Čovekove mogućnosti u konkretnoj organizaciji

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Čovekove mogućnosti u konkretnoj organizaciji
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Savremeni izazovi upravljanja ljudskim resursima proizlaze iz okolnosti i kompleksnosti poslovanja savremenih organizacija. Današnje organizacije se bitno razlikuju od organizacija s početka prošlog veka. Ključni generatori promena su promenjeno okruženje i uslovi poslovanja, tehnološka revolucija, promenjeni ekonomski odnosi, promena vrednosti i potreba potrošača...U tom procesu menjaju se načini i sredstva rada, kao i sam čovek - ključni element proizvodnih snaga društva. U tom svetu nauka i znanje od duhovnog bogatstva pretvara se u stvarno jedinstvo materijalnog i duhovnog bogatstva, individualnog i društvenog istovremeno . Sve to dovodi do radiklnih unutrašnjih promena u načinu organizovanja i poslovanja savremenih organizacija, praćenih novim odnosom prema čoveku kao najznačajnijem poslovnom resursu i novim izazovima upravljanja ljudima i ljudskim resursima u konkretnoj organizaciji.

ZNANJE KAO TEMELJ MOGUĆNOSTI U ORGANIZACIJI

Znanje, kao ključni resurs u savremenom poslovanju i generator razvoja, predstavlja čovekov ekskluzivni proizvod i neodvojivo je od čoveka kao specifičnog živog bića. Dok je fizički rad bio vidljiv i merljiv (poznate studije merenja vremena i pokreta iz prvog perioda razvoja organizacione teorije), znanje je fluidan proizvod čovekovog uma, često nevidljivo, sakriveno i merljivo tek kada stvori novu vrednost. Znanje se ne može proizvoditi prisilom i kontrolom, nego podsticajima i ljudskim razvojnim i duhovnim izazovima za koje organizacija treba da stvori ambijent. Prvi preduslov za to je povezivanje organizacionih i individualnih ciljeva, odnosno instrumentalnost rada u zadovoljvanju ljudskih potreba.
Znanje je, međutim, proizvod najviših ljudskih potreba u koje spadaju potreba za samoaktualizacijom ili razvojem. Bez obzira što nije dokazana hijerarhijska struktura ljudskih potreba, nesporno je da na intenzitet razvojnih potreba utiče stepen zadovoljenja egzistencijalnih i sigurnosnih. Da bi oslobodile energiju za proizvodnju znanja organizacije i društva treba smanje intenzitet delovanja osnovnih ljudskih potreba. Pored toga, razvojne potrebe su karakteristične po tome što se njihov intenzitet ne gasi, nego pojačava povećanjem stepena zadovoljenja. U tome se nalazi osnovna opasnost za siromašna društva, koja zbog nemogućnosti zadovoljavanja osnovnih ljudskih potreba i oslobađanja dejstva razvojnih potreba ulaze u svojevrsnu spiralu siromaštva...

Sadržaj

UVOD 3
1 ZNANJE KAO TEMELJ MOGUĆNOSTI U ORGANIZACIJI 3
1.1 Kvalitet 4
2 KONKURENCIJA 5
3 GLOBALIZACIJA 6
3.1 Organizacione promene 6
3.2 Promena vrednosti 7
4 TRANZICIJA 7
ZAKLJUČAK 8
LITERATURA 9PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:37 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Sistem razvoja kadrova u konkretnoj organizaciji Delta Holding Dzemala 0 1,856 30-08-2010 11:34 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: