Žan žak Ruso

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Žan žak Ruso
Uvod

Medju najveće duhove francuske u XVIII. veku treba da ubrojimo Žan Žak Rusoa koji je u pedagogiji delomično nastavio senzualističku tradiciju Džona Loka, a delimično na svoj način protestvovao protiv srednjevekovnog vaspitanja time što je u središte vaspitnog nastojanja postavio dete, njegove psihičke i razvojne osobine, i tražio između ostalog naročito njegovu aktivnost. Ostao je kod senzualizma i deizma, a usprotivio se racionalizmu, te ga je svladao na njemu svojstven način. Ruso se rodio u Ženevi 1712. u porodici urara. Imao je veoma tešku mladost, a kasnije i vrlo buran život.

Majka mu umire pri porodjaju, tako da je otac vodio brigu o decaku koji je inače imao veoma bujnu maštu. Nakon sticanja osnovnog obrazovanja Ruso izučava graverski zanat. Zbog majstorove surovosti Ruso napušta zanat i pocinje da skita po svetu. Jedno vreme je radio kao sluga, kućni učitelj, prepisivač nota, sekretar itd. Pošto nije mogao da nastavi dalje školovanje, postao je smouk čitajući mnogo knjiga pre svega dela slavnih filozofa Dekarta, Loka i drugih. Kasnije odlazi u Pariz gde je ušao u krug književnika i filozofa, a posebno se sprijateljio sa Diderom. Godine 1750. akademija u Dižonu raspisuje konkurs na temu ˝Da li je napredak u naukama i umetnosti oslabio ili unapredio moral?˝ na šta je Ruso odgovorio da je moral oslabio, sto je vise civilizacija napredovala. Već u tom prvom literalnom radu Ruso jasno formuliše koncepciju koju kasnije razrađuje u svojim delima: u prvobitnom stanju ljudi su bili ravnopravni i slobodniji nego kasnije, u veštačkom političkom uređenju. Po njemu civilizacija nije donela sreću čovečanstvu. Nakon par godina ista akademija raspisuje novi konkurs ovoga puta sa temom ˝O izvoru nejednakosti među ljudima˝.

Ruso se i na drugi konkurs odazvao, a 1762. godine je izdao raspravu ˝Društveni ugovor˝. Njegovo glavno pedagoško delo je knjiga ˝Emil ili o vaspitanju˝ koja je izašla 1762. godine. To delo po obliku sadrži elemente romana i rasprave, a idejno predstavlja napad na feudalno vaspitanje i skolastičku školu, te daje sliku idealnog vaspitanja. Ruso u tom delu najoštrije napada konfesijsku religiju i crkvu te zastupa načela deističke vere izazvao je jak otpor katolicke crkve i sveštenstva. Knjigu su javno spalili na trgu usred Pariza, a samom Rusou su zapretili zatvorom. Nakon ovih događaja beži u Bern gde takođe nailazi na negostoprimstvo i odatle odlazi u Englesku. Zbog višegodišnjih progona kod Rusoa se javlja duševna bolest.
Godine 1767. vratio se u Francusku, gde je napisao sa velikom iskrenošću psihološki duboko zasnovanu autobiografiju ˝Ispovesti˝. U Francuskoj i umire.

Sadržaj

Uvod ........... 2
Pedagoški pogledi i značenje .........3
Prirodno vaspitanje …....... 3
Tri vrste vaspitanja …………… 3
Zadatak vaspitanja ……………3
Dete-poseban svet ……………4
Slobodno vaspitanje ……………4
Vaspitni cilj …………………… 4
Stepeni razvoja deteta …… 5
Vaspitanje zene ………………6
Zakljucak …………………7


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:46 AM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Problem logocentrizma kod Žak Deride derrick 0 1,330 06-02-2014 12:12 AM
zadnja poruka: derrick
  Filozofija egzistencijalizma kod Žan-Pol Sartra Maja 0 3,779 02-08-2012 01:59 PM
zadnja poruka: Maja
  Žan Žak Ruso - veroispovest savojskog vikara Dzemala 0 3,175 11-02-2011 05:29 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: