Analitička podjela poreza

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
mat.dipl5 Nije na vezi
Member
***

Poruka: 245
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Analitička podjela poreza
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

I Uvod

Tema ovog seminarskog rada „Analitička podjela poreza“ u uvodnom dijelu osvrnut ćemo se na pojam poreza a u daljenjem radu objasniti podjelu poreza koja je nastala u finansijskoj nauci. Porezi su jedan od prihoda države i u čitavom poreznom sustavu su najvažniji i najizdašniji javni prihod. Porezi su zapravo jedan oblik prisilnog davanja koji nameće država, koji nije namjenski usmjeren i koji nema izravnu protučinidbu.Porez je finansijska naplata, ili druga nametnuta obaveza, koju svaki pojedinac ili pravni entitet mora plaćati državi ili funkcionalnom ekvivalentu državi (npr. plemena). Porezi su najizdašniji dio javnih prihoda U novije vrijeme moderne i suvremene države primjenjuju sve više poreza. Porezni sustavi su različiti od zemlje do zemlje, ali postoji nekolicina poreznih oblika koji imaju presudnu ulogu u svim modernim poreznim sustavima. To su :


1.1.Subjetni i objektni


Ova podjela spada u klasičnu podjelu oporezivanja. Kao kriteriju se uzima predmet oporezivanja. Nastanak objektnih poreza je u Francuskoj, tada je poreskom reformom određeno da se porezi vežu za realnu bazu, objekt.
Objektni porezi predstavljaju sve one poreze koji se utvrđuju prema objektivnim elementima, ne vodeći računa o ličnosti obveznika.
Kod subjektivnih poreza vodi se računa o ekonomskim, socijalnim, porodičnim i drugim prilikama poreskog obveznika koji direktno mogu uticati na njegovu poresku sposobnost. Pri utvrđivanju poreske obaveze kod objekta oporezivanja vrši se odvojeno oporezivanje pojedinih poreskih izvora iz kojih je sastavljen dohodak poreskog obveznika.(oporezuje se prihod od zemlje, zgrade) Prema tome dohodak obveznika se ne gleda u cjelini nego se raščlanjuje na pojedine izvore nazivaju se još analitički. Nasuprot tome kod subjektnih poreza oporezivanjem će se obuhvatiti svi prihodi obveznika u jednu cjelinu, pri čemu će se ...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09-09-2010 03:46 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Prelazak sa sistema poreza na promet na sistem pdv – a i uticaj pdv – a na pro mat.dipl5 0 1,994 09-09-2010 03:56 PM
zadnja poruka: mat.dipl5
  Harmonizacija posrednih (indirektnih) poreza - ij mat.dipl5 0 2,607 09-09-2010 03:48 PM
zadnja poruka: mat.dipl5
  Politika Indirektnih Poreza U BIH Dzemala 0 1,635 25-08-2010 02:51 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: