AGP Tehnologija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
zekan Nije na vezi
Senior Member
****

Poruka: 255
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
AGP Tehnologija
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz informatike.

UVOD

Svako ko je ispitivao više od samo nekoliko grafičkih kartica, primetio je da nema uvek velike razlike u performansi izmedju AGP grafičke kartice i slično konfigurisane PCI grafičke kartice. Tipično objašnjenje za ovu pojavu je nešto kao ...
"U današnjim računarskim igrama i merenjima performansi, AGP još nije čak ni uključen. Samo pričekajte dok igre stvarno uključe AGP sa velikim teksturama i ostalim stvarima. Tada ćete videti VELIKU razliku."
Dozvolite mi da demistifikujem ovo verovanje putem tipičnog redosleda pitanja i odgovora. Posle toga ću ući u detalje cele situacije.

Da li je AGP brži od PCI?
DA, ali ne mnogo.
Da li je AGP brži od lokalne grafičke memorije?
NE.
Da li će AGP2x ploča biti brža od AGP1x ploče?
Neće bezuslovno.
Da li je istina da je svaka AGP ploča brža od svake PCI ploče?
Nije.
Da li se performansa grafičkog akceleratora poboljšava kada je uključen AGP rad sa teksturama?
Ne, grafičkim akceleratorima se SMANJUJE performansa kada su pod AGP režimom.
Da li AGP pojačava performansu centralne procesorske jedinice?
NE. Kada se koristi AGP rad sa teksturama, performansa centralne procesorske jedinice se takodje SMANJUJE!
Zašto onda AGP kartice ponekad prodju bolje od ne-AGP kartica na merenjima performansi?
To je obično zato što implementacija softvera za upravljanje teksturama ne-AGP kartica na aplikacijama ili merenjima performansi koji su u pitanju, nije mnogo efikasna. Proizvodjači računarskih igara posvećuju posebnu pažnju performansi njihove sposobnosti razmene tekstura. Najbolje tehnike mogu da pokažu podjednake performanse pod normalnim okolnostima. Neka ispitivanja performansi mogu da koriste manje optimizovan pristup.
Šta mogu da uradim da bih izbegao negativan uticaj AGP na performansu?
Obezbedite da imate bogatu konfiguraciju grafičke memorije visoke performanse i ne kupujte ploču zasnovanu na i740 (sem ako Intel ne sredi svoje drajvere).
Za šta je AGP uopšte dobar?
To je osiguranje u slučaju da niste bili mudri da kupite dovoljno grafičke memorije za vašu ploču. Kako računarske igre postaju sve složenije, one će i dalje raditi, ali verovatno mnogo sporije nego kada biste imali dovoljno grafičke memorije.
Kada za to dodje vreme, da li da kupim bržu centralnu procesorsku jedinicu ili više grafičke memorije?
Intel želi da vi mislite da vam treba brža centralna procesorska jedinica, mada sve što vam je u stvari potrebno je grafička memorija vredna nekoliko dolara. Eto zašto Intel toliko voli AGP. I eto zašto su oni obogaljili i740.
Kako je to obolgaljen i740?
To ću ostaviti za sam kraj.

TEHNIČKA OSNOVA

AGP ima neke prednosti u odnosu na PCI. On nudi malo veću brzinu prenosa treba da se pomeraju geometrijski podaci iz centralne procesorske jedinice ka grafičkoj kartici. Kada dodje do upravljanja velikim bazama podataka o teksturama, GART tabela AGP tehnologije dozvoljava operativnom sistemu da upravlja teksturama u memoriji van ekrana kao i u sistemskoj memoriji, i dozvoljava grafičkoj kartici da im pristupa direktno na bilo kome od ta dva mesta. Pre pojave AGP tehnologije, proizvodjači računarskih igara su imali tri mogućnosti za izbor metode za upravljanje teksturama:

1. Ograničavanje baze podataka o teksturama na bilo šta što bi moglo da stane samo u memoriju van ekrana. Ovo obično daje izuzetne brzine kadrova, ali veličina memorije može da ograniči umetničku kreativnost. Zavisno od grafičke kartice, prostor za teksture može da bude samo jedan megabajt, pa sve do pet ili šest megabajta.
2. Upotreba operativnog sistema za upravljanje teksturama u glavnoj memoriji, i zahtevanje da centralna procesorska jedinica kopira teksture iz glavne memorije u grafičku memoriju, kada se za to ukaže potreba. Ovo je sporo DO BOLA. Da bi što bolje predstavio AGP tehnologiju, Intel voli da poredi AGP sa ovakvim načinom rada. To je ono što radi DirectX Retained Mode, ali proizvodjači računarskih igara obično ne koriste taj metod.
3. Stavljanje najčešće korišćenih tekstura u memoriju van ekrana (kao u prvoj mogućnosti), a zatim rezervisanje nekoliko dodatnih megabajtova sistemske memorije za ostatak baze podataka o teksturama. Ako je grafičkom čipu potrebna tekstura koja nije u grafičkoj memoriji, onda grafički akcelerator mora da koristi glavni režim PCI (DMA) da bi, po zahtevu, kopirao teksturu u prostor za razmenu tekstura u grafičkoj memoriji. Performansa je veoma dobra. Ovo je bio omiljeni pristup proizvodjača računarskih igara koji može da se programira pod režimom Direct X Immediate.

http://www.maturskiradovi.net/eshop
09:26 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Diplomski rad - Verziranje aplikacija korišćenjem poslužiteljskih tehnologija erik_bananamen 0 1,981 12-05-2011 08:03 PM
zadnja poruka: erik_bananamen
  OLAP tehnologija Dzemala 0 3,093 17-02-2011 11:35 PM
zadnja poruka: Dzemala
  CDMA tehnologija Dzemala 0 3,074 18-10-2010 07:38 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Ocekivani trendovi razvoja informacionih tehnologija da Dzemala 0 2,886 28-08-2010 11:51 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Očekivani trendovi razvoja informacionih tehnologija VS1 0 2,539 02-07-2010 08:55 PM
zadnja poruka: VS1

Skoči na forum: