Ambalaža

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,344
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Ambalaža
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz raznih oblasti.
Da bi se roba mogla isporučiti potrošačima odnosno da bi se zaštitila i sigurno transportovala, da bi se njome lako i bez opasnosti rukovalo, mora biti stavljena u određeni sud, omot, ram ili materijal, tj. u određenu ambalažu. Ambalažom se roba zaštićuje od mehaniškog oštećenja, od promena osobina, od gubitaka na količini i nedozvoljenih manipulacija, od hemijskih i fizičkih delovanja, mikroorganizama i td. Ambalažom se zaštićuje okolina od štetnih uticaja robe, npr. kod zapaljivih, otrovnih i eksplozivriih supstanci. Ambalaža omogućuje povoljnije uskladištenje i lakšu upotrebu robe, a takođe služi i reklami.
Za mnoge proizvode široke potrošnje ambalaža je presudan faktor pri plasmanu, pa odatle razumljiv značaj ambalaže za savremenu privredu. Medutim, ambalaža povećava cenu koštanja robe, zbog utroška materijala, opreme i radne snage. Udeo ambalaže u prodajnoj ceni proizvoda može da dostigne i preko 50%, a kod nekih luksuznih proizvoda i do 70%.
Pred ambalažu se postavljaju sljedeći uslovi:

- Da štiti robu;
- Da je što jeftinija;
- Da je što lakša (zbog transporta);
- Da olakša rukovanje;
- Da ima standardni oblik i kvalitet;
- Da je privlačna;
- Da je otporna na fizičke i hemijske uticaje;
- Da bude ili ne bude propusna za vazduh, vlagu, miriše i sl.

Funkcije ambalaže

1. Osnovna funkcija je zaštitna, zadatak ambalaže je da zaštiti proizvod od ostećenja iz okoline, aii ponekad postoji potreba i da se okolina štiti od proizvoda. Kvalitet materijala za izradu ambalaže treba da bude takav da vrši potpunu zaštitu proizvoda u toku raznih manipulacija, treba da ima određenu čvrstoću na kidanje i pritisak, da je što manje propustljiv na vodenu paru i gasove, da je nepropustljiv na tečnosti, da je otporan na dejstvo korozije, da ne upija nikave mirise i dr.¬

2. Distributivna funkcija je takođe važna. Ambalaža mora biti prilagođena uslovima distribucije, utovaru, istovaru i skladištenju. Roba se za vreme transporta često pretovaruje, pa je sastavljanje jedinstvenih tovarno manipulativnih jedinica odnosno jedinica pakovanja velik doprinos racionali¬zaciji prevoza, jer omogućava ekonomičnu manipulaciju mehanizovanim prenosnim sredstvima.

3. Komercijalno – informativna (prodajna) funkcija služi kao sredstvo reklame, koja u mnogome doprinosi boljem plasmanu i prodaji robe. Ova funkcija naročito dolazi do izražaja kod maloprodajnih pakovanja proizvoda široke potrošnje, posebno kod farmaceutskih i kozmetičkih proizvoda.

Podela ambalaže

Ambalaža se može podeliti prema:
-Osnovnim funkcijama;
-Materijalu od koga je izgrađena;
-Nameni.

Prema osnovnim funkcijama ambalaža se deli:
-Transportnu ambalažu;
-Komercijalnu ambalažu.

Transportna ambalaža služi za zajedničko pakovanje manjih jedinica tereta ili za pojedinačno pakovanje velikih tereta radi transporta na mesto distribucije. Ona pri manipulacijama istovara, utovara, uskladištenja štiti robu od ostećenja.
Transportna ambalaža se deli na:
-Spoljnu;
-Unutrašnju.

Spoljna ambalaža treba da pruži potpunu zaštitu proivoda od mehaničkih dejstava, oštećenja i krađa. U spoljnu ambalažu spadaju: razne vrste kontejnera, kutije od kartona i lepenke, korpe i sl.

Unutrašnja ambalaža štiti robu od korozije, kvara i drugih promena izazvanih uticajem okoline.
Sa aspekta dužine upotrebe, ambalaža se deli na:
-Povratnu i
-Nepovratnu.

- Povratna se ne troši u jedom prevozu već se se koristi iznova....


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:37 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Ambalaza Dzemala 0 2,009 21-08-2010 12:19 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: