Analiza finansijskih izvestaja Simpo

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Analiza finansijskih izvestaja Simpo
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

U ovom radu prikazaćemo poslovanje firme Simpo kao jedne od vodeće kompanije na tržištu nameštaja,kako u Srbiji tako i u inostranstvu.

SIMPO - Kompanija

SIMPO je akcionarsko drustvo sa sedištem u Vranju. Kompanija SIMPO je osnovana 1963. godine kao Fabrika nameštaja “Sima Pogačarević” koja je u to vreme zapošljavala 370 radnika i u proizvodnom programu imala samo dva modela.
Neuspešno je startovala, a četvorogodišnji period gubitaka okončan je 1967. kada je za generalnog direktora postavljen Dragan Tomic, koji je sa novim menadžmentom u potpunosti izmenio strategiju poslovanja. Te godine otpočeo je dinamičan razvoj SIMPA, neprekidan ni u periodima dubokih kriza kroz koje je prolazila srpska privreda tokom devedesetih godina. Od proizvodnog, otvaranjem prvog salona nameštaja 1971. godine, SIMPO postaje i trgovinsko preduzeće, samostalno obavlja spoljnotrgovinsko poslovanje od 1970, a 1976. osniva prva mala preduzeća. Kontunuirano šireći opseg poslovanja, Kompanija SIMPO a.d. danas je jedna od najznačajnijih i najuspešnijih kompanija u zemlji i jedan od najvećih proizvoðača nameštaja u Evropi. Osnovu razvojne strategije Kompanije čini:
- diverzifikacija proizvodnje (od isključivog proizvoðača nameštaja SIMPO postaje i proizvoðač repromaterijala u ovoj industriji, što vodi zaokruživanju procesa proizvodnje-od primarne, do finalne-po čemu je SIMPO jedinstven u Evropi)
-disperzija poslovnih aktivnosti (usmeravanje kapitala u privredne grane koje, za razliku od industrije nameštaja, obezbeðuju veću akumulativnost –industrija hrane, agroindustrija, proizvodi kućne hemije)

SIMPO je izgraðen na siromašnom jugu Srbije, pa je razvoj kompanije, uz poštovanje ekonomskih zakonistosti, usmeravan ka zapošljavanju što većeg broja radnika. Ovakva strategija realizovana je velikim investicijama i bazirana je na koncepciji izgradnje malih preduzeća. Zahvaljujući tome, SIMPO i danas ni u jednom proizvodnom
kapacitetu nema višak radnika. Kompanija SIMPO a.d. danas je akcionarsko društvo za proizvodnju, promet i usluge, sa sedištem u Vranju, u okviru koje posluje oko 80 malih, srednjih i velikih preduzeća, pretežno proizvodne orijentacije.
SIMPO proizvodi i konditorske proizvode, proizvode kućne hemije. Razvija sopstvenu unutrašnju trgovinu koju čini 80 salona i robnih kuća širom zemlje. Spoljnotrgovinsko poslovanje odvija se preko sopstvenih firmi i predstavništava. SIMPO ima transportno preduzeće i mrežu za plasman prehrambene robe sa 170 objekata-SI-Marketa; u okviru Argoindustrije proizvodi zdravu hranu, poseduje plantaže dunja, fabriku treseta, farme ovaca i ribnjake na Vlasini; SIMPO u vlasništvu ima i ekskluzivne ugostiteljske i turističke objekte, turističku agenciju, bavi se izdavaštvom i zastupstvima.

Osnovne karakteristike uspešnosti Kompanije SIMPO:
• SIMPO u kontinuitetu 40 godina posluje sa uspehom i stalnom uzlaznom razvojnom putanjom uprkos turbulentnim vremenima i često drastičnim promenama privrednog i političkog okruženja.
• SIMPO je sve vreme ostao jaka spona privrede Srbije i Jugoslavije sa svetskom privredom, u dva smera: iz sveta - uvodeći nove tehnologije i prateći duh vremena u organizaciji proizvodnje, dizajnu i kvalitetu proizvoda i, iz Srbije - izvozeći u svet vrhunski nameštaj kao potvrdu kvaliteta privrede Srbije.
• SIMPO je organizovao proizvodnju preko velikog broja malih i srednjih preduzeća - prema koncepciji koja se u Zapadnoj Evropi pokazala uspešnom. U tom smislu, SIMPO i njegov predsednik Dragan Tomić, koji je inicijator i zagovornik ove koncepcije, postali su nosilac pokreta za uvodenje malih preduzeća u privredu Srbije. Ta koncepcija SIMPU je omogućila da na najefikasniji način diverzifikuje i zaokruži ceo proces proizvodnje, od repromaterijala do finalnih proizvoda, kao i da angažuje privatni kapital i u Kompaniji razvije proizvodnu i preduzetničku odgovornost.
• SIMPO je, gradeći fabrike na nerazvijenom jugu Srbije i stalnim povećavanjem broja zaposlenih, aktivno doprinosio rešavanju jednog od krucijalnih problema u zemlji- problem nezaposlenosti.
• SIMPO je odnegovao generacije kvalitetnih menadžera koji su se podučavali u ovoj kompaniji i preuzimali najodgovornije funkcije. Isto tako, u SIMPU su stvarane generacije vrhunskih radnika-majstora, što je retkost u nas ali i u svetu.

U proizvodnji namestaja SIMPO je već pune četiri decenije apsolutni lider na domaćem tržištu, a takodje poznat i priznat proizvodjač u mnogim zemljama Evrope, SAD i Australije. Osnovne karakteristike po kojima je SIMPO nameštaj prepoznatljiv i ravnopravan u svakoj konkurenciji jesu izuzetna estetika i dizajn, vrhunski kvalitet i maksimalna funkcionalnost.
Devedesetih godina XX veka SIMPO, spajajući preduzetnički duh svojih menadžera i prirodne i ljudske resurse vranjskog kraja i juga Srbije, širi svoju proizvodnju i u druge oblasti. To su prvenstveno agroindustrija i proizvodnja hrane (farme ovaca, ribnjaci, plantaže voća, staklenici sa cvećem i rasadom, vrhunski konditorski proizvodi).
SIMPO razvija sopstvenu unutrašnju trgovinu koju čine 80 salona i robnih kuća širom zemlje, kao i mreža SI-MARKET sa preko 170 objekata za plasman prehrambene robe. Spoljnotrgovinsko poslovanje odvija se preko sopstvenih firmi i predstavništava. SIMPO ima i moćno transportno-špeditersko preduzeće sa vozilima, tegljačima i šleperima vrhunskih marki, koje je najjači vozni park ove vrste u zemlji.
SIMPO u vlasništvu ima i ekskluzivne turističke i ugostiteljske objekte kao i turističku agenciju. Takodje se bavi izdavaštvom, a časopis KUĆA STIL po kvalitetu, estetici i tiražu spada u sam vrh domaće produkcije ovog zarna.
SIMPO se bavi i konsaltingom i njegovi Sektor za opremanje i Dizajn centar su jedinstveni po tome što obezbedjuju uslugu po principu "ključ u ruke", kako za velike objekte (SIMPO je na primer opremio Sava centar, Hotel Interkontinental...) tako i za manje poslovne centre, ugostiteljske objekte, banke, prodavnice, apartmane i stanove.
SIMPO je bez sumnje lider u proizvodnji nameštaja vrhunskog kvaliteta. Iz spoja najsavremenije tehnologije i vekovnog iskustva vranjanskih majstora-zanatlija raða se nameštaj vrhunskog kvaliteta, prepoznatljivog modernog dizajna i izrazite funkcionalnosti: dvosedi, trosedi, ugaone sofe, fotelje, ležajevi, dečji krevetići, trepezarije, ormani, biblioteke itd.PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
07:56 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Analiza tehnika odbrane polja derrick 0 1,874 11-10-2013 03:44 PM
zadnja poruka: derrick
  Analiza konflikta derrick 0 2,221 08-02-2013 12:48 PM
zadnja poruka: derrick
  Analiza kompanije Montenegro Airlines Vesnica 0 1,688 13-05-2010 01:46 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Analiza AD Sintelon Vesnica 0 1,672 13-05-2010 01:38 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Swot analiza AD Sintelon Vesnica 0 2,090 12-05-2010 09:51 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: