Amortizacija zajma

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,343
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Amortizacija zajma
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

Kreditni odnosi se uspostavljaju između dužnika i poverioca, a nastaju kada dužnik, pod određenim ugovornim uslovima, od poverioca uzme određenu sumu novca na zajam. Ovu sumu sa pripadajućom kamatom dužnik poveriocu vraća u ugovorenom roku kroz određeni broj rata.

Uobičajeno je da se ugovara vraćanje kredita kroz određeni broj godišnjih ili mesečnih rata čije iznose nazivamo anuitetom. Anuiteti mogu ali ne moraju biti isti u svim otplatnim periodima. Kamata se najčešće otplaćuje zajedno sa glavnicom, ali može se ugovarati i drugačije vraćanje kredita. Ako se kamata vraća zajedno sa glavnicom, onda se svaki anuitet sastoji od dela otplate i date kamate. Vremenski interval jednog otplatnog perioda, pored godine i meseca, može biti i bilo koji vremenski interval.

Vraćanje zajma-kredita, obično se naziva amortizacijom zajma, može se realizovati na više načina. Kredit se može amortizovati jednakim ili nejednakim anuitetima. Dogovorom između dužnika i poverioca određuje se ne samo broj već i vrsta anuiteta.

Ako se kredit vraća pomoću nejednakih anuiteta, onda su oni najčešće rastući, odnosno opadajući po aritmetičkoj ili geometrijskoj progresiji. Anuiteti mogu biti opadajući i zbog, u njima, udela kamate koja se , iz anuiteta u anuitet, smanjuje zbog smanjenja ostatka duga i pored toga što je u svakom od njih otplata ista.

U ovoj glavi prvo će biti obrađen kredit koji se realizuje jednakim otplatama, ali različitim anuitetima, kod kojeg se za sva izračunavanja koristi samo aparatura prostog interesa. Zatim, kredit sa jednakim anuitetima i na kraju krediti po kojima otplate obrazuju aritmetičku, odnosno geometrijsku progresiju.


KREDIT SA JEDNAKIM OTPLATAMA
Ako se kredit od K n.j. realizuje sa n nejednakih anuiteta u kojima su otplate jednake i sa godišnjom kamatnom stopom p, onda se kamata za ovu vrstu kredita izračunava tako što se, u prvom otplatnom periodu ona izračunava na ceo dug, u drugom na dug umanjen za jednu otplatu, . . . u k-tom periodu izračunava na dug umanjen za (k – 1) otplatu i tako sve do vraćanja poslednjeg n-tog anuiteta. Za ovaj kredit iz same definicije kamate sledi tvrđenje


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:43 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Amortizacija pojam, vrste i metode obračuna Dzemala 0 9,599 20-02-2011 04:05 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: