Alatke u Photoshopu

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Alatke u Photoshopu
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz informatike.

1. Objasniti rad sa korektorima boje ( levels, curves, hue, saturation ):
Levels Dijalog Box omogućava da podešavamo tonski opseg i odnos boja tako što podeđavamonivo intenziteta senke, srednih i visokih tonova.
Curves dialog box omogućava da se podešava tonski opseg cele slike ali preciznije nogo kod levela, Imamo 16 promenjivih koi mogu da se opdešavaju u opsezima od 0 do 255. Ova podešavanja se mogu odnositi odjednom na sve tri boje ili na R,G,B boju pojedinačno.
Color ballance menja globalni odnos boja na datoj slici.
Brightness/Contrast
Hue/Saturation Omogućava da se menjaju parametri H,S ili B svih boja ili pojedinačnih boja.

2. Sve alatke za selekciju slike i delova slike:
Rectangular Marquee Tool: Pravougana alatka za izbor (M) - Ovom alatkom povlaćite (drag&drop tehnikom) da biste obuhvatili deo slike pravouganim okvirom za izbor, koji izgleda kao šara od pokretnih crtica koja označava granicu selekcije.
Da biste upotrebili alatku za izbor možete koristiti tastaturu tj. pritisnite taster M.
Da biste selekciju dodavali uoptrebita tastaturu tj. Shift+povlačenje, a Alt+povlačenje da biste biste brisali okvir za izbor.
Eliptical Marquee Tool: Eliptični okvir za izbor (ponovo M): Da biste deo slike obuhvatili u ovalni okvir za izbor, povlačite pomoću eliptičnog okvira za izbor.
Single Row Marquee Tool: Okvir za izbor jednog reda: Pritisnite okvirom za izbor jednog reda da biste izabrali ceo horizontalni red piksela, koji se pruža preko cele slike.
Single Column Marquee Tool: Okvir za izbor jedne kolone : Pritisnite okvirom za izbor jedne kolone da biste izabrali ceo vertikalni red piksela koji se pruža preko cele slike.
Move Tool (V): Pomeranje (V): Povlačite (drag&drop tehnikom) da biste pomerili izabrani deo slike. Ako nije izabran nijedan deo slike, povlačenje za pomeranje pomera ceo sloj (layer) slike.
Lasso Tool: Laso (L) – Da biste na slici izabrali neki deo proizvoljnog oblika, povlačite alatkom laso. Možete da koristite i Alt + pritisak tastera miša sa alatkom laso da biste napravili konturu selekcije sa pravim stranama. Kad dva puta kliknete mišem vršite zatvaranje.

Polygonal Lasso Tool: Poligon ili višeugani Laso – Da biste pomoću ove alatke nacrtali obris selekcije pravih strana, pritisnite mišem odve-onde (misli se na tačke kliktanja miša), Svaki pritisak na taster miša postavlja ugaonu tačku na selekciju. Kad dva puta kliknete mišem vršite zatvaranje selekcije.
Magnetic Lasoo Tool: Magnet Laso (od verzije 5.0) – Ova alatka vrši selekciju obrusa kao da se magnetom vrši selekciija. Ona se izvršava, možemo reći kao pametna alatka, kao da razdvaja različite boje piksela, sa jedne i sa druge strane selekcije. Kad dva puta kliknete mišem vršite zatvaranje selekciije.
Magic Wand Tool (W): Čarobni štapić – Pritisnite čarobnim štapićem da biste izbrali kontinurano područje piksela, kojisu slično obojeni. Da biste izabrali nepovezane oblasti, pritisnite tasterom miša na jednom području, a zatim pritisnite Shift+ taster miša na drugom.
Crop Tool ©: Obrezivanje: Povlačite alatkom za obrezivanje da biste deo slike koji želite da zadržite obuhvatili pravouganom granicom. Granica obrezivanja diči se sa nekoliko kvadratnih ručica koje možete povlačiti da biste promenili veličinu površine za obrezivanje.
Pritisnite Enter da biste obrezali delove slike koji leže izvan granica; pritisnite Escape da biste poništili izbor.
Slice Tool (K): Isecanje delova sike. Slobodno se može reći da je ovo jedna od najboljih alatki u Adobe PhotoShopu-u, koja je ikad izmišljena. Ko je savlada shvatiće. Povlačite alatkom za sečenje da biste dobili od jedne slike više manjih slika (kreiranih kriški), koje kasnije možete iskoristiti za WEB prezentaciju, koristeći program pod nazivom ImageReady.
Slice Selection Tool: Selekcija isečenih kriški u slici. Kada želite da promenite raspored i veličinu isečenih slika, tada koristite alatku Slice selection tool.

3. Objasniti kolor modele Adobe Photoshopa.
Kolor modeli koji se korose u APS su :
HSB (hue, saturation, brightness);
Ovaj model opisuje tri fundamentalne karakteriskike boje :
• Ton boje ili stepen obojenosti (Hue) odgovara talasnoj dužini,
• Veličina zasićenja (Saturation) odgovara čistoći boje,
• Svetlina boje (Brightness) odgovara svetlosnom fluksu.
U ovom modu se ne vrši kreiranje i editovanje slike iako je u dijalogu za boje..
RGB (red, green, blue);
-Boju je moguće izraziti preko tri komponente. Kao osnovu aditivne sinteze boja izabrane su iz spektra sledeće boje:
• Crvena (Red),
• Zelena (Green),
• Plava (Blue).
-To su primarne boje. Od početnih slova engleskih naziva ovih boja, metoda se često naziva i RGB. Ovom metodom se vrši formiranje boje na ekranu računara.

CMYK (cyan, magenta, yellow, black);
-Ovo je drugi način za formiranje boje. Pomoću filtera se iz spektra bele svetlosti oduzimaju pojedine komponente. Osnovne komponente su:
• Žuta (Yellow),
• Magenta (Magenta),
• Cijan (Cyan).
-Od početnih slova engleskih naziva ovih boja metod se često naziva YMC. Višebojna štampa se radi ovom metodom.
U procesu štampe se dodaje još i crna boja, pa se tada metod naziva YMCK. Da bi se u štampi reprodukovao višebojni original potrebno je za svaku njegovu tačku odrediti udeo osnovnih boja suptraktivnog metoda (Y, M, C).
CIE L*a*b*
Ovaj model je nazavistan od uređaja . sastoji se od osvetljenja (Svetlosne komponente L(L=100 bela; L=0 crnaWink) i dve hromatske komponente a - iz zelene u crvenu i b – plave u zutu.

4. Objasniti rad sa selekcijama i lejerima.
Kada izvršimo selekciju neke površine onda smo selektovali one pixele koji se nalaze unutar te selekcije. Okvir selekcije je vektor path koji ne sadrži pixele. Selekciju možemo raditi putem alatki za selekciju ili putem maski. Na selekcije se mogu primeniti operacije move, copy, paste.
Svaka slika koja se ubaci kao nova u APS dobija svoj layer koji je Background i on je uvek na najnižoj poziciji u steku lejera. Lejeri nam omogućavaju da vršimo izmenae na slikama bez promene na originalalu. Prvo vidimo one lejere koji se nalaze gore pa sve do Backgrounda. Svi lejeri počinju sa istom rezolucijom, istim brojem kanala, istim kolor modelom. Spajanje je putem merge komandi. Unovim verzijama APS tekst automatski dobija svoj lejer.

5. Rad sa akcijama (Actions) u Adobe Photoshopu.
Paleta akcija se koristi da snime, odigraju, edituju, i obrišu pojedine akcije. Dozvoljeno je upis i čitanje akcionih fajlova. akcije su grupisane u skupove akcija a dozvoljeno je i da korisnik kreira svoj skup akcija. Skupovi akcija se daju u obliku liste a mi ne možemo videti pojedine akcije. Akcija je serija komandi koja se primenjuje na fajl ili na batch fajl.
Na primer: Napravimo komandu ImageSize koja prebacuje sliku na neku drugu veličinu koristeći protom UnsharpMask i Save komandu koja snima našu kreaciju. Većina komandi i alatki može biti uključena u kreiranje akcije a dozvoljena je i stopiranje akcije dok se ne izvrši neka komanda koja ne može biti uključena u kreiranje akcije.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:04 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Paleta boja u Adobe Photoshopu Dzemala 0 3,017 04-04-2011 03:01 AM
zadnja poruka: Dzemala
  ALATKE U FOTO SHOPU zekan 0 3,531 09-09-2010 09:31 AM
zadnja poruka: zekan

Skoči na forum: