Aminokiseline

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,233
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Aminokiseline
Aminokiseline

Aminokiseline su osnovne strukturne jedinice protein, iz kojih nastaju putem hemijske ili fermentativne hidrolize. Znacaj ovih jedinjenja se sastoji ne samo u izgradnji proteinskih makromolekula. One se u zivim tkivima i organima nalaze takodje i u slobodnom stanju ili vezane sa raznim organskim jedinjenjima. Kao takve mogu se u procesu razmene materija na razne nacine menjati, dajuci pri tome supstance vazne za razne biohemijske, fizioloske i strukturne svrhe organizama.

Aminokiseline su u hemijskom pogledu organske kiseline u kojima je vodonikov atom kiselinskog radikala supstituisan amino-grupom. U nekim prirodnim aminokiselinama, pored aminogrupe u alifaticnom radikalu, mogu biti prisutne sledece grupe i radikali: hidroksil (-OH), bazni azotni organski radikali, fenil- i tio- radikali, koji dolaze kao supstituenti H atoma. Takodje mogu biti prisutne dve amino-grupe, kao i dve karboksilne funkcije.
Za pocetak hemije aminokiselina moze se smatrati otkrice aminokiseline cistina od strane Wollaston-a (1810 g.), koji ju je izolovao u obliku bezbojnih heksagonalnih prizmi iz rastvora mokracnog kamena. Prva aminokiselina koja je izolovana iz hidrolizata protein u cistom kristalnom stanju jeste glicin. To je poslo za rukom Braconnot-u (1819), koji je zagrevao zelatin sa sumpornom kiselinom i iz neutralnog filtrate hidrolizata izolovao bele kristale slatkog ukusa koje je nazvao >sucre de gelatine<, verujuci da je izolovana supstanca secer. Laurent i Horsford su joj odredili tacan hemijski sastav i nazvali je glikokol, a nesto kasnije J. J. Berzelius je predlozio naziv glicin. U interval od 1850-1950 ostvareni su izvanredni rezultati u izolovanju aminokiselina i utvrdjivanju njihove structure i osobina putem degradacije i sinteze in vitro.

Danas je poznato preko 80 aminokiselina, dobivenih putem hidrolize protein ili ekstrakcije iz prirodnog bioloskog materijala, kao i putem laboratorijske sinteze. Od njih 26 aminokiselina (prema J. Fruton-u) >priznate< su kao prirodne aminokiseline koje ulaze u sastva raznih protein.

Sadržaj

1 Aminokiseline 3
2 TEORIJSKI DEO 5
2.1 OPSTE I HEMIJSKE OSOBINE AMINOKISELINA 5
2.2 AMINOKISELINE KAO ELEKTROLITI 8
2.3 HEMIJSKE REAKCIJE AMINOKISELINA 9
2.4 METABOLIZAM AMINOKISELINA 11
3 RAZLAGANJE AMINOKISELINA 11
4 BIOSINTEZA AMINOKISELINA 14
5 METABOLIZAM POJEDINIH AMINOKISELINA 15
6 ZAKLJUČAK 18
7 LITERATURA 19


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:29 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: