Analiza i procena rizika u preduzeću Betonjerka doo Aleksinac

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Analiza i procena rizika u preduzeću Betonjerka doo Aleksinac
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Preduzeće “BETONJERKA” Aleksinac je osnovano 13.10.1965. godine i poslovalo je u sastavu Pogona za distribuciju električne energije Niš u Aleksincu, kao radna jedinica za proizvodnju stubova.
Godine 1968. izgrađena je druga hala za proizvodnju visokonaponskih 10kV betonskih stubova dužine 10, 11 i 12 m. Tokom 1972. godine, na zahtev “Elektrovojvodine” Novi Sad, a u saradnji sa TSN Maribor, projektovana je i izgranena prva montažna betonska trafostanica do 630 kV, a ubrzo je razvijena proizvodnja trafostanica većih gabarita.
Brz razvoj i proširenje proizvodnih kapaciteta uslovili su da “BETONJERKA” uđe u sastav “Elektrodistribucije” Niš, kao poseban OOUR, 01.08.1973. godine. Nastaje period vrlo uspešnog razvoja i poslovanja: 1974. godine otvoren je restoran društvene ishrane; 1975. godine izgrađena je treća hala za proizvodnju; 1978. godine i četvrta, sa korisnim prostorom od 1.200 m2. Izgrađena je i peta hala za potrebe automehaničarske radionice, bravarske radionice i magacina repromaterijala.
Osvojena je proizvodnja PTT armirano betonskih stubova različitih vrsta dužine od 6 – 8m,sa kompletnom pratećom opremom. Model ovih stubova “BETONJERKA” je zaštitila kod Saveznog zavoda za patente u Beogradu. Najveće dostignuće u ovom periodu “BETONJERKA” je postigla osvajanjem proizvodnje i montaže 35 i 110 kV trafostanica. Realizovan je i izvoz trafostanica u Irak, 1982. godine i u Rusiju, 1991. godine.

“Elektrodistibucija” Niš je 1991. godine osnovala preduzeće “BETONJERKA” d.o.o. kao samostalno pravno lice. U periodu od 1991. godine pa do danas, poslovanje se odvijalo u skladu sa doganajima u zemlji i regionu.
Ugovorom o prenosu udela br. 5070 od 12.12.2003. godine Elektroprivreda Srbije – Javno preduzeće za distribuciju električne energije “Elektrodistibucija” Niš prenela je, bez naknade, svoj udeo Vladi Republike Srbije.
Analiza i procene rizika ima za cilj da omogući poslodavcu da preduzme mere zabezbednost i zdravlje njegovih zaposlenih. Prema Smernicima za procenu rizika Evropske unije procena treba da bude sadržajna i primenjena tako da pomogne poslodavcima da:

•prepoznaju opasnosti na radu i procene rizike vezane za te opasnosti kako bi se odredile i primenile mere za zaštitu zdravlja i bezbednosti zaposlenih,
•procene opasnosti kako bi se izabrala najprikladnija radna oprema, hemijske materijale, opremljenost radnog mesta i organizacija rada,
•provere da li su primenjene mere za bezbedan i zdrav rad zaposlenih
•preduzmu neophodne radnje nakon sprovonenja procene rizika,
•pokažu samima sebi, nadležnim državnim organima, zaposlenima i njihovim predstavnicima da su svi faktori u vezi sa radom bili razmotreni, kao i da je izvršena odgovarajuća procena o prisustvu opasnosti i štetnosti i mera potrebnih za njihovo otklanjanje radi
•očuvanja zdravlja i bezbednosti,
•se staraju da se, nakon sprovedene procene rizika, primenjuju
•preventivne mere koje doprinose poboljšanju zdravlja i bezbednosti zaposlenih.

Akt o proceni rizika, kao pisani akt o obavljenoj analizi i proceni opasnosti i štetnosti, odnosno rizika od povreda na radu ili oštećenja zdravlja, ili oboljenja zaposlenog, predstavlja osnovni dokument u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu pomoću kog poslodavac sagledava ukupno stanje uslova rada na svakom radnom mestu i u radnoj okolini i utvrnuje mere i prioritete za otklanjanje ili smanjenje rizika u cilju poboljšanja bezbednosti i zdravlja na radu.

DEFINICIJE

Opasnost – je okolnost ili stanje koje može ugroziti zdravlje ili izazvati povredu zaposlenog.
Opasna pojava – je događaj kojim su ugroženi ili bi mogli da budu ugroženi život i zdravlje zaposlenog ili postoji opasnost od povređivanja zaposlenog.
Rizik – je verovatnoća nastanka povrede, oboljenja ili oštećenja zdravlja zaposlenog usled opasnosti.
Akt o proceni rizika – je akt koji sadrži opis procesa rada sa procenom rizika od povreda i/ili oštećenja zdravlja na radnom mestu u radnoj okolini i mere za otklanjanje rizika u cilju poboljšanja bezbednosti i zdravlja na radu.
Procena rizika – je sistematsko evidentiranje i procenjivanje svih faktora u procesu rada koji mogu uzrokovati nastanak povreda na radu, oboljenja ili oštećenja zdravlja i utrvđivanje mogućnosti, odnosno načina sprečavanja, otklanjanja ili smanjenja rizika.
Radna okolina – je prostor u kojem se obavlja rad i koji uključuje radna mesta, radne uslove, radne postupke i odnose u procesu rada.
Radno mesto – je prostor namenjen za obavljanje poslova kod poslodavca (u objektu ili na otvorenom i na privremenim i pokretnim gradilištims, objektima, uređajima, saobraćajnim sredstvima, i sl.) u kojem zaposleni boravi ili ima pristup u toku rada i koji je pod neposrednom ili posrednom kontrolom poslodavca.
Radno mesto sa povećanim rizikom jeste radno mesto utvrđeno aktom o proceni rizika na kome, i pored potpuno ili delimično primenjenih mera u skladu sa ovim zakonom, postoje okolnosti koje mogu da ugroze bezbednost i zdravlje zaposlenog.
Upravljačke mere – su mere koje deluju preventivno na pojavu opasnosti ili smanjuju verovatnoću pojave uzroka opasnosti, mere na osnovu kojih se utvrđuje pojava uzroka opasnosti ili mere na osnovu kojih se utvrđuje pojava opasnosti.
LZO – Lična Zaštitna Oprema.
Zaposleni su sva lica koja imaju zasnovan radni odnos sa preduzećem, ustanovom ili organizacijom (uključiv i funkcionere) ili individualnim poslodavcem, bez obzira da li su radni odnos zasnovali na neodređeno ili određeno vreme i da li rade puno ili kraće od punog, nepuno ili skraćeno radno vreme. Kao zaposleni ne smatraju se pomažući članovi individualnih proizvođača, učenici škola za kvalifikovane radnike (učenici u privredi), članovi dobrovoljnih radnih brigada, lica na izdržavanju kazni i spoljni saradnici (ugovor o delu).


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
07:58 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Analiza tehnika odbrane polja derrick 0 1,874 11-10-2013 03:44 PM
zadnja poruka: derrick
  Akt o proceni rizika za aparat za elektrolučno zavarivanje derrick 0 2,474 08-02-2013 01:13 PM
zadnja poruka: derrick
  Analiza konflikta derrick 0 2,221 08-02-2013 12:48 PM
zadnja poruka: derrick
  Uloga strategijske kontrole u preduzeću Maja 0 1,939 02-02-2012 01:41 PM
zadnja poruka: Maja
  Proširenje obima pružanja usluga doo Pan Lada - upravljanje proizvodnjom Maja 0 875 30-01-2012 07:03 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: