Akcije - berze

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Akcije - berze
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz berzanskog poslovanja.

Primarni konflikt glavnih učesnika u korporativnom upravljanju nije konflikt između akcionara i upravnog odbora, već sukob između malih i velikih akcionara. Ako posmatramo individualne akcionare u SAD i Velikoj Britaniji videćemo da oni ne poseduju veliki udeo u kompanijama. Međutim, ako posmatramo zemlje predstavnice kontinentalnog prava, recimo Njemačka, akcije su koncentrisane u rukama velikih familija ili drugih kompanija, tako da univerzalne banke imaju važnu ulogu u tome.

Zbog samog fenomena «akcije», kao i prava i obaveza akcionara odlučio sam se da detaljnije obradim ovu temu. U okviru ovok seminarskog rada bavio sam se pojmom same akcije, podjele akcija, te fundamentalnom analizom.

Hartije od vrednosti su izdati prenosivi elektronski dokumenti izdavaoca koji glasi na ime, iz kojih za zakonite imaoce proizilaze jednaka prava i obaveze u skladu sa zakonom i odlukom izdavaoca o distribuciji hartija od vrednosti.
Hartije od vrednosti se izdaju, prenose i evidentiraju u obliku elektronskog zapisa u informacionom sistemu Centralnog registra hartija od vrednosti.

2. AKCIJA

Akcionarsko društvo je privredno društvo osnovano od strane jednog ili više fizičkih ili pravnih lica u svojstvu akcionara, radi obavljanja određene djelatnosti pod istim imenom , a da je pritom osnivački kapital utvrđen i podjeljen na akcije. Akcionari u akcionarsko društvo unose uloge u obliku:
• Stvari,
• Prava i
• Novca
Kod nas postoje dve vrste akcionarskih društava i to:
• Otvorena i
• Zatvorena akcionarska društva
Zatvorena akcionarska društva su ona društva čije se akcije izdaju samo njenim osnivačima, ili ograničenom broju drugih lica u skladu sa zakonom. Zatvorena akcionarska društva mogu da imaju najviše 100 akcionara.
Otvorena akcionarska društva izkažu svoje akcije na javnu prodaju na berzama.

Akcija je hartija od vrednosti akcionarskog društva. Akcionarsko društvo upisuje izdate akcije kod Centralnog registra hartija od vrednosti, a može ih evidentirati kroz knjigu akcija koja se može voditi u elektronskoj formi. Upravni odbor ili direktor je odgovoran za upis akcija, kao i za vođenje knjige akcija. Akcija može imati jednog ili više vlasnika, koji se smatraju jednim akcionarem i solidarno su odgovorni društvu.
Na poslovanje AD presudnu ulogu ima lice koje ima preko 50% akcija. Kada je slučaj da postoji veliki broj akcionara smatra se da je dovoljno i 5% akcija za kontrolni prket akcija, jel taj iznos omogućava dovoljan broj glasova za vođenje upravljačke politike.

Imaoci akcija stiču tri osnovna prava i to:
1. Učešće u dobiti,
2. Pravo na učešće u upravljanju akcionarskim društvom i
3. Pravo na deo likvidacione mase.

Broj deonica (akcija) koje preduzeće može emitovati (iznos odobrenih akcija) definisan je statusom preduzeća. Odobrene deonice izdaju se po odluci Upravnog odbora, dok promjenu tok iznosa može izglasati skupštima akcionara. Deo izdatih deonica preduzeće može otkupiti na tržištu i držati u svom trezoru kao trajni kapital s namerom da ih kasnije proda.
Broj akcija u prometu predstavlja razliku između izdatih i trezorskih akcija. Nominalna vrednost akcije predstavlja minimalnu cenu po kojoj se deonice mogu emitovati, odnosno vrijednost na koju akcija glasi.
Ako preduzeće proda akcije po ceni većoj od nominalne ta razlika se knjiži na račun „Dodatno uplaćeni kapital“. Iznos kapitala pribavljenog emisijom običnih akcija uvećan za neraspoređenu dobit preduzeće daje iznos akcionarske glavnice.
Akcionarska glavica je i neto vrednost preduzeća, odnosno kapital koji pripada akcionarima (bogastvo akcionara).

1.UVOD 2
2. AKCIJA 3
2.1. Dividenda i nominalna vrednost akcije 4
2.2. Podjela akcija 5
2.3. Varanti i obveznice 7
3. FUNDAMENTALNA ANALIZA 8
3.1. Zarade 8
3.1.1 Zarade po akciji 9
3.1.2. Cjena/Zarada odnos 9
3.1.3. Dividendni prinos 10
3.1.4. Koficijent isplate dividende 10
3.2. Knjigovodstvena vrednost 10
3.2.1. Cjena akcije/knjigovodstvena vrjednost akcije 11
4. STICANJE I REŽIM SOPSTVENIH AKCIJA 11
5. ZAKLJUČAK 12
6. LITERATURA 13


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:18 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Berze - bankarstvo Vesnica 0 2,975 06-07-2010 09:50 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Akcije Vesnica 0 3,154 06-07-2010 09:49 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Berze - ekonomija Vesnica 0 2,623 06-07-2010 09:35 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Akcije - finansijski menadžment Vesnica 0 3,361 06-07-2010 09:30 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Berze - finansije Vesnica 0 2,301 05-07-2010 10:12 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: