Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
Austro-Ugarska u BiH -ij - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Prirodne nauke (/Forum-prirodne-nauke)
+---- Forum: Prava (/Forum-prava)
+---- Tema: Austro-Ugarska u BiH -ij (/Thread-austro-ugarska-u-bih-ij)


Austro-Ugarska u BiH -ij - Dzemala - 10-08-2010 08:35 PM

Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.VOJNICKO ZAPOSJEDANJE


U zaposjedanju Bosne 1878. poginulo je vise tisuca ljudi, najvise je bilo Hrvata (1250). U Sarajevo, Tuzlu, Banja Luku, Mostar, poslani su strucnjaci uglavnom iz Hrvatske, Ceske, Poljske, Slovenije i drugih slavenskih zemalja koji su znali jezik. Na celu svega bio je hrvatski general u austrijskoj vojsci Josip Filipovic, ali je uskoro smijenjen po nalogu iz Budimpeste, a BiH su podijeljene izmedju Austrije i Ugarske (kondominij).
Protiv nove uprave ustali su opet Srbi u Hercegovini 1881. i 1882., ali je taj pokusaj sprijecen vojnicki. Nezadovoljni su bili bosanskohercegovacki Srbi koji su nastojali te pokrajine, uz potporu pravoslavne Rusije, pripojiti Srbiji i Crnoj Gori. Nova austrougarska vlast naseljava u BiH i druge narode, poglavito Slavene poput Ceha, Ukrajinaca, Slovenaca i Poljaka, te Nijemce koji dolaze kao strucnjaci za otvaranje rudnika, izgradnju zeljeznica i cesta. U 40 godina nova je vlast znatno gospodarski podigla BiH, ali nije rijesila agrarno pitanje, jer se bojala oduzeti zemlju muslimanskom plemstvu na koje se oslanjala.
Potkraj 19. st. pocinju u BiH politicka okupljanja na vjerskoj, a to ovdje znaci i na nacionalnoj, osnovi. Muslimani i grkoistocni Srbi se bore za svoju crkvenu i skolsku autonomiju, a Katolicka crkva 1882. dobiva Vrhbosansku nadbiskupiju sa sjedistem u Sarajevu. Bosanskohercegovacki Srbi sve se vise povezuju sa Srbima iz Srbije i Vojvodine, a tamosnji Hrvati s Hrvatima iz Hrvatske (Dalmacije i Slavonije).
U zelji da BiH sto vise izolira od utjecaja iz Zagreba i Beograda austrougarski upravitelj u BiH, madjarski povjesnicar B. Kallay namece bosansko ime za jezik i pokusava ustrojiti i novu, bosansku naciju. On odobrava muslimanskim intelektualcima izdavanje lista Bosnjak (1891.) koji izlazi pod geslom: Od Trebinja do Brodskijeh vrata, nije bilo Srba ni Hrvata! Dakle, pokusalo se od vec formirane hrvatske i srpske nacije stvoriti zajedno s muslimanima jednu - bosnjacku naciju. Taj ahistorijski pokusaj nije uspio, a navodimo ga zato sto se na slicnim nacelima pokusava i sada (1998.) negirati Hrvatima i Srbima u BiH nacionalna pripadnost....