Abrazija - rad morske i jezerske vode

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,233
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Abrazija - rad morske i jezerske vode
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD

Sam bukvalni (najjednostavniji) prevod termina geologija (grčki gea-zemlja, logos-nauka) ukazuje da je to nauka o Zemlji. Danas znamo da su zadaci geologije da se bavi proučavanjem Zemlje kao celine, njenog materijalnog sastava, kao i tumačenjem procesa koji se u njoj odvijaju.
S obzirom na blisku povezanost čoveka sa geološkom sredinom (i to već u okviru njegovih prvih delatnosti) smatramo je jednom od najstarijih nauka. Potreba za detaljnim saznanjima o geološkoj sredini uslovila je razvitak brojnih specijalističkih geoloških disciplina, od kojih se svaka u svom domenu bavi proučavanjem geoloških procesa.
Geologija je nauka koja se bavi proučavanjem Zemlje, njenog nastanka i procesa koji su je oblikovali, njenog sastava i strukture. Naučnici, koji se tim bave, nazivaju se geolozi.
Reč „geologija“, prvi je upotrebio 1778. godine Žan Anri Delik a terminološki je definisao 1779. godine Horas-Benedikt od Sosura. Geologija je, uz astronomiju, jedna od najstarijih nauka. Prva upotreba geologije vezana je za korišćenje tehničkog kamena kao građevinskog materijala. Još u doba neolita, kada se javljaju prva naselja, ljudi su znali koja je vrsta kamena dobra za koju potrebu, pa su za pravljenje alatki koristili opsidijan i kremen, a za gradnju mermer i krečnjak. O tome svedoče arheološki nalazi. Prva znanja o mineralnim sirovinama, njihovom korišćenju i razmeni, javljaju se pre pet hiljada godina.
Neke od, po nama najvažnijih, disciplina su:
- istorijska geologija, koja se bavi praćenjem geoloških procesa kroz istoriju Zemlje i rekonstrukcijom njenoga razvoja;
- geodinamika, čiji je zadatak da proučava pokrete izazvane unutrašnjim ili spoljašnjim silama i njihov uticaj na površinu Zemlje i litosferu;
- geotektonika se bavi proučavanjem pojava koje su posledica delovanja pokreta u Zemlji;
- nauka o rudnim ležištima, koja se bavi analizom prirodnih potencijala Zemlje, odnosno njenim rudnim bogatstvima;
- inženjerska geologija proučava dinamiku površinskih delova Zemlje važnu sa aspekta graditeljskih i privrednih čovekovih delatnosti;
- geofizika koristi poznavanje fizičkih osobina stena za proučavanje unutrašnjosti Zemlje, otkrivanje rudnih ležišta i definisanje inženjerskogeoloških i seizmičkih karakteristika terena.
Jasno je da je ovako kompleksna nauka ponekad usko povezana sa drugim naukama i to do te mere da je ponekad teško razdvojiti neke granične discipline. Primeri su brojni, kao što su peleontologija (disciplina koja se bavi proučavanjem okamenjenih organskih ostataka -fosila), koja je bliska biologiji ili geodinamika, koja se graniči sa delovima fizičke geografije. Da bi se mogao shvatiti značaj pojedinih geoloških disciplina treba pre svega imati (steći) elementarna znanja o geologiji uopšte (osnovama geologije). Pod ovim se podrazumevaju osnovi istorijske geologije, geodinamike i petrografije (upoznavanje sa materijalnim sastavom Zemljine kore i Zemlje uopšte, sastavom, građom i nastankom minerala i stena).
Petrografija proučava minerološke, strukturne i fizičko-mehaničke značajke stena te način pojavljivanja. Ona je deo petrologije koja se uz navedeno bavi i proučavanjem uslova postanka. Petrografija sa mineralogijom se bavi proučavanjem materijalnog sastava litosfere i postankom stenskih masa koje je izgrađuju.
Predmet ovog rada biće jedna od tema kojom se u svojoj teoriji i praksi bavi geologija sa petrografijom. Reč je o abraziji – radu morske i jezerske vode. Osnovni cilj rada jeste da prikaže i objasni pojam i suštinu abrazivnog procesa, kao i osnovne abrazivne oblike.

S A D R Ž A J


UVOD
1 Abrazija – rad morske i jezerske vode 4
1.1 Pojam i uzroci abrazije 4
1.2 Abrazivni oblici 6
ZAKLJUČAK 11
LITERATURA 12


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06:06 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Zagadjenost vode u Novom Sadu Maja 0 2,260 19-07-2012 03:59 PM
zadnja poruka: Maja
  Priprema napojne kotlovske vode Maja 0 3,129 19-03-2012 11:07 PM
zadnja poruka: Maja
  Problem vode u nerazvijenim zemljama Maja 0 2,317 08-02-2012 10:53 AM
zadnja poruka: Maja
  Osnovne karakteristike vode, baterija i njihov utjecaj u vodi - hr Maja 0 2,472 08-02-2012 10:49 AM
zadnja poruka: Maja
  Kvalitet vode za piće na teritoriji Beograda Maja 0 3,367 08-02-2012 10:45 AM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: