Aktivne mere na trzistu rada

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,082
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Aktivne mere na trzistu rada
Studija Slovenija – Žene na tržištima rada i Evropska strategija zapošljavanja


Slovenija – Žene na tržištima rada i Evropska strategija zapošljavanja
Promene na tržištu rada u Sloveniji dovele do smanjenja radne snage bez obzira na pol. Analiza stope nezaposlenosti prema polu u tranzicionom periodu pokazuje da ranija prednost žena nije trajala dugo.

U 2000. godini žene su činile 50,7/% nezaposlenih; u 2003. godini učešće žena među nezaposlenima porastao je na 52,8%. Dalja kretanja će u velikoj meri zavisiti od budućeg restruktiranja zapošljavanja. Rodna razlika u platama u Sloveniji (10,2 procentnih poena u 2002. godini, Statistički zavod Republike Slovenije) je znatno manja od proseka 25 članica EU. Krajem devedesetih uspostavljeni su razni programi aktivne politike zapošljavanja, ali sve do kraja devedesetih ti programi nisu bili usmereni ka ženama.

Pre nego što su pitanja rodne ravnopravnosti došla u središte pažnje međunarodnih organizacija i udruženja, preovladavajuće i opšte prihvaćeno stanovište u vezi rodne ravnopravnosti bilo je da je ono već ostvareno u prethodnom političkom sistemu i da je ravnopravnost žena i muškaraca u potpunosti ustanovljena. Iz tog razloga, tokom proteklih deset godina najznačajniji pomaci u oblasti rodne ravnopravnosti ostvareni su u zakonodavnoj oblasti. Osnovni zakonski mehanizmi unapređenja jednakih mogućnosti sada se nalaze u tri zakona: Zakon o roditeljskoj brizi i porodičnim novčanim beneficijama, Zakon o ravnopravnim mogućnostima i Zakon o radu. Oni akti još nisu (u potpunosti) implementirani.
Strategija razvoja tržišta rada do 2006. godine ističe ostvarenje rodne ravnopravnosti na tržištu rada kao jedan od dugoročnih ciljeva. Nacionalni akcioni plan za zapošljavanje je osnovni programski dokument za implementaciju politika na tržištu rada. Pa ipak, to ne ukazuje na stvarnu promenu u sprovođenju rodne ravnopravnosti s obzirom da nisu postavljeni jasni temelji i standardi u ostvarivanju rodne ravnopravnosti na tržištu rada. Ministarstvo za rad, porodicu i socijalnu politiku je, međutim, u skladu sa Evropskom strategijom zapošljavanja, razvilo sistem pokazatelja tržišta rada koji se sada mogu pratiti i u pogledu roda. Štaviše, primena programa Inicijativa u zajednici JEDNAKI (EQUAL Community Initiative) usmerena je ka ostvarivanju ciljeva u toj oblasti. U periodu između 2004.-2006. godine planirano je da se sprovede samo tema br. 8 (Smanjenje rodne razlike i podrška ravnopravnosti na radnom mestu).

Jedan od glavnih izazova na unapređenju rodne ravnopravnosti na tržištu rada je eliminacija horizontalne i vertikalne podele rada kao i razlika u platama koje su s tim u vezi. Slovenija još nije primenila integraciju rodne perspektive u javnu politiku kao sredstvo ili strategiju u praksi niti u potpunosti razumela ovaj princip. Više se zalaže za rodnu neutralnost, što se suviše često shvata kao neuzimanje u obzir rodne dimenzije.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:45 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Pravila za pisanje seminarskog i master rada - FON Goran 0 7,144 02-10-2011 03:15 PM
zadnja poruka: Goran
  Uputstvo - Zahtev za izradu semiarskog rada Dzemala 0 3,011 04-09-2011 11:13 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Usmerenost na korisnike na principu menadžmenta kvaliteta hotela Hyatt Dzemala 0 2,622 17-08-2011 07:15 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Statistika produktivnosti rada Dzemala 0 3,478 17-08-2011 06:54 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Upute za pisanje Seminarskog rada Dzemala 0 2,739 07-07-2011 05:06 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: