Akciona istraživanja i socijalni rad u zajednici

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,097
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Akciona istraživanja i socijalni rad u zajednici
UVOD

Socijalni rad se, od svog nastanka do danas, definiše na različite načine. Prve definicije naglašavale su da socijalni rad uključuje milosrđe, pomoć siromašnima i čovekoljublje. Odsek za socijalni rad OUN, 1960. godine, definiše socijalni rad kao profesiju čiji je zadatak pružanje pomoći u cilju boljeg prilagođavanja pojedinaca i društvene sredine, odnosno profesiju u službi razvoja ličnosti, grupa i zajednice.

Veća profesionalizacija struke dovela je do definicije Internacionalnog udruženja socijalnih radnika koja ističe da je to organizovana i na naučnim principima zasnovana profesija u cilju pomoći pojedincima, grupama i zajednicama da ponovo uspostave svoje izgubljene mogućnosti za socijalno funkcionisanje i stvaranje povoljnih uslova za ostvarivanje postavljenih ciljeva. Različiti oblici prakse socijalnog rada razvrstani su u područja, pre svega prema primeni metodskih kompleksa (socijalni rad sa pojedincem, grupom ili zajednicom), kao i prema kategoriji korisnika (rad sa decom, starima, osobama sa posebnim potrebama, delinkventima, zavisnicama, starima i sl.). Područja socijalnog rada određuju specifičnost primene metoda, tehnika i veština socijalnog rada na određenu kategoriju klijenata.

Socijalni rad u zajednici znači široku društvenu akciju i preventivno delovanje na mezzo i macro nivou; obuhvata rad s pojedincem i grupom, ali proširuje domet socijalnog rada na uvezivanje i koordinaciju sistema u službi rešavanja problema pojedinaca, grupa, zajednica i celog društva. On znači rad na podsticanju, usmeravanju i osmišljavanju socijalnog i ukupnog razvoja zajednice; kontinuirano praćenje socijalnih pojava, potreba i problema i pravovremeno reaeagovanje na njih.

Sadržaj

UVOD 3
1 Definisanje i razvoj akcionih istraživanja 4
1.1 Istorijski i razvojni aspekt akcionih istraživanja 4
1.2 Levinov model akcionih istraživanja 6
1.3 Postulati akcionih istraživanja 7
2 Socijalni rad u zajednici 8
2.1 Metod vođenja slučaja 9
ZAKLJUČAK 11
LITERATURA 13


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:46 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Jedna metoda naučnog istraživanja derrick 0 2,086 06-03-2014 12:58 AM
zadnja poruka: derrick
  Uloga centra za socijalni rad u suzbijanju rizika i sukoba sa zakonom mladih derrick 0 1,703 22-01-2013 09:32 PM
zadnja poruka: derrick
  Projekat istraživanja iz metodologije pedagogije Maja 0 5,629 23-02-2012 03:12 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: