ЕМИСИЈА И ПРОМЕТ ОБВЕЗНИЦА

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Autor1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,299
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
ЕМИСИЈА И ПРОМЕТ ОБВЕЗНИЦА
УВОД

Обвезнице дефинишемо као хартије од вриједности које омогућавају емитентима да прикупе средства за финансирање својих потреба на кредитној основи, а које инвеститорима ( власницима ) омогућавају исплату камате и главнице по унапријед утврђеном редослиједу у одређеном периоду времена.
обвезница путем јавне понуде и путем приватних пласмана, док се трговина обвезницама врши на секундарном тржишту путем шалтера тзв. ОТЦ тржишта или се обавља на берзи.Секундарно тржиште је важан додатак ефикасном функционисању примарног тржишта, јер представља средство преко кога се обично осигурава ликвидност власнику обвезнице.
Номинална вриједност ( деноминација) је изузетно битна и она је једнака књиговодственој вредности обвезнице. Представља износ главнице дуга коју емитент мора да исплати инвеститору на дан доспијећа.Тржишна вриједност обвезнице се формира на тржишту кроз односе понуде и тражње. Понуду креирају емитенти ( држава, а данас све чешће и локалне заједнице и предузећа) и постојећи власници обвезница. Потражњу чине пензијски фондови, остали инвестициони фондови, банке, осигуравајућа друштва, већа предузећа и имућнији појединци.

[Slika: khg.jpg]


1. ОБВЕЗНИЦЕ КОЈЕ ЕМИТУЈУ ЦЕНТРАЛНИ ДРЖАВНИ ОРГАНИТржиште државних хартија од вредности представља један од најстаријих сегмената финансијских тржишта.


Основни разлог за емисију државних обвезница је у чињеници да се на тај начин може сакупити много више средстава него путем класичног кредитирања.


За државне обвезнице се сматра да имају највиши степен сигурности на тржишту па су и њихови приходи нешто нижи у односу на приходе других емитената.


За разлику од већег дијела дужника владе не емитују дуг само да би финансирале програме потрошње, мада је то најважнији разлог.


Оне могу исто тако продавати државне обвезнице приликом вођења монетарне политике-како би смањиле количину новца у оптицају.


Државне обвезнице су врло атрактивне и за инвеститоре из више разлога.

Највеће и најликвидније тржиште државног задужења у свијету је тржиште за вриједносне папире Министарства финансија у Америци.Друго највеће тржиште обвезница у свијету је у Јапану.
Република Српска је доста модернизовала законску регулативу и тржиште капитала учинила атрактивним за будућа улагања.


Пензиона реформа у Републици Српској је незамислива без тржишта државних обвезница.


Фондови ће засигурно дио средстава улагати у обвезнице у циљу смањења ризика од наглих флуктуација вриједности својих портфеља који сада готово искључиво чине акције.


Трговање обвезницама у Републици Српској се врши на Бањалучкој берзи.

Прве обвезнице Републике Српске су уврштене на слободно берзанско тржиште 11.01.2008. године.

Након обвезница по основу неизмирених обавеза буџетских корисника Република Српска је емитовала и званично уврстила на слободно берзанско тржиште и обвезнице за измирење обавеза по основу верификованих рачуна старе девизне штедње и омогућила секундаран промет обвезницама до датума њиховог доспијећа.

У скорој будућности се очекује да Влада Републике Српске емитује обвезнице за ратну материјалну и нематеријалну штету


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:58 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: