Šta je intervju

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Šta je intervju
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz kulture ponasanja.

Jedan od najbitnijih momenata u procesu traženja posla jeste poziv na intervju. Intervju kao takav se može gledati iz perspektive posloprimca i perspektive poslodavca. Poslodavac koristi intervju da predstavi firmu i da stvori što potpuniju sliku o kandidatu. Na drugoj strani posloprimcu se pruža prilika za detaljnije upoznavanje firme, opisa posla I pozicije, te ličnu prezentaciju. Tokom selekcijskog intervjua poslodavac ocjenjuje motivaciju kandidata, komunikacijske vještine kojima raspolaže, te pokušava utvrditi u kojoj mjeri kandidat može doprinjeti firmi.
Za uobičajni intervju je potrebno minimalno dvije osobe: ispitivač i kandidat. Međutim, sve su zastupljeniji intervjui u koje je uključen veći broj ispitivača. U tom slučaju govorimo o tzv. panel intervjuu gdje se nalazite pred “komisjom” čiji sastav može varirati.
Danas su sve češći i telefonski intervjui gdje se razgovor obavlja isključivo putem telefona. Preporučljivo je da se prije telefonskog razgovora pobrinete da vas niko ne uznemirava, i da pronađete mirnu prostoriju. U praksi danas nailazimo na različite oblike intervjua:
-strukturirane,
-polustrukturirane i
-slobodne.

U strukturiranom intervjuu svim kandidatima se postavljaju ista pitanja, formulirana prema zahtjevima konkretnog radnog mjesta. Strukturirani intervju nastoji stvoriti što objektivnije uvjete: svi kandidati ispitani su po istim kriterijima i svima je pruženo jednako vrijeme za predstavljanje.
Polustrukturiran intervju podrazumijeva unaprijed određeno područje o kojem će se govoriti, no ne i pitanja koja će se postavljati.
Kod slobodnog intervjua ispitivač nema unaprijed određena pitanja koja će postaviti kandidatu, već pušta da se kroz intervju otvaraju određene teme.
Trajanje intervjua je varijabilno, i u pravilu zavisi od složenosti radnih zadataka i poziciji za koju ste se prijavili.Uobičajno je da intervju traje između 15 i 30 minuta.
Potrudite se da tokom intervjua pričate barem 50 % vremena. Iskusni ispitivači uglavnom potroše oko 20% vremena za postavljanje pitanja! Izborite za svoje vrijeme, i pokažite svoju osobnost i kompetentnost!

Priprema za intervju

Jedna stara poslovica kaže: “Prvo pobijedi – onda se bori”. Ako je dobro shvatite uvidjeti ćete da ni na intervju ne možete krenuti bez razrađene strategije, taktike i jasno postavljenih ciljeva. Nakon što vas poslodavac obavijesti o vašem ulasku u 'uži krug' procesa odabira kandidata, i obavjesti o vremenu i mjestu održavanja intervjua, potrebno je izvršiti niz priprema. Evo par osnovnih savjeta: Raspitajte se o firmi koja je raspisala oglas
Ukoliko ste oglas za posao našli na posao.ba stranicama, velika je mogućnost da su vam već poznate osnovne informacije o firmi. Ukoliko pak nisu, obavezno pokušajte pronaći informacije putem Interneta, oficijelne web stranice firme, ili javnog registra poslovnih subjekata. Posebnu pažnju obratite na djelatnost kojom se firma bavi, naučite ponešto o istorijatu firme, te o njenoj misiji i viziji. Raspitajte se o konkretnom poslu
Saznajte koja su konkretna znanja, vještine i sposobnosti potrebne za obavljanje posla ili određenih radnih zadataka. Razmislite koje uvjete zadovoljavate i u kojoj mjeri, a u samoprocjeni budite iskreni i što je moguće objektivniji. Dobro proučite biografiju
Prije odlaska na ugovoreni intervju dobro proučite biografiju kako se ne bi doveli u neugodnu situaciju iznošenjem netačnih podataka, a koje biste trebali naglasiti tijekom intervjua.Osmislite pitanja za intervju Osmislite konkretna pitanja koja ćete postaviti prilikom intervjua za posao. Postavljanjem dodatnih pitanja ostavljate dojam zainteresiranosti i motiviranosti za određenu poziciju. Pripremite ličnu prezentaciju
Često ćete se tražeći posao naći u poziciji da se od vas traži da u minutu ili dvije kažete nešto o sebi. Nikako se nemojte prepustiti trenutnoj inspiraciji! Osmislite i uvježbajte svoju '2-minutnu prezentaciju'. Smislite kratku i jasnu prezentaciju samoga/same sebe. U svoju prezentaciju svakako uključite: podatke o obrazovanju radnom iskustvu i zadnjem randnom mjestu,istaknite specijalne vještine, strane jezike I pojasnite zašto tražite novi posao i što od njega očekujete.Pripremite odgovore na najčešća pitanja sa intervjua
Postoje određena pitanja koja se ponavljaju u gotovo svim intervjuima, pa je preporučljivo da pripremite odgovore na takva pitanja. Sigurnim i staloženim odgovaranjem djelujete samouvjereno i kompetentno te ostavljate pozitivan dojam na ispitivača.
Zabilježite brojeve telefona osoba koje bi vam mogle dati preporuke
Korisno je unaprijed razmisliti o osobama koje bi vam mogle dati preporuku te zabilježiti njihove brojeve telefona kako biste ih mogli dati ispitivaču ukoliko vas to zatraži. Izvor preporuke može biti bivši poslodavac, saradnik ili profesor. Pripremite svoj 'prezentacijski materijal' U oglasima za posao često se traže određeni dokumenti: biografija, diplome, certifikati, svjedočanstvo o državljanstvu, preporuke isl. Pripremite sva dokumenta jednom mjestu, i obavezno ih ponesite na intervju. Razmislite šta ćete obući
Ne postoji pisano pravilo o tome što obući, međutim, odabir vaše odjeće značajno djeluje na prvi dojam koji stvarate kod ispitivača. Budite uredni i čisti, obucite se pristojno i profesionalno, u skladu s pozicijom za koju se natječete. Proverite da li kompanija ima određenu "politiku oblačenja".Izbegavajte ekstravagantnu i upadljivu odeću i odeću sa upadljivim markama proizvođača. Na intervju dođite u tačno dogovoreno vrijeme
Imajte na umu da poslodavac ima niz svakodnevnih obaveza te da preranim ili prekasnim dolaskom na intervju narušavate njegov raspored i ostavljate dojam nemarnosti. Dakle, dajte sve od sebe da vaš dolazak bude u točno dogovoreno vrijeme, odnosno maksimalno 5-10 ranije.

Deset pravila za intervju

Na našem tržistu rada je neophodno da budete “podesni za pozornicu” ili jednostavno nećete imati nikakve šanse pored konkurencije. Prije nego odete na razgovor za posao obavezno pročitajte savjete koje u modernom poslovnom svijetu slijede oni koji žele uspjeti.

1.Vodite računa o izboru odjeće.
Prije razgovora obavezno odaberite odgovarajuću odjeću. Način odjevanja dakako zavisi od struke, ali i od pozicije za koju se prijavljujete. Čak i slučaju kada kompanija nema propisan kodeks oblačenja, ne želite otići u odjeći koja izgleda kao nešto u čemu ste spavali. Najbitnije je da se obučete tako da ulijevate povjerenje. Ako se u odjeći osjecate dobro, i drugi će na taj način reagovati.
2. Dođite na vrijeme.
Nikada ne kasnite na intervju. Uzmite sebi dodatno vrijeme da ranije dođete do mjesta gdje se razgovor odvija, tako da izbjegnete mogućnost da zakasnite čak i ako se izgubite. U zgradu kompanije uđite 10 do 15 minuta prije.
3. Informišite se.
Ukoliko napravite istraživanje o kompaniji, njenim uslugama, proizvodima, klijentima ili konkurenciji, to će vam dati bolje razumjevanje potreba kompanije. Što vise znate o kompaniji i principima koje zastupaju na tržištu, imate veću šansu da vas shvate kao ozbiljnog kandidata. Preporučljivo je da se raspitate i o načinu poslovanja kompanije kako biste unaprijed znali da li biste u takvom okruženju bili sretni.
4. Budite spremni.
Sa sobom ponesite dodatne kopije vase biografije, kopije preporuka i svakako papir za zabilješke. Također bi trebali imati unaprijed pripremljena pitanja koja će te postaviti na kraju samog razgovora.
5. Pokažite entuzijazam.
Čvrst stisak ruke i kontakt očima sigurno demonstriraju samouvjerenost. Govorite razgovjetno i sa sigurnošću, pa čak i ako ste nervozni.
6.Slušajte.
Jedna od najzanemarenijih sposobnosti prilikom intervju-a je slušanje. Potrudite se ne samo da slušate nego i da čitate između redova. Ponekad ono što nije rečeno je jednako važno kao i ono što jeste.
7. Odgovarajte na postavljena pitanja.
Kandidati često ne razmišljaju o tome da li zaista odgovaraju na pitanja koja im je poslodavac postavio. Potrudite se da razumijete šta su vas pitali, i zatražite pojašnjenje ukoliko niste sigurni.
8. Dajte primjere.
Jedan primjer iz vašeg iskustva vrijedi više od 50 običnih priča. Na taj način poslodavac zaista može uvidjeti na koji način radite. Priremite vaše primjere prije razgovora kako bi istakli koliko ste uspješni i jedenstveni u onome što radite. Vaše ponašanje u prošlosti može ukazati na to kako bi ste radili u budućnosti.
9. Postavljajte pitanja.
Mnogi kandidati ne postavljaju pitanja tokom intervjua i na taj način propuštaju mogućnost da saznaju vrijedne informacije. Vaša pitanja pokazuju kakav je vaš interes za kompaniju ili posao.
10. Korespondencija nakon razgovora.
Neophodno je ostaviti dobar utisak čak i po završetku intervjua. Komunikacija sa eventualnim poslodavcem, bilo putem e-mail-a ili putem pošte je još jedna prilika da napomenete osobu koja vas je intervjuisala , na sve vase kvalitete koje mogu koristiti kompaniji. Tako u slučaju da dostavljate dodatnu dokumentaciju ili pregovarate o uslovima zapošljavanja, svakako pazite na nacin izražavanja i validnost dokumenata koje šaljete.

Ne postoji način da se predvidi u kojem smijeru može krenuti razgovor za posao, ali je svakako najbolje da budete pripremljeni i samouvjereni.

Primjeri pitanja za intervju

Pitanja koja slijede su tipična koja se koriste od strane ispitivača za određivanje određenih perfomansi. Uglavnom su ispitivači zainteresovani za vaša svojstva i personalne karakteristike. Na samom razgovoru za posao iskažite visok stepen interesa i entuzijazma za poziciju na koju se prijavljujete.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:33 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Intervju - šta je intervju zekan 0 3,169 09-09-2010 11:17 AM
zadnja poruka: zekan
  Intervju sa zlostavljanom decom Dzemala 0 1,527 17-05-2010 01:27 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: