ПЛАНИРАЊЕ

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Autor1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,299
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
ПЛАНИРАЊЕ
УВОД


''ПЛАНИРАЊЕ је посвећеност циљевима којима бисмо морали да се бавимо, што обично не чинимо, суочавање са чињеницама које нам се не допадају и постављање питања за која нам недостаје храброст да их поставимо.''
John Gardner


Процес управљања (менаџмента) одвија се у више фаза. Укупан број фаза може се свести на четири, односно на планирање, организовање, мотивисање и контролу. Ове фазе сачињене су од група активности које менаџери обављају, односно то је оно што менаџмент заиста ради. Главни недостатак ових фаза је што тежиште ставља на активности менаџмента, а не и на резултате.
Практично управљање може се сматрати процесом конверзије улазних фактора организације у резултате. Практичне менаџерске активности могу се груписати у четири фазе:
1. Планирање је фаза у којој се дефинишу циљеви организације и у којој се врше припреме како би ти циљеви били достигнути.
2. Организовање је фаза процеса менаџмента у којој се врши алокација задатака и одговорности за извршење плана. У овој фази врши се и хармонизација појединачних и групних активности усмерених ка достизању задатих циљева.
3. Мотивисање је фаза повезивања социјалних, материјалних и психолошких потреба запослених са остварењем циљева организације.
4. Контрола је осматрање и оцена активности појединаца и група у компанији. Ова фаза мора имати и одређене корективне механизме.
Прва фаза у процесу управљања, према Фајловој дефиницији, је предвиђање и планирање. Способност предвиђања будућности дар је који поседују само врхунски менаџери. На основу предвиђања, креирају се планови активности компаније. Фајол организовање сматра структуралним проблемом, док је командовање непрекидно одржавање активности међу запосленима. Координација је хармонизација свих активности у компанији. Контрола, као финална фаза - осигурава да се активности одвијају у складу са дефинисаном пословном политиком компаније.1. ПОЈАМ ПЛАНИРАЊА


Планирање је прва, али и најважнија фаза процеса менаџмента. Оно је темељ свих осталих фаза менаџмента. Планирање је процес одређивања судбине компаније, али тако да она иде путем - којим жели да иде и да стигне тамо - куда жели да стигне. Планирање је - по дефиницији - систематски развој програма активности са циљем постизања утврђених пословних циљева, а кроз процес анализе, евалуације и селекције антиципираних могућности.


Планирање има пет фаза: дефинисање циљева организације, утврђивање свих могућности, избор најбоље алтернативе, развој одабране алтернативе и активирање планова .
Само планирање подразумева да менаџери добро размисле о циљевима које желе постићи, да ти циљеви буду засновани на неком плану или логици, а не никако на предосећајима . Први корак планирања је избор шта се жели остварити, тј. избор циљева. Менаџер који бира циљеве мора мислити и о њиховој изводљивости у односу на друге менаџере и запослене у његовој организацији. Битно место у процеси планирања заузимају односи и време. Када менаџер планира он истовремено мора да узме у обзир и тренутно расположива средства, прошла искуства, итд. Када планове доноси главна управа, која је одговорна за читаву организацију, ти планови могу бити за периоде дуге и по више година. Када се планира у појединим деловима организације, ради се најчешће за много краће периоде. Нпр, такви планови могу да се односе на посао за следећи дан, за догађај који ће се одиграти у наредних недељу дана, итд.
Планирање нема јасан почетак и крај. То је процес који непрекидно траје, који одражава промене окружења и прилагођава им се. Најбитнији резултат процеса планирања је стратегија којом ће се организација руководити. Тако је настала и посебна врста менаџмента стратешки менаџмент, који је непрекидна пракса утврђивања циљева организације и начина да се они остваре.
Планирање се може дефинисати као постављање циљева, и прецизирање активности, путева и ресурса за њихово остварење.
Планирање је покушај да се предвиди и обликује будућност - а како је будућност неизвесна, пуна ризика, опасности и неочекиваних обрта, треба се придржавати правила и поступака у процесу планирања, како би се ризици и грешке свели на разумну и најмању могућу меру.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:06 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  ФИНАНСИЈСКО ПЛАНИРАЊЕ Autor1 0 968 04-04-2010 05:00 PM
zadnja poruka: Autor1
  Појам буџета и планирање буџета локалне самоуправе VS1 0 1,260 27-03-2010 12:54 PM
zadnja poruka: VS1

Skoči na forum: