Analiza finansijske situacije pretpostavka kvalitetne revizije

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,082
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Analiza finansijske situacije pretpostavka kvalitetne revizije
Utvrđivanje finansijske situacije preduzeća i njena analiza igraju značajnu ulogu u sprovođenju finansijske politike preduzeća, što je i logično, jer upravo od te politike zavise svi detalji efekata poslovanja.
Finansijska situacija često se u teoriji i praksi izjednačava sa pojmom finansijski položaj preduzeća.
Ipak, finansijski položaj primarno determiniše njegove mogućnosti finansiranja, a finansijska situacija je uži pojam, kojim se uglavnom označava novčano stanje preduzeća.
Analiza finansijske situacije temelji se na analizi finansijske ravnoteže, analizi pasive sa aspekta vlasništva tj. analizi zaduženosti, analizi mogućnosti održavanja realne vrednosti vlastitog kapitala u uslovima inflacije i analizi reproduktivne sposobnosti.
Postoje brojni pristupi i načini kako se vrši analiza finansijske situacije, sve u zavisnosti od kog ekonomskog teoretičara potiče, ali i od toga o kakvom pravnom subjektu je reč ( preduzeće ili akcionarsko društvo ).
Da bi se u sagledavanju ove ekonomske kategorije imao što jedinstveniji model analize, usvojeni su Međunarodni računovodstveni standardi ( MRS ).
Kod nas se još uvek, pri analizi finansijske situacije koriste naši, domaći termini, a tek u novije vreme paralelno se primenjuju i Međunarodni računovodstveni standardi ( MRS ).

ZNAČAJ TAČNOG I POTPUNOG SAGLEDAVANJA FINANSIJSKE SITUACIJE

Analiza finansijske ravnoteže je najvažnija karika u analizi finansijskog položaja preduzeća.Ona je direktno povezana sa načelom stabilnosti finansijske politike, a kroz postojanje ili nepostojanje finansijske ravnoteže, ceni se kvalitet finansijskog upravljanja, posebno u domenu usklađivanja rokova između raspoloživosti izvora finansiranja i rokova vezivanja ili imobilizacije sredstava društva.
Na dugi rok, životnu sposobnost preduzeća, garantuje upravo održavanje finansijske ravnoteže.
Dva su zahteva, u osnovi održavanja finansijske ravnoteže i to: zahtev za maksimalnom rentabilnošću (to je primarni zahtev koji se postavlja iznutra, od strane samog preduzeća) i zahtev za optimalnom likvidnošću, koji dolazi preduzeću iz okruženja tj. sa tržišta.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:05 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Ovlašćeni učesnici berzanske trgovine - finansijske institucije i posrednici derrick 0 1,967 02-06-2013 01:09 PM
zadnja poruka: derrick
  Planiranje revizije derrick 2 7,984 01-12-2011 09:49 PM
zadnja poruka: Maja
  Analiza predškolskog uzrasta Dzemala 0 1,678 14-09-2011 09:16 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Analiza trzista i plasman robe Dzemala 0 2,947 07-03-2011 08:11 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Seminarski radovi iz Revizije Dzemala 0 4,457 09-02-2011 09:56 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: