Методе у породичном васпитању

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,344
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Методе у породичном васпитању
Матурски, семинарски, дипломски и мастер радови из социологије и педагогије.

„Ако педагогија хоће да васпитава човека у сваком погледу, она мора пре свега да га познаје у сваком погледу.“
К.Д. Ушински

Породица је таква друштвена заједница за којом сваки појединац осећа потребу,
јер су циљеви који се у њој остварују темељи целокупног човековог живота и због тога је она најсвестранија и најјединственија група од виталног значаја за сваког члана друштвене заједнице. Управо та потреба да успостави нит заједништва, човека данашњице наново упућује на породицу. Породични живот је сасвим сигурно најинтимнија сфера тражења и остваривања човека и човечности. Можемо рећи да је породица у извесном смислу посредник између детета и шире друштвене заједнице. Она је најпогоднија школа за емоционалне и социјалне односе.
Савремени живот не трпи индивидуалне, па ни породичне изолације. Породица се не може издвојити из опште законитости друштвеног живота, она је саставни део друштва и материјално је зависна о њему. и управо због тога породични живот служи обликовању заједничког искуственог и доживљајног богатства чланова породице.
У разматрању савремене васпитне праксе, савремена педагогија истиче породично васпитање као фундаментално. Наиме, сређене породичне прилике и љубав према деци су врло важан чинилац од којег много зависи душевно здравље детета и на коме се базира осећање сигурности и спокојства. Веома важан педагошки захтев је спојити ту љубав са обавезама и дужностима детета у испуњавању његових обавеза. То је основа за учвршћивање правилног ауторитета родитеља у породици. У тесној вези са питањем ауторитета родитеља је и питање атмосфере у породици. У нездравој породичној атмосфери деца су раздражљива, напрасита, дрска, слабо уче, губе самопоуздање и веру у људе. Због и ради тога емоционална атмосфера у породици треба да је ведра, пријатна и људска, без напетих и наелектрисаних ситуација. Њу карактерише узајамна љубав међу родитељима, њихова међусобна пажња, преданост, стална тежња да једно другоме и деци учине живот у породици садржајнијим и лепшим.
Односи у породици су под утицајем друштвених кретања, пошто је она део
друштва и често активно ангажована у друштвеним збивањима. Односи породице и
друштва су сложени и међусобно условљени, па према томе итекако утичу на васпитање и понашање детета, на формирање његове личности, његовог друштвеног бића и сексуалног понашања.

Дефинисање основних појмова

Породица је својеврсна друштвена група јер је и био-социјална јединица, која је инкорпорирана у ширу социо-друштвену групу. Елементи који представљају основе породице могу се свести на: друштвене, материјалне и природне (биолошке). Постоје три универзалне карактеристике породице не завис- но од њеног историјског наслеђа: то је заједница полова и деце који из те заједнице настају, то је примарна заједница у којој се развија личност детета, то је заједница која обезбеђује психо-социјалну повезаност чланова.
Породица се дефинише као основна друштвена ћелија и као једна од најсложенијих, најстаријих и најтрајнијих друштвених група. Она захвата врло различите стране људског живота, па због тога постоји читаво богатство значења и објашњења, од филозофских, социолошких, психолошких, васпитних, социјалних, па до економских и правних.
Породица је биолошка и едукативна група. То је њена основна друштвена садржина од постанка до најновијег времена. Биолошка функција породице, огледа се

Садржај

1 Увод 4
2 Дефинисање основних појмова 4
2.1 Функције породице 5
2.2 Односи у породици 7
2.3 Структура породице 7
2.4 Схватање породице у данашњем времену 8
2.5 Функционалност породице 8
3 Породично васпитање и методе и средства у породичном васпитању 9
3.1 Васпитање у породици 9
3.2 Принципи породичног васпитања 10
3.3 Методе 10
3.3.1 Метода убеђивања 11
3.3.2 Метода вежбања и навикавања 11
3.3.3 Метода подстицања 12
3.3.4 Метода спречавања 13
3.4 Средства породичног васпитања 14
3.4.1 Средство усмеравања 14
3.4.2 Средство подстицања 14
3.4.3 Средство спречавања 15
3.5 Грешке у породичном васпитању 16
4 Закључак 16
5 Литература 17PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:33 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: