Akcionarsko drustvo

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Akcionarsko drustvo
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Preduzeće je izuzetno kompleksan, dinamičan i otvoren poslovni sistemu kojem se nastoji postići efikasnost, uspešnost, pravednost, integritrt te unutrašnji i vanjski interes za trajno postojanje i razvoj.
Stvara ga čovek da bi mu služilo za zadovoljavanje odgovarajućih potreba i ostvarivanje ciljeva.

Tako stvoren sistem nema ugrađene prirodne samoregulatore i stoga se osnivači moraju pobrinuti da deluju kontinuirano i razvojno, odnosno bez ekonomskog kraja.

U svakom poslovnom sistemu koji teži da bude čvrst i siguran neophodno je kontinuirano njegovati viziju, svrhu i osnovne ciljeve sistema, zatim, postaviti organizacionu strukturu i pravila o ciljnom delovanju sistema, te neprekidno planirati načine za postizanje i nadzirati ostvarivanje određenih ciljeva.

POJAM,OSOBINE I EKONOMSKI ZNAČAJ AKCIONARSKOG DRUŠTVA

Akcionarsko društvo je društvo koje osnivaju pravna, odnosno fizička lica radi obavljanja delatnosti, čiji je osnovni kapital utvrđen i podeljen na akcije određene nominalne vrednosti.Osnivači unose kapital, a ono im izdaje akcije. Članovi akcionarskog društva su akcionari, a hartije od vrednosti i isprava o članstvu označena je kao akcija..

Zajedničke osobine pravnog položaja akcionarskog društva u uporednom pravu jesu:
•pravna samostalnost društva i samostalna imovinska odgovornost za sopstvene obaveze
•akcionari ne odgovaraju za obaveze društva
•osnovni kapital društva razdeljen je na određeni broj akcija odrerđene nominalne vrednosti

U akcionarskom društvu kapital pribavljaju akcionari , međutim za dugove ne jemče ulagači već samo društvo. Odsustvo lične odgovornosti akcionara posledica je razdvajanja institucije vlasništva od organizacije, tj.preduzeća koje ima svojstvo pravnog lica.U slučaju bankrota preduzeća akcionari nisu odgovorni za izmirenje obaveza preduzeća, jer je reč o poslovnom obliku odvojenom od vlasnika (akcionara) i menadžera.

Pošto nedostatak lične odgovornosti akcionara prouzrokuje velike rizike za poverioce, javila se potreba da se u zakonima o pojedinim pravnim formama propišu brojne zaštitne odredbe, među kojima su naročito značajne:

-minimalna visina osnivačkog kapitala
-minimalna visina uloga pojedinih akcionara
-minimalna visina uloga u momentu osnivanja
-zabrana aktiviranja troškova organizacije i upravljanja
-obaveza upisivanja u trgovinski registar
-obaveza publikovanja akata o osnivanju koja podležu i obaveznoj reviziji

U akcionarskom društvu upravljanje preduzećem je nezavisno od vlasništva, što znači da se može poveriti profesionalnoj upravi čiji članovi nisu ortaci niti vlasnici akcija, međutim pri tome postoje određene prednosti i ograničenja korporacije.

Prednosti: ograničena odgovornost, neograničeni vek trajanja i nije vezan za životni vek akcionara, relativno lakša transformacija vlasništva, tj.prenosa akcija, posebno kod preduzeća čijim se akcijama trguje na berzama i sposobnost prikupljanja većih iznosa kapitala, posebno za srednja i velika preduzeća.

Ograničenja: dvostruko oporezivanje, složenija procedura i trošak osnivanja, odvojenost vlasnika i menadžera, striktna pravila izveštavanja posebno za preduzeća čijim se akcijama trguje na berzama, što uključuje transparentnost poslovanja i razvojnih planova.

Akcionarsko društvo je pravni izraz koncentracije i centralizacije kapitala na nacionalnom planu u zemljama sa tržišnom privredom, ali i na međumarodnom planu u obliku multinacionalnih i transnacionalnih kompanija.
Osnovna obeležja ekonomske funkcije akcionarskog društva i njegove prednosti su:

•sakupljanje slobodnog kapitala
•nepostojanje rizika za ulagače
•mogućnost lakog otuđenja akcija
•anonimnost akcionara

OSNIVANJE AKCIONARSKOG DRUŠTVA

U ulozi osnivača akcionarskog društva mogu biti fizička i pravna lica, kako domaća tako i strana.U našem zakonu dopušta se osnivanje tzv. jednočlanog akcionarskog društva, odnosno osnivanje akcionarskog društva od strane jednog osnivača, ali samo od strane fizičkog lica.

Da bi se obezbedila pravna sigurnost u ovoj oblasti te zbog velikog ekonomskog značaja akcionarskog društva, zakonom je detaljno određen postupak osnivanja ovog društva.

Razlikujemo dva načina osnivanja akcionarskog društva:

-jednokratno ili simultano, istovremeno osnivanje akcionarskog društva
-postepeno ili sukcesivno osnivanje akcionarskog društva

JEDNOKRATNO (SIMULTANO) OSNIVANJE AKCIONARSKOG DRUŠTVA

Simultano osnivanje akcionarskog društva je jednostavniji i vremenski kraći u odnosu na sukcesivno osnivanje.

To je način osnivanja akcionarskog društva u kojem osnivači otkupljuju sve akcije prilikom osnivanja bez upućivanja javnog poziva za upis i uplatu akcija.

Simultanim osnivanjem obično se osniva akcionarsko društvo sa manjim brojem osnivača, a može ga osnovati i samo jedan osnivač, odnosno akcionarsko društvo osnovano na ovaj način može imati najviše pedeset (50) akcionara, i novčani deo osnovnog kapitala ne može biti manji od 10.000 USA$ u dinarskoj protivvrednosti po kursu na dan uplate.
Ulozi mogu biti u novcu, u stvarima i pravima izraženim u novčanoj vrednosti.

Postupak simultanog osnivanja akcionarskog društva vrši se tako što:
•svi osnivači potpisuju ugovor o osnivanju društva,
•donose statut,


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:23 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Parlametarizam i njegov značaj za demokratsko društvo derrick 0 1,611 07-08-2013 10:19 PM
zadnja poruka: derrick
  Društvo sa ograničenom odgovornošću Maja 0 2,060 02-02-2012 07:16 PM
zadnja poruka: Maja
  Postindustrijsko drustvo Vesnica 0 3,303 11-05-2010 12:31 AM
zadnja poruka: Vesnica
  Ortačko društvo Vesnica 0 1,583 10-05-2010 05:47 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Ekonomija i društvo Vesnica 0 2,175 07-05-2010 06:14 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: