Akcenat i ton glasa - poslovne komunikacije -25

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
zekan Nije na vezi
Senior Member
****

Poruka: 255
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Akcenat i ton glasa - poslovne komunikacije -25
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz kulture ponašanja.

Jedna od glavnih poteškoća sa kojom se suočavamo dok pričamo ili čitamo naglas,je ta da iste reči mogu da zvuče sasvim drugačije, upravo zbog različitog akcentovanja. Ovaj primer će Vam pokazati na šta mislim:

Recite reč PHOTO i slušajte zvuk kojim predstavljate zadnje O.

Sada, recite PHOTOGRAPHY i slušajte šta se dešava kada dođete do drugog O u reči.

Uvidećete da su ovi zvuci sasvim drugačiji, upravo zbog akcentovanja.


Šta su akcentuacija i infleksija?

Stoga, očigledno je da učenje ispravnog izgovora različitih samoglasnika, sonanata i konsonanata (koje je ipak nezamenjiv temelj učenja) nije dovoljno da dostignemo dobar govor, niti je dovoljno naučiti izgovor izolovanih reči sa jednim slogom.

Takođe postoje pitanja u vezi sa problemom varijacija tona i akcentuacije. Ove varijacije se mogu svrstati u dve kategorije, akcentuaciju i infleksiju, i radi razjašnjenja mođemo reći da se prva bavi pojedinačnim rečima, a druga frazama i celim rečenicama.

Pre no što nastavim, moram da dam dva upozorenja.

Kao prvo, akcentuacija i infleksija su tesno međusobno povezane; način akcentovanja jedne reči zavisi od toga da li je u rečenici ili stoji sama.

Kao drugo, bez obzira na to koliko varijacija pravite u akcentuaciji i infeksiji, nikada ne smete menjati način na koji vaš govorni aparat (oblik usta, jezik, usne, dah, glasovni akordi) proizvodi zvuk – mehanizmi proizvodnje zvuka moraju ostati isti. U širem smislu reči, govor je muzika, i kao i kad svirate notu na klaviru, harfi, violini ili drugom instrumentu, reč možete izgovoriti na više načina – glasno, tiho, drhtećim glasom, itd.- tako da možete da pravite varijacije u pojedinim glasovima govora; ipak, nota na violini, na primer, ne može se iz korena izmeniti.
Dve najveće poteškoće u učenju engleskog jezika

Za stranca koji pokušava da nauči engleski jezik, prva velika poteškoća je spelovanje, a druga, manje problematična, je akcentovanje.

Engleski jezik ima najviše akcentuacije u poređenju sa svim ostalim zapadnim jezicima, ali isto tako, njegova akcentuacija je najnepravilinija. Francuzi, naravno, akcentuju.
Jasnoća izražavanja zahtva akcentovanje od svakoga, bez obzira na jezik kojim se govori; ali, kad god je to moguće, ljudi akcentovanje vrše na poslednjem slogu reči, i trude se da ne prave toliku zbrku oko akcenata.

Englezi pak akcentuju vrlo upadljivo, i vrlo je teško formulisati pravila o poziciji akcenta. Postoje, opšte gledano, određene zakonitosti, ali svaka od njih ima toliko izuzetaka da ih teško možemo nazvati pravilima. Jednom, kada sam obrazlagao engleski jezik pred kolegom iz Francuske, izjavio sam: ”Pravila su stvorena da bi se kršila” na šta je on odgovorio: “Ali, sa vašom akcentuacijom, vi se čak i ne trudite da stvorite pravila.“

Ipak, postoji nekoliko pravila opšte primene koje možemo formulisati, a prvo među njima je:

Kod reči sa dva ili više sloga, uobičajeno je da se akcentuje makar jedan od slogova.

Recite naglas reči : MAGNET, RODENT, HORRID, DETER, SORRY; u svim ovim rečima, kao i u većini dvosložnih reči, jedan slog je naglašeniji od drugog.

Ovo nam ipak ne govori mnogo; koji od slogova trebamo automatski naglasiti? Sa jednim izuzetkom, ovih pet reči imaju su akcentovane na prvom slogu, zašto onda ne bismo rekli “DEEE-TER“?

Nema pravog odgovora na ovo pitanje, jednostavo je uobičajeno reći DET E R.

I pored svega, dolazimo do jasne činjenice da navedeno pravilo, u izvornom obliku, nije uvek primenjivo. Postoji određeni broj dvosložnih reči koje imaju jednako naglašene slogove – primeri su FIFTEEN, UNDONE, WAYSIDE. Ipak, takve reči su malobrojne.

http://www.maturskiradovi.net/eshop
11:13 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Organizacione uloge - poslovne komunikacije Vesnica 0 3,145 25-06-2010 08:26 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Znacaj neformalne komunikacije Vesnica 0 2,670 24-06-2010 09:39 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Komunikacije Vesnica 0 3,460 22-06-2010 09:36 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Akcenat i ton glasa - poslovne komunikacije Vesnica 0 2,598 22-06-2010 09:30 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Komunikacije i odnosi sa javnošću Vesnica 0 2,026 22-06-2010 09:18 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: