Žan Žak Ruso - veroispovest savojskog vikara

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Žan Žak Ruso - veroispovest savojskog vikara
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Žan Žak Ruso – Veroispovest savojskog vikara“Veroispovest savojskog vikara” je jedno od Rusoovih može se slobodno reći i najznačajnih dela. “Veroispovest savojskog vikara” je gotovo jedino Rusoovo delo u kojemu on izlaže filozofske osnove svog nazora na svet. Nesumnjivo je on na tome području bio manje originalan, nego na ostalima i stoga njegova čuvstvena metafizika ispada mnogo oskudnije od njegove političke filozofije, premda se ponešto razlikuje od filozofije većine drugih prosvetitelja.

Ponajpre Ruso odbacuje nazive filozofije i filozofa što u njegovoj upotrebi svagda figurira samo podrugljivo, pri čemu verovatno igra ulogu i njegova svađa s filozofima, kako su sebe običavali nazivati enciklopedisti. Ova svađa i odbacivanje filozofije može se prepoznati u sledećem: “Kad bi filozofi bili u stanju da otkriju istinu, ko bi se još onda među njima interesovao za nju? Svaki zna dobro da njegov sistem nema bolje temelje nego drugi sitemi: ali ga on brani jer taj sistem potiče od njega. Nema nijednoga među njima koji ne bi, kad bi mu uspelo da pozna istinu i laž pretpostavio laž, koju je pronašao, istini koju je otkrio neko drugi. Gde je filozof koji zbog svoje slave ne bi rado varao ljudski rod? Gde je taj koji, ako nni sam sebi to ne sme da prizna, ide bilo za čim drugim nego za tim da se odlikuje? Ako mu samo pođe za rukom da se izdigne iznad proste gomile, da uništi sjaj svojih takmaca, štaq će onda da zahteva više? Glavna je stvar da misli drukčije nego drugi. Među pravovernima on igra ulogu ateiste, a među ateistima bio bi, naprotiv pravoveran”.

Odbacivši svaku filozofiju on ceni samo ljubavi prema istini a diskurzivnu metodu zamenjuje kriterijumom neposrednog čuvstva iskrenosti srca. “Kako ja umesto svake filozofije posedujem ljubav prema istini a umesto svih metoda lako i jednostavno pravilo koje me oslobađa zaludnih suptilnosti u dokazivanju, to preduzimam prema tom pravilu još jednom ispitivanje znanja koja su za mene od važnosti, rešen da primim kao dokazana ona od njih kojima u iskrenosti svoga srca ne mogu odreći svoju saglasnost, a kao istinita sva ona koja mi se učine da su u nužnoj vezi s tim prvima, a da sva ostala ostavim u neizvesnosti, ne odbacujući ih, niti ih primajući, niti se mučeći da ih rasvetlim, kad ne obećavaju nikakav praktičan rezultat”. . .

S A D R Ž A J

1 Žan Žak Ruso – Veroispovest savojskog vikara 3
LITERATURA 5PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:29 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Problem logocentrizma kod Žak Deride derrick 0 1,330 06-02-2014 12:12 AM
zadnja poruka: derrick
  Filozofija egzistencijalizma kod Žan-Pol Sartra Maja 0 3,779 02-08-2012 01:59 PM
zadnja poruka: Maja
  Žan žak Ruso Maja 0 2,988 02-08-2012 11:46 AM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: