Aleksandrovo osvajanje Indije

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,082
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Aleksandrovo osvajanje Indije
UVOD

Aleksandar III Makedonski postao je kralj 336. godine kad je imao dvadeset godina. O onome što je učinio za potomstvo i zbog čega je nazvan „Veliki” nije potrebno pričati. Do vremena kad je umro 323, u trideset i trećoj godini života, on je proširio Makedonsko carstvo od Grčke na zapadu do Indije na istoku. Pokorio je mnogo drugih naroda, zahvaljujući velikim bitkama i opsadama. Srušio je Persijsko carstvo i podjarmio Egipat, širio grčko obrazovanje i kulturu u svom novom carstvu i čak su ga neki njegovi podanici poštovali kao boga. Poveo je sa sobom naučnike koji su uredno zapisivali svaku novinu o oblastima kroz koje su napredovali, počev od biljnog i životinjskog sveta, pa do klime. Otkrio je jedan svet koji je bio mnogo veći od Grčke, pa čak i od celog Mediterana. U toku tih zbivanja Grcima je usadio osećaj pripadnosti tom većem svetu, a za vreme helenističkog perioda koji je usledio posle njegove smrti, oni su s mnogo elana prionuli uz to nasleđe. Štaviše, umro je mlad, na vrhuncu svojih moći, ali nije planirao da se vrati kući posle osvajanja po Aziji. Njegov sledeći poduhvat, napad na Arabiju, bio je u toku u trenutku kad je umro.

Njegov plan da osvoji zapadni Mediteran posle Arabije već je bio skovan, ali ga je smrt sprečila u tome. Aleksandar je nesumnjivo, od najstarijih vremena, najslavnija i naj-osporavanija ličnost. Iako su drugi kraljevi i generali izvojevali mnoge bitke i osnovali mnoga carstva, Aleksandar je stvorio carevinu kojoj, iako je kratko trajala, nije bilo premca. Postao je legenda već za života i ostaje takav do današnjeg dana.

Sadržaj

UVOD 3
1 Arijan i njegovi izvori 3
2 Aleksandrov pohod na Indiju 4
2.1 Pozadina osvajanja 4
2.2 Bitka na reci Hidasp 6
ZAKLJUČAK 8
LITERATURA 9


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:24 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Osvajanje Carigrada Maja 0 2,318 27-08-2012 12:22 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: