Analiza finansijske situacije prema MRS

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,082
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Analiza finansijske situacije prema MRS
UVOD

Upravljanje preduzećem obuhvata sve operacije koje se preduzimaju u preduzeću sa namerom ostvarenja ciljeva koje je postavio njegov vlasnik. Operacije upravljanja se mogu odvijati unutar ili van preduzeća. Operacije koje se odvijaju unutar, predstavljaju interne faktore ili faktore transformacije. Operacije koje se odvijaju van preduzeća predstavljaju eksterne faktore ili faktore razmjene. Eksterni i interni faktori upravljanja određuju proces odlučivanja u preduzeću. Aktivnosti upravljanja preduzećem se mogu posmatrati sa više aspekata. U cilju našeg izlaganja, korisno je razlikovati, pre svega, finansijski i ekonomski aspekt.

Sa finansijskog aspekta, upravljanje prouzrokuje izlaze i ulaze gotovine, preko kojih se ostvaruju naplate i isplate. Sa ekonomskog aspekta upravljanje pruzrokuje troškove i prihode koji proizilaze iz svake izvršene operacije. Sve aktivnosti preduzeća najjednostavnije se sagledavaju iz bilansa stanja i bilansa uspeha. Naime, javnosti je dostupan skup osnovnih informacija o preduzeću sadržan u ovim finansijskim izveštajima, koji su sastavljeni u skladu sa MRS. Bazičnim finansijskim izveštajima se smatraju bilans stanja i bilans uspeha. Preduzeće tokom svog poslovanja mora da vodi određene evidencije u zavisnosti od toga kojom se aktivnošću bavi. Međutim, bez obzira na vrstu aktivnosti, neminovno za svako preduzeće jeste sastavljanje bilansa stanja i uspeha te njihovo podnošenje određenim nadležnim organima. Sastavljanje bilansa je u nadležnosti finansijskog izveštavanja koji je danas aktuelan problem. Njegova aktuelnost proizilazi iz važnosti informacija kojima su snabdeveni brojni korisnici finansijskih izveštaja, kao što su: uprava preduzeća, akcionari, kreditori i ostali poverioci, fiskus, državna statistika i radnici. Visok stepen važnosti finansijskih izveštaja u relacijama nacionalnog i svetskog tržišta potvrđuje i činjenica da se sa ovim problemom bave brojne državne, paradržavne, i profesionalne institucije u mnogim zemljama.

Sadržaj

UVOD 1
1 Analiza finansijske situacije prema MRS 4
1.1 Analiza likvidnosti pomoću finansijskih pokazatelja 8
1.2 Pokazatelji poslovne aktivnosti 11
1.3 Pokazatelji finansijske strukture 13
1.4 Pokazatelji rentabilnosti 15
1.5 Pokazatelji novčanih tokova 17
1.6 Finansijski leverage 18
1.7 Altmanov Z-score 19
ZAKLJUČAK 20
LITERATURA 21


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:23 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Finansijska analiza i finansijski izveštaji derrick 0 2,642 31-08-2013 05:19 PM
zadnja poruka: derrick
  Umanjenje imovine po MRS 36 derrick 0 1,551 31-08-2013 05:04 PM
zadnja poruka: derrick
  Analiza finansijskih izvještaja Maja 0 3,401 02-08-2012 03:38 PM
zadnja poruka: Maja
  Mrs 1 - prezentacija finansijskih izvještavanja - ij Maja 0 2,366 02-08-2012 03:14 PM
zadnja poruka: Maja
  Puškice iz finansijske revizije Dzemala 0 2,000 17-04-2011 01:54 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: