Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
Marketing -ij - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Maturski radovi (/Forum-maturski-radovi)
+--- Tema: Marketing -ij (/Thread-marketing-ij)


Marketing -ij - Dzemala - 10-08-2010 07:26 PM

Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.NAJVAZNIJE KARAKTERISTIKE TRZISNE EKONOMIJE

Trzisna ekonomija predstavlja sistem u kojima ljudi slobodno biraju zavisno od traznje i ponude na trzistu, kojim aktivnostima ce se baviti u sklopu svojin vlastitih mogucnosti. Predstavlja ogroman napredak i razlikuje se od sistema gdje je izbor aktivnosti odre|ivala tradicija, sila, rentralizovano planiranje i sl.
Na osnovu tri temeljna pitanja: sta proizvoditi, kako proizvoditi i za koga proizvoditi odgovore daje trzisna ekonomija svakog drustva, koji ovise od odnosa ponude i traznje, regulisanih putem mehanizma cijene.
Opce prihvaceno misljenje je da postoje cetiri tzv. “kamena temeljca” funkcioniranja trzisnog sistema. Prvi od njih je privatno vlasnistvo putem kojeg bogati pojedinci preko poreskog sistema pomazu rjesavanju socijalnih problema siromasnih i zadovoljavaju potrebe drustva, makar to i ne htjeli.
Drugi element je profit predstavljen kao mjerilo uspjesnosti i stimulans ucesnika na trzistu.
Sloboda izbora je treci osnov kazivanja trzisne ekonomije, pruza se mogucnost svakoj audividmi odlucivanje na osnovu kojeg ce realizovati svoja znanja i sposobnosti na trzistu i tako si obezbjediti egzictenaju. Sloboda izbora i odlucivanja popratna je pojava demokracije i obratno....