Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
Život u Mesopotamiji - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Prirodne nauke (/Forum-prirodne-nauke)
+---- Forum: Istorija (/Forum-istorija)
+---- Tema: Život u Mesopotamiji (/Thread-%C5%BEivot-u-mesopotamiji)


Život u Mesopotamiji - Dzemala - 30-08-2010 12:45 AM

Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Месопотамија (грчки: Μεσοποταμία, превод од староперсијског Миyанрудан "Земља између две реке" или арамејског назива Бетх-Нахрин "Кућа двеју река") је подручје југозападне Азије. Научно речено, Месопотамија обухвата алувијалну раван између река Тигар и Еуфрат, у Ираку и Сирији. Међутим, сматра се да израз такође потпуно обухвата речне равнице, као и околна низинска подручја чије границе чине Арапску пустињу на западу и југу, Персијски залив према југу, и планине Заргос и Кавказ према северу. Месопотамија је једно од најважнијих подручја у историји човечанства, многе старе цивилизације су се ту развиле, Сумер, Вавилон, Асирија, Акад, неки од најранијих примера писања у свету су пронађени у овој регији, а ту су настали и први градови. Због свега овога, Месопотамија је позната као "колевка цивилизације".

Данас је у историографији сасвим неспорно да је на том тлу, између 4.000 год. п.н.е. па до почетка наше ере, живела мешавина народа која је настала досељавањем разних народа на веома привлачно место. Сасвим је, такође, неспорно да су они створили културу која је оставила капиталан траг у светској историји. За разлику од египатске, епицентар државе у Месопотамији се стално померао по Међуречју...

Историјски развој Месопотамије

Човек западне Азије у овом периоду, 4. и 5. век п.н.е., не познаје метале, од материјала употребљава камен и кост. Он је још неписмен. Гради типичне неолитске колибе од шибља и блата. Уз Еуфрат и Тигар било је и трске којом се, осим земље, овај човек служио приликом градње својих примитивних колиба. Као и у другим неолитским културама овај човек је религиозан. Највредније што је створио, то је керамика, која је савршена, иако није радена на грнчарском точку, него руком.

Декорација на глиненом посуђу је геометријска и стилизована. Поставља се питање откуда је дошла ова стилизована декорација, коју видимо у лВ миленијуму у Међуречју, већ потпуно развијену. Откуда та савршена керамика код које не видимо развитак од примитивних почетака до њеног степена савршенства. Постоје претпоставке да је можда, неки афрички народ донео готову културу и уметност на ово тло Западне Азије. Почетком 3. миленијума п.н.е. човек Месопотамије већ познаје бакар и пише клинастим писмом...

Садржај :

УВОД 3
1.1 Историјски развој Месопотамије 4
1.2 Уметност и архитектура у Месопотамији 6
1.3 Клинасто писмо 8
1.4 Митови и религија Месопотамије 9
1.5 Математика, наука рођена у Месопотамији 15
1.6 Астрономија у Месопотамији 17
ЗАКЉУЧАК 19
ЛИТЕРАТУРА 20