Analiza bilansa uspeha

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Analiza bilansa uspeha
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz menadžmenta.

Predmet analize je bilans uspeha. Metode korištene u ovoj analizi su metoda raščlanjavanja i metoda upoređivanja. One su jedne od osnovnih metoda u analizi bilansa. Pomoći će nam da utvrdimo strukturu i sastav bilansa uspeha, kvalitativne i kvantitativne odnose medju delovima bilansa uspeha ako su mogući, uzroke koji dovode do takvih odnosa i sve to s ciljem da bi smo videli koji faktori bilansa uspeha utiču na razvojnu tendenciju u poslovanju.
Sredstva analize koja ćemo koristiti su: apsolutni brojevi, relativni brojevi, indeksni brojevi. Oni će nam pokazati tempo dinamike posmatranih pojava, odnosno pojedinih elemenata bilansa uspeha izraženih brojčano.
Analizom bilansa uspeha saznaje se o obimu, strukturi i dinamici pojedinih prihoda i rashoda, njihovom korelativnom odnosu i uticaju na ostvareni rezultat poslovanja preduzeća.
Prvo ćemo uopšteno reći o bilansu uspeha tj. kako se formira. Zatim ćemo detaljno analizirati prihode, rashode, troškove, rezultate poslovanja da bi na kraju izveli zaključak iz ove analize.

NASTANAK BILANSA USPEHA

Godinama je u prikazivanju poslovanja dominantan značaj imao bilans stanja, s obzirom da prikazuje da prikazuje sredstva i izvore sredstava (obaveze) preduzeća.
Značaj bilansa uspeha naglo počinje da raste u drugoj polovini dvadesetog veka sa porastom konkurencije i razvojem novih oblika preduzeća. Time je i ujedno rastao značaj poslovnog rezultata. Bilans uspeha treba posmatrati u stalnoj uslovljenosti i povazanosti sa bilansom stanja, iz čega generički i vuče svoj koren.

POJAM I FORMIRANJE BILANSA USPEHA

Bilans uspeha predstavlja finansijski izveštaj u kome su prikazani prihodi i rashodi za dati obračunski period iz čijeg se sučeljavanja utvrđuje rezultat koji može biti pozitivan ili negativan
Prihodi se definišu kao povećanje ekonomskih koristi tokom obračunskog perioda u obliku priliva ili unapređenja sredstva ili smanjenja obaveza što ima za posledicu povećanje vlasničkog kapitala, osim onog u vezi s doprinosima-uplatama od strane učesnika u vlasničkom kapitalu.
Pojam rashoda obuhvata sva smanjenja ekonomskih koristi tokom obračunskog perioda u obliku odliva ili iscrpljenja sredstava ili stvaranja obaveza što za posledicu ima smanjenje vlasničkog kapitala, osim onog u vezi s raspodelom vlasničkog kapitala učesnicima.
Kada su prihodi veći od rashoda rezultat poslovanja je pozitivan (dobitak) , a kada su prihodi manji od rashoda rezultat je negativan (gubitak).
Bilans uspeha može se prikazati u formi jednostranog i dvostranog pregleda Jednostrani pregled prvo iskazuje prihode zatim rashode i na kraju rezultat poslovanja preduzeća i izgleda ovako:
1.Prihodi (poslovni, finansijski i ostali)
2.Rashodi (poslovni, finansijski i ostali)
3.Rezultat (prihodi umanjeni za rashode)

Ako je bilans uspeha dat u formi dvostranog pregleda na levoj strani se iskazuju rashodi i dobici , a na desnoj prihodi i gubici i to izgleda ovako:


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:36 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Analiza osetljivosti projekta derrick 0 2,933 26-02-2014 12:36 AM
zadnja poruka: derrick
  Analiza produktivnosti - esej derrick 0 3,222 26-02-2014 12:34 AM
zadnja poruka: derrick
  Analiza efikasnosti menadžmenta nabavke Maja 0 4,278 09-03-2012 03:40 PM
zadnja poruka: Maja
  Oblikovanje sadržaja poruke kao bitan elemenat uspeha u poslovnoj komunikaciji Dzemala 0 1,839 14-08-2011 10:09 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Analiza eksternog okruženja - hr Dzemala 0 4,446 12-04-2011 09:48 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: