Балада хасанагиница

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Балада хасанагиница
Матурски, семинарски и дипломски трудови.

Балада ,,Хасанагиница”


,,Хасанагиница” је једна од најлепших епско-лирских песама. Спада у баладе. Први ју је пронашао и забележеио италијански путописац Алберто Фортис и објавио у својој књизи путописних записа ,,Пут до Далмације” 1774.године у Венецији. Због своје уметничке лепоте, преведена је на више језика. На енглески језик превео ју је Валтер Скот, на немачки чувени песник Гете, на француски Проспер Мериме, а на руски језик Пушкин.
Ову песму баладом чини то што њена радња интензивно тече, догађаји се брзо смењују и условљавају трагичну судбину Хасанагинице. Сваки од тих догађаја постаје битан за Хасанагиницу, јер сваки доноси психички потрес, бол и патњу, који избија у први план. Тако се непрестано преплићу епско и лирско, до краја песме.
Вук Стефановић Караџић је у своју прву ,,Пјеснарицу” унео властиту редакцију Фортисове ,,Хасанагинице”. Она представља велико одступање од оригинала и у њој стоји: ,,Њему посла свилене хаљине.” Чак ни сам Вук није био задовољан својом прерадом и трудио се да ,,Хасанагиницу” нађе живу у народу. Пошто не успева да је пронађе одустаје од своје прве редакције, дајући предност Фортисовој верзији . Међутим, велики број Вукових измена има своје место у коначној редакцији ,,Хасанагинице”. Вуку су сметала спорна места, али није успео да пронађе права решења за њих. Заправо, у коначној верзији остало је спорно место у облику ,,убошке хаљине”. Много година касније појавила се и Миклошичева верзија, тј. ,,сплитски рукопис” за који је Миклошич доказао да је послужио као основа Фортисовој ферзији.
Ватрослав Јагић уочио је да стихови 80-84 Миклошичеве верзије представљају извесне проблеме у тумчењу и анализи песме. Јагић се посебно задржао на изразу ,,uboscu aglinu”.
Мајка дарује децу поклонима према узрасту, јер их све види , осим најмлађег. Пошто се оно још увек налази у бешици, мајка му шаље дарове на уобичајен начин, који је задржан све до данас...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:34 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: