Аriljska opština

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Аriljska opština
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz geografije.

Stara čaršija ušla je u razglednice sa vizurama nepoznatim očima, urbanim kompozicijama otvorenih horizonata, prizemnim kućama i dvospratnicama, koje su podignute po ukusu u onovremenoj meri građana. Najpre se u vidokrug postojanja i posmatranja pojavljuju nezaboravni pejzaži, a zatim impresivno rađaju dućani i zanatske radnje sa upadljivim firmama, ukusno i lepo uređenim izlozima, kafane mesta viđenja i druženja.
Sa izgradnjom konaka serdara Jovana Mićića u Arilju 1823 god. na aluvijalnoj terasi između Moravice i Rzava, otvorenim vidicima prema Pogledi, Nebeskoj, Blagaji, Golupcu, pored ruševina srednjovekovnog episkopskog manastira i hrama Svetog Ahilija, postavljene su osnove varošice. U promenljivom i tegobnom vremenu 19. veka, malo naselje sabijeno oko crkve i u njenoj senci, kao drumsko svratište i karavansko konačište, sporo se razvijalo i urbanizovalo. Međutim njeno privredno i kulturno izrastanje, pod duhovnim sticanjem, postojanjem i trajanjem crkve, nije moglo biti zaustavljeno. Tako je čarsija počela da živi najpre pred hramom, a zatim se širi i spušta sa isturene zaravni, kao kakve pozornice, u podnožje prema rekama.
Posle proglašavanja Arilja za varošicu 1880. godine, na predlog Alekse Đ. Popovića, narodnog poslanika, stvorene su mogućnosti i dati podsticaj da se prema urbanističkom i regulacionom planu izgrađuje varošica, najpre oko glavne ulice, a zatim i u bočnim saobraćajnicama. Poslovni ljudi podižu kuće, otvaraju trgovačke i zanatske radnje, mehane. Stare razglednice Arilja otvaraju živopisnu panoramu čarsije, lepe pejzaže, upečatljive i impresivne poglede i slike bogatog i dinamičnog života kao dragocena svedočanstva o minulom vremenu, u kome je čarsija živela punije i samosvojnije.
Proglašenjem Arilja za varošicu 1880. god počinje brži privredni razvoj mesta, najpre na pravcu glavne ulice, zatim širenje oko crkve Svetog Ahilija, ali ne i u daljine. Osnovu maloga naselja koje izrasta u čarsiju čine desetine kuća, nekoliko dućana, zanatskih radnji, kafana, sreska kancelarija, škola i crkva.
Ispunjeni osećanjem svojine i želje za zaradom, snalažljivi trgovci ulaze u trgovačke poslove otkupa jabuke, šljive, rakije, pekmeza i drugih proizvoda. A "grosisti" potvrđuju poslovnost u osnivanju novčanih zavoda, kako bi oplodili slobodne kapitale. Tako su u Arilju osnovane: Trgovačko industrijska banka, Ariljska štedionica i Prva trgovačka zadruga.

GEOGRAFSKI POLOŽAJ

Opština Arilje se nalazi u zapadnom delu Srbije u slivu čistih planinskih reka Rzava i Moravice, pored magistralnog puta Požega - Ivanjica. Predstavlja sastavni deo Zlatiborskog okruga, i po konfiguraciji zemljišta pripada brdsko-planinskom području sa uskim pojasom ravnice oko reke Moravice. Arilje je grad na nadmorskoj visini od 330 metara, a sela u centralnom i zapadnom delu op{tine su i preko 1000 metara nadmorske visine. Udaljeno je od Beograda 195 km, Čačka 46 km, Užica 36 km, Požege 12 km i Ivanjice 28 km. Najviši vrh opštine je planina Kukutnica sa 1328 metara nadmorske visine. Površina opštine je 349 km(2) na čijem području živi 20.335 stanovnika (prema popisu iz 1991 godine.) grupisanih u 22 mesne zajednice. Broj domaćinstava u opštini je 6.189, a prosečna gustina naseljenosti 58,3 stanovnika na 1 km2. Samo gradsko područje zahvata 668 ha, a naseljava ga oko 7.000 stanovnika. Oko 13.000 stanovnika je radno aktivno u državnom, društvenom ili privatnom sektoru. Putnu mrežu u opstini čini oko 705 km puteva, od čega je 160 km asfaltiranih. Sva mesta u opštini su elektrificirana i pokrivena telefonskom mrežom. Opstina Arilje ima pogodnost u tome što kroz njenu teritoriju prolazi sekundarna osovina razvoja Šabac – Valjevo – Požega – Ivanjica, koja je veoma značajna za razvoj ovog područja, ali je istovremeno nedovoljno valorizovana. Pored toga, Arilje se nalazi u neposrednoj blizini dominantne Zapadno – moravske osovine razvoja, koja uz Podunavsku i Centralno – moravsku predstavlja jednu od tri primarne osovine razvoja i integracije prostora Srbije, što svakako povoljno utiče na integrisanje ove teritorije u šire prostorne i privredne tokove.
Priroda je ovo područje nagradila bogatim i atraktivnim šumskim predelima, bistrim planinskim izvorima, potocima i rekama, tako da se ovaj kraj ubraja u najčistije i najzdravije i najzdravije sredine u Srbiji. Tako očuvana priroda, neugrožena čovekovom nebrigom, pruža izvaredne uslove za proizvodnju zdrave hrane.
Sistem za vodosnadbevanje "Rzav" u Arilju snadbeva vodom za piće 5 gradova u Srbiji (Arilje, Požega, Lučani, Čačak i Gornji Milanovac). Voda za ove potrebe zahvata se direktno sa vodotoka Rzava, koji sa prvom nosi epitet najčistije reke u Srbiji. Sadašnji kapacitet Fabrike za preradu vode od 1200 litara u sekundi pijaće vode, izgradnjom akumulacije "Svračkovo" biće povećan na 250 litara u sekundi, čime će mnogo veći broj stanovnika Srbije dobiti čistu pijaću vodu sa reke Rzav.
Vode Arilja nisu samo čiste, već i lekovite. U selu Visoka udaljenom 34 km od sedišta opštine, nalazi se visočka Banja, čija voda izvire u samom koritu reke. Ova voda pripada kategoriji kalijum – magnezijum – hidrokarbonatnim, oligomineralnim hipotermalnim vodama. Temperatura ove vode je 28O C, a leči reumu, bolesti kostiju, srčane tegobe, živce i izuzetno poboljšava vid.
Čiste reke pogoduju gajenju ribe. Na teritoriji opštine izgrađeno je više ribnjaka za proizvodnju riblje mlađi, potočne pastrmke, ali i kalifornijske.
Šume ovog kraja bogate su jestivim pečurkama: vrganjom, smrčkom, lisičarkom, mlečnjačom i drugim vrstama, prisutnim i u kuhinjama širom Evrope.
Od 1970. godine, Arilje je poznato i po tome što predstavlja epicentar svetske proizvodnje maline. Proizvodnjom maline se u ovom kraju bavi gotovo celokupno stanovništvo, od poljoprivrednih proizvodjača kojim je to osnovno zanimanje do lekara, profesora, službenika koji na ovaj način ostvaruju potrebne dopunske prihode.
Trenutno se malina plantažno gaji na oko 1.200 ha, a godišnje se proizvede preko 1.400 vagona ekstra klase jagodičastog voća, odabranih sorti. Na području opštine postoji više velikih hladnjača (u društvenoj i privatnoj svojini) za zamrzavanje maline, odakle se ovo voće u zamrznutom stanju tokom cele godine transportuje na strana tržišta.
Ovo područje je od davnina poznato i po proizvodnji drugog voća, pre svega šljive požegače i jabuke budimke. U poslednje vreme se plantažno gaje nove sorte jabuka i šljiva.
Vredni domaćini proizvode i znatne količine krompira, ali i mlečnih proizvoda sira i kajmaka, kao i Užičke pršute.
U najkraćem, Arilje je grad vrednih i preduzimljivih ljudi, čiste vode i vazduha i grad zdrave hrane.
Arilje je ekološki grad.
Arilje je najpoznatije po crkvi Svetog Ahilija koju je podigao kao svoju zadužbinu kralj Dragutin 1296 god. Na istom mestu gde se danas nalazi crkva je u vreme Prvog Srpskog Arhiepiskopa Svetog Save bilo i sedište moravičke eparhije.
Ljubav svakog Ariljca je reka Rzav o cijim brzacima su ispevane mnoge pesme, napisane cele knjige ili pak samo pomenute.
Ujedno Rzav je i najčistija reka u Srbiji, koja je bogata i ribama, a proteklih godina se i vodila akcija poribljavanja kaliforniskom pastrmkom, a najvise se i propagira sportski ribolov.
Svaki Ariljac će Vam sa oduševljenjem pričati svoje doživljaje sa ove reke.
U vrelim letnjim danima to je i jedino okupljalište Ariljaca kada u popodnevnim satima izađu iz svojih malinjaka.
Da se radi o vodi veoma velikog kvaliteta govori i podatak da se


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
07:48 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Prostorno planiranje - Opština Medijana derrick 0 1,160 06-02-2014 11:20 PM
zadnja poruka: derrick
  Ruralni predeli Radan planine (Opština Lebane) derrick 0 1,254 06-02-2014 11:16 PM
zadnja poruka: derrick
  Opština Kolašin Dzemala 0 2,051 15-02-2011 11:21 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: