Žičke povelje i bračno zakonodavstvo u državi Nemanjića

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Žičke povelje i bračno zakonodavstvo u državi Nemanjića
UVOD

Nemanja je, svakako zahvaljujući jačini svoje države, uspeo da se osamostali i da sina Stefana oženi vizantijskom princezom što mu je znatno podiglo ugled. Svoju vladavinu završio je dobrovoljnim povlačenjem s vladarskog trona u korist sina Stefana. Krajem druge decenije XIII veka Srbija je ostvarila nacionalnu i versku samostalnost, ozvaničenu proglašenjem Stefana Prvovenčanog za kralja 1217. godine i Save Nemanjića za arhiepiskopa 1219. godine. U momentu Stefanovog konačnog ustoličenja na čelu srpske države, počelo je jedno novo razdoblje ne samo u srpskoj istoriji, nego i u istoriji čitavog Balkanskog poluostrva.

Rušenje Vizantijskog carstva pod naletima krstaša (IV krstaški rat) 1204. godine i nastanak više novih država na tlu stare imperije promenio je odnos snaga na jugoistoku Evrope. Ceo Balkan podelio se na dva sveta. S jedne strane stajale su one države koje su pripadale vizantijskoj kulturi (Srbija i Bugarska). S druge strane nalazile su se nove države latinskih krstaša ili male grčke države. Otuda je i proistekla Stefanova prozapadna politika. Najvažniji korak u ovom svom opredeljenju Stefan je učinio kada se 1208. oženio po drugi put i to venecijanskom princezom Anom Dandolo. Time su stvoreni uslovi za duhovno objedinjavanje celokupnog srpskog naroda. Za vreme vladavine dinastije Nemanjića (1168-1371), Srbija je u političkom, vojnom, privrednom i kulturnom pogledu postala vodeća država na jugoistoku Evrope. Osnivač ove najveće i najmoćnije dinastije u srpskoj istoriji bio je raški veliki župan Stefan Nemanja.

Stvaranje duhovnog jedinstva srpskog naroda severno i južno od Dunava i Save na tradicijama Svetosavske pravoslavne crkve imalo je presudan značaj za opstanak Srba na ovim prostorima. U tom smislu, izuzetan značaj imao je sporazum koji je arhiepiskop Sava Nemanjić 1220. godine postigao sa ugarskim kraljem Andrašom II o ingerenciji Srpske pravoslavne crkve i na području Ugarske - tamo gde je živelo srpsko stanovništvo. Podizanje četiri pravoslavna manastira na području južne Ugarske od kojih dva - Bazjaš i Zlatica - na teritoriji današnje Rumunije, oko 1225. godine, potvrdilo je uspešnost misije arhiepiskopa Save Nemanjića na Ugarskom dvoru.

S A D R Ž A J

UVOD 3
1 Žičke povelje i bračno zakonodavstvo u državi Nemanjića 4
1.1 Žičke povelje 4
1.2 Bračno zakonodavstvo u državi Nemanjića 5
ZAKLJUČAK 11
LITERATURA 12


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04:03 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Srpska crkva u doba Nemanjića derrick 0 1,603 08-02-2014 03:16 PM
zadnja poruka: derrick
  Povelje kralja Stefana Uroša Prvog derrick 0 915 08-09-2013 03:16 PM
zadnja poruka: derrick
  Povelje Stefana Dečanskog derrick 0 770 08-09-2013 03:14 PM
zadnja poruka: derrick
  Drzavno i drustveno stanje u Srbiji za vreme Nemanjica Vesnica 0 3,111 19-05-2010 07:36 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: