani, osnovni indikator kvaliteta je jedino broj slučajeva kada se javi nedostatak neophodne količine goriva na pumpi, a kupac stoji u redu. Stoga su ključni indikatori uspešnosti poslovanja kao i glavni nosioci troškova: broj neostvarenih porudzbina kupaca, nivo zaliha na stanicama, i troškovi izvršavanja procesa (rad, transport, i dr.).


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:05 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Analiza tehnika odbrane polja derrick 0 1,874 11-10-2013 03:44 PM
zadnja poruka: derrick
  Značaj procesa širenja za razvoj i budućnost EU derrick 0 1,568 03-06-2013 03:02 PM
zadnja poruka: derrick
  Analiza konflikta derrick 0 2,221 08-02-2013 12:48 PM
zadnja poruka: derrick
  Dijagnostika korozionih procesa na putničkom vozilu Dzemala 0 1,829 03-03-2011 04:21 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Projektovanje u hemijskoj industriji adzi 1 2,068 23-02-2011 04:36 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: