ACD Systems ACDSee Photo Manager 2009 (11.0)

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Jovica
Unregistered

 
Poruka: #1
ACD Systems ACDSee Photo Manager 2009 (11.0)
Najpoznatiji program za pregled fotografija

[Slika: sktr01a.jpg]

ACDSee spada u grupu programa koji su gotovo obavezno instalirani na računarima u kućnom okruženju. On predstavlja standard i jedan je od napoznatijih brendova kada se radi o grafičkim programima. Najnovija verzija ACDSee Photo Manager 2009 ili verzija 11.0, ako vam se više sviđa, donosi nekoliko interesantnih noviteta i poboljšanja već postojećih opcija. Da se ne bismo po ko zna koji put ponavljali, jer verujemo da svi znate o kakvom se alatu radi, nećemo se zadržavati na opisu samog programa, već ćemo odmah preći na novitete koje donosi aktuelna verzija.

Prva stvar koju smo primetili jeste to da viewer radi veoma brzo, bez obzira na veličinu fotografija. Quick View je u jednoj od prethodnih verzija napravljen baš da bi ubrzao prikaz fotografija, ali ovde govorimo o Full Viewer opciji. Full Viewer u sebi odavno poseduje i opcije za editovanje fotografija. S njima može da se ukloni crvenilo sa očiju, odseče deo fotografije, promeni veličina, izoštri ili zamuti fotografija, doda tekst i obavi još nekoliko drugih operacija. Sada je tome dodata i opcija koja preko slika postavlja maske pomoću kojih mogu da se ostvare interesantni efekti. A ako tome dodamo mogućnost postavljanja senki, kreativnost korisnika može da se ispolji na znatno višem nivou. Ipak, čini nam se da ovu opciju treba još malo izbrusiti. Naime, program ne postavlja masku u novi lejer, već bukvalno sa maskom uklanja pojedine delove postojeće fotografije. To znači da menjanjem veličine maske nećete pokrivati veći ili manji deo fotografije, već ćete zajedno sa maskom zumirati i samu fotografiju, što nam se baš i nije preterano svidelo. Na sreću, ovo se odnosi isključivo na maske (ramove), dok su vinjete (ukrasni crteži) koje se postavljaju preko fotografije odrađene kako treba, sa velikom slobodom nezavisnog podešavanja. Doduše, njihova mana je to što za razliku od maski dozvoljavaju odabir samo između dva osnovna oblika – kružnog i kvadratnog.

Dobra stvar jeste to što više ne morate da brinete za originalnu fotografiju. ACDSee 2009 će automatski kreirati kopiju originalne slike prvi put kada krenete sa njenim editovanjem. To u praksi znači da se u svakom trenutku možete vratiti na početnu poziciju, bez obzira na to koliko ste promenili fotografiju u međuvremenu.

ACDSee Manager na prvi pogled izgleda kao da je ostao neizmenjen. Promene postoje, samo što nisu vizuelne prirode. Recimo, jedno od bitnijih unapređenja je napravljeno u funkciji za importovanje fotografija, u kojoj se mogu podesiti i setovanja za kategorizaciju fotografija. Nakon importovanja, fotografije će odmah biti organizovane i spremne za pregled.

[Slika: sktr01b.jpg]

Još jedno od unapređenja u ovoj verziji odnosi se na pretragu. Ona je sada dobila opciju pod nazivom Saved Searches. ACDSee već nekoliko verzija unazad ima odlično razrađenu funkciju za postavljanje složenih upita za pretragu. Uz pomoć pomenute opcije sada se takvi upiti mogu snimiti i sačuvati za kasniju ponovnu upotrebu.

ACDSee je olakšao deljenje fotografija sa drugim korisnicima i prenos fotografija na druge računare jer omogućava čuvanje kategorija, ključnih reči, rejtinga i ostalih informacija o svakoj slici. Za to služi XMP tehnologija (Extensible Metadata Platform), koju je razvio Adobe. Radi se o tehnologiji koja omogućava upisivanje metapodataka o slici unutar same slike. Pojedini grafički formati kao što su GIF, JPEG, PNG ili TIF imaju podršku za XMP i u njih je moguće upisati pomenute informacije. ACDSee se pobrinuo i za ostale formate koji ne podržavaju XMP (a prepoznaje ih više od stotinu), tako što je omogućio da se te informacije upisuju u posebne fajlove koji moraju da se zovu isto kao slika i da budu u istom folderu sa njom. Naravno, ako premeštate takve fotografije, obavezno morate da premestite i fajlove sa ovim informacijama inače će se ti podaci zazgubiti.

Za kraj ćemo pomenuti i to da su između ostalih unapređene i funkcije za kreiranje PDF-ova, izradu video fajlova i njihovo snimanje na CD ili DVD medije, ali i opcija za generisanje PowerPoint prezentacija (koja je aktivna samo ako na računaru postoji instaliran PowerPoint).

ACDSee odavno više nije samo program za pregled fotografija, već sveobuhvatni menažer koji svoje „pipke” širi i u pravcu editovanja slika. Taman kada pomislimo da mu se više ništa ne može dodati, autori programa nas (uglavnom pozitivno) iznenade još nekom novom funkcijom, pa je tako bilo i ovog puta. Još samo da je malo jeftiniji, jer smo sigurni da bi u tom slučaju mnogo manji broj korisnika računara posezao za alternativama.

izvor: SK
03:07 PM
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Photo Calendar Maker ver. 1.35 + KEY shahzadali55 0 2,004 20-04-2010 05:26 PM
zadnja poruka: shahzadali55
  Photo Collage Maker v2.57 shahzadali55 0 1,906 15-04-2010 09:18 AM
zadnja poruka: shahzadali55
  IDM Internet Download Manager V5.18 only 4.3mb jamshad55 0 2,096 18-03-2010 03:31 PM
zadnja poruka: jamshad55
  Dreamy Photo - Photoshop Plugin shahzadali55 0 1,778 05-03-2010 02:23 PM
zadnja poruka: shahzadali55
  TreeSize Pro Portable 5.3(hard disk space manager) shahzadali55 0 1,791 05-03-2010 02:20 PM
zadnja poruka: shahzadali55

Skoči na forum: