Ambijent i fizicko okruzenje u procesu prodaje

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Ambijent i fizicko okruzenje u procesu prodaje
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

U nastojanju da ostvare konkurentsku prednost, preduzeća se u tradicionalnom konceptu marketing miksa najviše oslanjaju na asortiman, cenu, promociju i lokaciju, gde objekat predstavlja bazični način tržišnog komuniciranja.

Ambijent u kome se odvija proces prodaje, moze biti od velike važnosti u razvijanju uloge potrošača. Potrošači razvijaju svoja očekivanja na osnovu ambijenta, kao svoje prve opipljive indicije, sa kojom se sreću. Uslužno prodajne organizacije treba da istraže neophodne elemente za dizajniranje uslužno prodajnog ambijenta, koji treba pozitivno da utiču na osećanja i reakcije samih potrošača.

Fizičko okruženje je takvo okruženje koje se odnosi na karakteristike situacije, koje su povezane sa čulima kao što su: svetlo, vreme i vidljive karakteristike proizvoda ili objekta koji okruzuje odrđjeni predmet.

Usluzno prodajni ambijent igra kritičnu ulogu u oblikovanju očekivanja, diferenciranja uslužnih firmi, olakšavajući pritom ciljeve potrošača, zaposlenih i utičući tako na njihovu prirodu očekivanja.

Marketari imaju svoj osnovni i prioritetni zadatak, da osmisle takav kreativan i jedinstven dizajn kako bi povećali prodaju, primamili kupce i samim tim ostvarili veći profit od svojih konkurenata.

USLUŽNO PRODAJNI AMBIJENT- SERVICESCAPE

Servicescape je definisan kao izgrađeno ambijentalno okruženje usluge. Međutim, sa obzirom na to da ljudi unutar izgrađenog ambijenta mogu oblikovati i uticati na fizicki prostor i na njegov uticaj, u ovu definiciju je uključen socijalni ambijent.

U ostvarenju ciljeva potrošača, servicescape igra nekoliko znacajnih uloga, među kojima su:

-pakovanje - servicescape suštinski "pakuje" prodajnu uslugu i prenosi eksterni imidž o onome sto je "unutar" potrošačima. Proizvodni paketi su dizajnirani da portretiraju za potrošača određeni imidz, kao i da probude kod potrošača određeni senzor ili emocionalnu reakciju. Servicescape je spoljna pojava organizacije i zbog toga može biti veoma kritična u formiranju inicijalnih impresija.

-pomagač - servicescape moze takođe služiti i kao pomagač. Način na koji je dizajniran ambijent, moze unaprediti ili čak unazaditi efikasan tok aktivnosti u prodajnom usluznom ambijentu, čineći tako lakšu ili težu situaciju za potrošače i zaposlene da dostignu svoje ciljeve.

-socijalizator - dizajn servicescapea pomaže u socijalizaciji i zaposlenih i potrošača, u tom smislu da on pomaže da se prenesu očekivane uloge, ponašanja i odnosi.

-diferencijator - moze diferencirati firmu od njenih konkurenata i signalizirati koji je to nameravani tržišni segment. Promene u ambijentu koje se dogode, mogu biti korišćene za pozicioniranje ili da privuku neke nove potrošače.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:34 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Poruke u ovoj temi
Ambijent i fizicko okruzenje u procesu prodaje - Vesnica - 04-05-2010 01:34 PM

Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Golf - fizičko vaspitanje derrick 0 2,368 08-02-2013 12:22 PM
zadnja poruka: derrick
  Ambijent berzanskog okruženja Maja 0 2,865 02-02-2012 07:13 PM
zadnja poruka: Maja
  fizicko-tehnicko obezbedjenje u sistemu civilne bezbednosti Dzemala 0 5,280 19-10-2010 06:32 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Osnovni principi rada senzora - fizičko-tehnička merenja Dzemala 0 3,476 24-06-2010 01:46 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Logistika i konkurentsko okruženje Vesnica 0 3,874 12-05-2010 09:35 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: