Analiza bilansa stanja

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Analiza bilansa stanja
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Svako preduzeće ima za cilj da ostvari profit, a formiranjem samog preduzeća svaki cilj postaje zadatak, dok se kapital, kojim preduzeće raspolaže, transformiše u sredstva (imovinu). Sva sredstva, koja preduzeće pribavi, mogu kvantitativno (računski), kvalitativno i vremenski odgovarati zadatku, odnosno mogu biti veća ili manja od njega. Sredstva sa kojima preduzeće posluje prikazuju se u bilansu. Bilans predstavlja prikaz pozitivnog i negativnog rezultata, odnosno uspjeha i neuspjeha, koji prate poslovanje preduzeća .

To znači, da bilans stanja i bilans uspjeha predstavljaju pravu sliku preduzeća. Pri tome, bilans stanja daje materijalnu sliku sredstava preduzeća, gdje aktiva prikazuje sredstva (imovina, materijalna konstitucija), a pasiva izvore sredstava (kapital, finansijska konstitucija).
Bilans stanja, putem zbira aktive i pasive, ukazuje na kvantitet sredstava, a na kvalitet sredstava i izvora sredstava putem strukture aktive i pasive. Svaki novi priliv sredstava mijenja kvantitet aktive i pasive, što mijenja i kvalitet sredstava i izvora sredstava. Osnovna karakteristika bilansa stanja jeste njegova ravnoteža, tj. da su ukupna aktiva i ukupna pasiva jednake.
Bilans stanja se može sastaviti u bilo koje vrijeme u toku poslovanja, ali se po pravilu obično sastavlja na početku poslovanja (na početku godine, kao i na kraju godine). I po pravilu, bilans stanja na dan 31.12. tekuće godine predstavlja bilans stanja na dan 01.01. naredne godine.

KLASIFIKACIJA POZICIJA BILANSA STANJA

Klasifikacija pozicija bilansa stanja zavisi od principa poslovne i finansijske politike, kojima se preduzeće rukovodi, i ciljeva finansijske analize. Bez obzira na razlike koje postoje, klasifikacija bilansnih pozicija se vrši na principu funkcionalnosti, likvidnosti i pravnih odnosa, a pomaže u rješavanju pitanja redoslijeda bilansnih pozicija i stepena njihovog raščlanjivanja .
Prema principu funkcionalnosti, bilansne pozicije se klasifikuju prema značaju pojedinih vrsta sredstava za izvršenje zadatka preduzeća i namjeni kapitala. Redoslijed značajnosti sredstava u izvršenju zadatka preduzeća jeste: poslovna sredstva – osnovna sredstva – obrtna sredstva.

Princip sigurnosti je komplementaran sa principom funkcionalnosti, a prema ovom principu pozicije aktive se grupišu po principu rastuće likvidnosti, i pozicije pasive prema principu opadajuće dospjelosti.

Princip likvidnosti podrazumijeva grupisanje pozicija aktive prema principu opadajuće likvidnosti, a pozicija pasive prema principu rastuće dospjelosti.
Pravni princip pozicije imovine i kapitala raščlanjava se prema pravnoj prirodi, pri čemu se imovina raščlanjava na nepokretnu i pokretnu, stvari i prava, sopstvenu i tuđu, na imovinu kojom se osiguravaju obaveze i onu koja u te svrhe ne može služiti, dok se pasiva raščlanjava na sopstveni i pozajmljeni kapital.

OBJEKT ANALIZE BILANSA

Objekti analize bilansa u užem smislu jesu sredstva, izvori sredstava i finansijski rezultat, a sam bilans je tek podloga koja te objekte sadrži.
Budući da je bilans izražen u novčanoj vrijednosti, bit će tako izraženi i pokazatelji analize bilansa, iako znamo da su oni manje tačni od neutralnih, zbog uticaja: oscilacija cijena, povećanja ličnog dohotka i sl. Prema tome, zajedničko novčano – vrijednosno izražavanje je samo nužno zlo, kako bi se stanje i poslovanje preduzeća izrazilo u zajedničkom nazivniku. Zbog toga će tačniju i potpuniju analizu omogućiti dopunski pokazatelji izraženi u neutralnim pokazateljima, ako je to moguće.

Analiza bilansa podrazumijeva primjenu određenih analitičkih metoda, kako bi se došlo do unaprijed postavljenog cilja. Svrha svake analize, pa i analize bilansa jeste sinteza rezultata analize, da bi se na osnovu svih pojedinih pokazatelja analize došlo do zajedničkog pokazatelja, koji omogućava zaključak o objektu analize, te služi organima upravljanja za donošenje odluka i mjera o unapređenju poslovanja i prosperiteta preduzeća.

Prema prethodno izloženom, objekti analize bilansa će biti:
1.finansiranje preduzeća sa finansijskom politikom, sa pojedinim zadacima kao što su: konstitucija sredstava, investiranje, likvidnost preduzeća i izvori sredstava;
2.osnovna sredstva sa temeljnim zadacima, a to su : struktura sredstava i njihova uslovljenost, korištenje tih sredstava i njihova statika i dinamika;
3.obrtna sredstva sa temeljnim zadacima, kao što su: struktura tih sredstava, te njihova statika i dinamika;


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:35 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Analiza tehnika odbrane polja derrick 0 3,230 11-10-2013 03:44 PM
zadnja poruka: derrick
  Analiza konflikta derrick 0 3,558 08-02-2013 12:48 PM
zadnja poruka: derrick
  Karakteristike bioenergenata tečnog agregatnog stanja Maja 0 2,361 08-02-2012 10:41 AM
zadnja poruka: Maja
  Analiza kompanije Montenegro Airlines Vesnica 0 2,591 13-05-2010 01:46 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Analiza AD Sintelon Vesnica 0 2,529 13-05-2010 01:38 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: